logo

Tarkibida alkaloid saqlovchi dorivor o’simliklar.

Yuklangan vaqt:

12.08.2023

Ko'chirishlar soni:

0

Hajmi:

1098.2353515625 KB
Mavzu:   Tarkibida alkaloid saqlovchi dorivor o’simliklar.
MUNDARIJ
I.Kirish
II.Asosiy qism
2.1 Isiriq 
2.2 Isiriq foydali jihatlari
3.1Bangidevona ,   Tikanli olma
4.1Petrushka  
4.2Maydanozning shifobaxsh va foydali xususiyatlari
4.3Urug'lar - dorivor xususiyatlari 2.1 ISIRIQ
 O'simlikning nomi. Oddiy isiriq (adraspan) — Peganum harmala L.; 
tuyatovondoshlar — Zygophyllaceae oilasiga kiradi.
Ko'p yillik, bo'yi 20—60 sm ga yetadigan o't o'simlik. Ildizi yer ostida 2 
m gacha joylashgan ko'p boshli o'qildiz. Poyasi bir nechta, sershox, 
tuksiz bo'ladi. Bargi oddiy, chuqur 4—5 bo'lakka   ajralgan , kulrang-
yashil, segmentlari o'tkir uchli, lansetsimon, uzunligi 1—3,5 sm. 
Poyaning pastki qismidagi   barglari qisqa bandli , yuqoridagilari bandsiz, 
poyada ketma-ket joylashgan. Qo'shimcha bargi ikkitadan, lansetsimon 
shaklda. Gullari shoxlarining uchki qismida yakka-yakka va bargga 
nisbatan qarama-qarshi joylashgan. Gulkosachasi asos qismigacha 5 ga 
bo'lingan bo'lib, meva bilan birga qoladi. Tojbargi 5 ta, oq-sarg'ish, 
otaligi 15 ta,   onalik tuguni uch xonali , yuqoriga joylashgan. Mevasi — 
sharsimon, uch chanoqli, ko'p urug'li, pishganda ochiladigan ko'sakcha. 
Urug'i mayda,   uch qirrali , jigarrang yoki qo'ng'ir-kulrang, ustki 
tomonida mayda chuqurchalari bor.
Isiriq may-iyun oylarida gullaydi, mevasi — avgustda yetiladi.
Geografik tarqalishi.   Issiq sharoitda,   aholi yashaydigan yerlarda , cho'l 
va yarimcho'lda, begona o't sifatida ekinlar orasida hamda tog' 
yonbag'irlarida o'sadi. O'rta Osiyo, Qozog'iston, Kavkaz, Ukraina va 
Rossiyaning Yevropa qismining janubida uchraydi.
Mahsulot tayyorlash.   Isiriq yerustki qismi o'simlik gullagan vaqtida 
o'rib olinadi va soya yerda quritiladi. Quritilgan mahsulot (ba'zan 
quritilmagan holida ham) zavodlarga alkaloid olish uchun yuboriladi.
Mahsulotning tashqi ko'rinishi.   Tayyor mahsulot poyaning yuqori 
qismi, shoxlar, barg, gullar va qisman meva aralashmasidan tashkil 
topgan. Quritilmagan mahsulot o'ziga xos yoqimsiz hidga ega. 
Quritilgan mahsulot hidsiz, kulrang yoki biroz sarg'ish-yashil rangli va 
sho'rroq-achchiqroq mazali bo'ladi.
Kimyoviy tarkibi.   O'simlik ildizida 1,7—3,3%, poyasida 0,23— 3,57%,
bargida 1,07-4,96%, gulida 2,82% vaurug'ida 2,33-6,60% gacha 
alkaloidlar bo'ladi. Alkaloidlar yig'indisidan garmalin, garmin  (banisterin), garmalol, peganin (vazitsin), dezoksipeganin va boshqa 
alkaloidlar ajratib olingan. Alkaloidlar yig'indisining 50—95% ini 
(urug'ida) garmalin, 67—74% ini (ildizida) garmin, 78% tini (yerustki 
qismida) peganin tashkil etadi. Urug'ida alkaloidlardan tashqari 14,23% 
yog' va qizil pigment uchraydi.
Ishlatilishi.   Isiriq xalq tabobatida qadimdan tutqanoq (quyonchiq) va 
boshqa kasalliklarni davolashda ishlatib kelingan. Shamollash 
kasalliklari avj olgan paytlarda isiriq tutuni bilan bemor yotgan 
xonalarni dezinfeksiya qilingan.
Ilmiy tibbiyotda isiriqning yerustki qismidan olingan dezok -
sipeganin   gidroxlorid preparati nevrit , miosteniya, miopatiya, 
yarimshollik va miyaning ba'zi kasalliklarini davolashda ishlatiladi.
Bundan oldin ilmiy tibbiyotda isiriqdan ajratib olingan.
O‘zining shifobaxsh xususiyatlari bilan barchamizning xonadonimizdan 
o‘rin olgan dorivor o‘simlik   - isiriq necha asrlarki , insonlarni davolab 
kelmoqda.
Isiriq asosan, cho‘l va yarim cho‘l   hududlarida , tog‘ yonbag‘irlarida, 
so‘qmoq yo‘llarda, hattoki begona o‘t sifatida ekinlar orasida ham 
o‘sadi.
Qadimgi yunon tabiblari Galen va Dioskorid asarlarida ham isiriqning 
shifobaxsh o‘simlik ekanligi qayd etilgan.
Tabobat ilmining sultoni Abu Ali Ibn Sino o‘zining «Tib qonunlari» 
asarida isiriq bo‘g‘im og‘riqlariga surtilganda ijobiy samara berishini 
ta’kidlab o‘tgan. Abu Rayhon Beruniyning «Kitob as-Saydana fit-
Tib»   asarida esa , isiriqdan tayyorlangan qaynatma bezgakni da’volashda
koni foyda ekanligi yozib o‘tilgan.
Shuni qayd qilib o‘tish kerakki, tabiat qo‘ynida bo‘y cho‘zgan har 
qanday o‘simlik o‘zining foydali va zarar¬li hislatlariga ega. Ularning 
ana shu sirli xususiyatlarini o‘rganishimiz, o‘simlik dunyosidan oqilona 
foydalanishi¬miz lozimdir. Isiriqni tanimaydiganlar oramizda bo`lmasa kerak, albatta. Lekin 
uning tibbiy xususiyatlarini to`la biladaginalar kam topiladi. Aynan 
shuni hisobga olgan holatda Farmasevtika tarmog`ini rivojlantirish 
agentligi Matbuot xizmati    isiriqning tibbiy xususiyalarini yana bir 
bor eslatmoqda.
  O`simlikning bunday keng miqyosda ishlatilishiga sabab, uning 
tarkibida alkaloidlar, peganol, peganidin, garmin, garmalin, turli moylar,
oshlovchi moddalarning mavjudligidir. Yuqoridagi moddalardan misol 
tariqasida oladigan bo`lsak, garmin asab tizimini tinchlantiradi, bosh 
miya yallig`lanish asorati – qaltirashni davolashda va uxlatuvchi modda 
(dori) sifatida ishlatilgan.
Endi esa qanday holatlarda isiriqdan foydalangan holatda darddan forig` 
bo`lish mumkinligini birma-bir sanab o`tsak   (Qancha sanasak ham 
sanog`iga etish qiyin) 2.2.Isiriq foydali jihatlari…
 Isiriq o`tini kuydirib, biroz hidlansa bosh og`rig`i yo`qoladi;
 Isiriq urug`i qaynatmasi nafas olishi qiyinlashganda , nafas 
qisishida zig`ir urug`i bilan bilan araashtirib ichilsa yuqoridagi 
dardlarga davo bo`ladi;
 Isiriqning shonalash davrida olinadigan o`ti va urug`lari 
davolashda ancha samarali hisoblanadi;
 Isiriqni tinchlantiruvchi vosita sifatida ham qo`llash mumkin. Bu 
xususiyati uyqusizlikda ajoyib foyda beradi;
 O`simlikning shirasi – katarakda ancha samara beradi (Qaynatmasi
bilan yuz yuviladi);
 Uy-joylarni dezinfeksiya qilish maqsadida tutatib qo`yish mumkin;
 Isiriqning sut shirasi tibbiy paxtaga shimdirilib, qichimadan 
qiynalgan joylarga 10 kun davomida davomida surtilsa, qichimani 
tuzatadi;
 Yurak faoliyatini yaxshilsh maqsadida isiriq urug`i, sedana, 
kamfora, murch, petrushka, qora zira, za`faron teng miqdorda 
olinib, aralashtiriladi. Hamda asal yoki shaker qo`shilib kuniga bir 
mahal ichiladi;
 Ich dam bo`lganda isiriqga, petrushka urug`ini hamda yalpiz, 
zanjabil kabilarni aralshtirilib ichilsa, shifo bo`ladi;
 
Isiriq peshob haydovchi, tish og`rig`i, terlatuvchi, grippni oldini oluvchi,
oshqozon-ichak tizimi kasalliklarini davolovchi xususiyatlari ham 
mavjud!
isiriq    —   isiriqdoshlar   oilasiga   mansub   ko p yillik o simliklarʻ ʻ   turkumi . 
Bo yi 60—70 sm.	
ʻ   Poyasi   bir nechta, sershox.   Barglari   kulrang   yoki  
yashil .   Gullari   sarg ish-oq, shoxining uchida. Mevasi 	
ʻ
dumaloq   ko sakcha	
ʻ . 6   turi   ma ʼ lum .  O ʻ zbekistonda  1  turi  ( P. harmala ) 
o ʻ sadi .   Cho l
ʻ   va yarim cho llarda, aholi yashaydigan yerlarda, ekinlar 	ʻ
orasida va tog  yon bag irlarida uchraydi. 	
ʻ ʻ Tarkibida   alkaloidlar   (garmin, 
garmalin, peganin va b.),   yog	
ʻ ,   bo yoq	ʻ   va b. moddalar 
bor.   Tabobatda   qadimdan turli   kasalliklar   ( tutqanoq , 
tomoq   og rig i	
ʻ ʻ ,   zaxm )nn davolashda,   siydik haydovchi , terlatuvchi  vosita sifatida ishlatiladi.   Urug ʻ idan   jun   gazlama   va   shoyilar   uchun  
bo ʻ yoq   olinadi .
 
Buxoro viloyat o rmon xo jaligi boshqarmasiga qarashli cho llarda ʻ ʻ ʻ
yetishtirilayotgan isiriq o simligiga karantin kunlarida talab oshdi.Bu 	
ʻ
isiriqning dorivorlik xususiyatlari bilan bog liq, albatta.	
ʻ
Yaqinda boshqarma jamoasi homiylik mablag larini muvofiqlashtirish 	
ʻ
viloyat markaziga inson immunitetini oshiruvchi 1,5 tonna asal hamda 1 
tonna isiriqni beg araz yordam sifatida yetkazib berdi.Bu mahsulotlar 	
ʻ
ehtiyojmand, yordamga muhtoj oilalarga bepul tarqatildi.Bunga qadar 
viloyat o rmonchilari Toshkent shahriga besh tonna isiriq jo natgan 	
ʻ ʻ
edilar.
-Respublika Vazirlar Mahkamasining 2018-yil 4-maydagi Buxoro 
viloyati cho l hududlarida “Yashil qalqon” himoya o rmonzorlari, 	
ʻ ʻ
dorivor shumg iya va isiriq o simliklari plantatsiyalarini barpo etish, 	
ʻ ʻ
xom ashyoni dastlabki qayta ishlashni amalga oshirish chora – tadbirlari 
to g risidagi farmoyishiga muvofiq, o rmon xo jaliklarimiz tomonidan 	
ʻ ʻ ʻ ʻ hozirga qadar 2973 gektar maydonga isiriq ekildi,-deydi boshqarma 
yetakchi mutaxassisi Murod Sohibov.-O tgan yilda plantatsiyalardan 20 ʻ
tonna isiriq yig ishtirib olindi.Ikki yilda hosilga kiradigan bu 	
ʻ
dorivor   o simlik koronavirus	
ʻ   infeksiyasiga qarshi kurashda 
juda   asqotayapti.
Bu fikrda jon bor.Bo yi 20 – 60 santimetr bo ladigan isiriqning foydali 	
ʻ ʻ
xususiyatlari azaldan ma lum.Miloddan avval yozib qoldirilgan 	
ʼ
“Avesto”da ajdodlarimiz   undan havoni tozalovchi unsur sifatida 
foydalanishgani aytilgan.Buyuk bobokalonimiz Abu Ali ibn Sino ham 
ko plab o simliklar qatorida isiriqning shifobaxsh xususiyatlarini 	
ʻ ʻ
aniqlab, undan bemorlarni davolashda foydalangan.Mutaxassislar isiriq 
qaynatmasi nafas qisishi va nafas olish qiyinlashganida naf berishini 
ta kidlashadi.Tutqanoq, qaltiroq tutganda ham foydasi 
ʼ
bor.U   tutatilganida   havodagi zararli infeksiyalarning barham topishi ham
fanda allaqachon o z isbotini topgan.Ko rinadiki, qushdek yengil isiriq 	
ʻ ʻ
og ir dardlar yo liga g ov bo lishi mumkin.	
ʻ ʻ ʻ ʻ
Sirasini aytganda, o z uyida bu o simlikni saqlamagan,uni tutatmagan 	
ʻ ʻ
oilani deyarli uchratmaysiz.Hukumatning tegishli farmoyishi asosida 
cho l hududlarida isiriq plantatsiyalari barpo etilayotgani esa 	
ʻ davlatimizningel salomatligiga   ustivor   vazifa sifatida qarayotganidan 
kichik bir nishonadir.
3.1Bangidevona ,   Tikanli olma ( Datura stramonium   L. ) 
—   Solanaceae   (ituzumdoshlarga) mansub   bir yillik   begona 
o tʻ .   Poyasi   tarqoq, tik shoxlanib o sadi; bo yi 1,2 m 	ʻ ʻ
cha.   Bargi   tuxumsimon ,  bandli ,  uchi   qirrali .   Gullari   oq ,  barg   qo ʻ ltig ʻ ida  
bittadan   joylashgan .  Mevasi   yashil ,  tikan   bilan   qoplangan   to ʻ rt   chanoqli  
tuxumsimon   ko ʻ sakcha :  uz . 4,5  sm   gacha   boradi , 500  ga   yaqin  
buyraksimon ,  qora   tusli   urug ʻ   beradi .  Maydan   iyungacha   gullaydi   va  
mevalaydi .  Urug ʻ idan   ko ʻ payadi .  Bargi ,  poyasi ,   ildizida   giossiamin , 
skopolamin ,   atropin   kabi   zaharli   alkaloidlar   bor .  Bargidan   revmatizm , 
nevralgiya   kasalliklarini   davolashda   ishlatiladigan   dorilar   tayyorlanadi . 
Kurash   choralari :  ekinzorlar   qo ʻ lda   o ʻ toq   qilinadi .
Iyun avgust oylarida gullaydi, mevasi iyuldan boshlab yetiladi.
Osimlikning xamma qismi zaxarli.
Bangidevonaning bargi va mevasi ishlatiladi. Bargi osimlik gullaganidan
boshlab, to sovuq tushguniga qadar yigiladi. Terib olingan bargini 
shamol kirib turadigan soya va quruq erda qurutiladi. Mevasi pishganda  yigib olinadi. Yigib olingan mevani qurutib, yanchib, galvirdan otkazib 
urugi ajratiladi.
Bangidevona osimligining xamma qismida alkaloidlar bor. Asosiy 
alkaloidlari giostsiamin, atropin va skopolamin xisoblanadi. Bulardan 
tashqari, bargida oz miqdorda efir moyi, karotin va oshlovchi moddalar 
bor.
Abu Ali ibn Sino bangidevona osimligi bargini koz kasalligini va yotalni
davolashda ishlatiladigan dorilarga qoshib tayyorlagan.
Xalq tabobatida bangidevonaning bargi asab kaslliklarida 
tinchlantiruvchi, revmatizm, nafas qisishi, tish, kokrak xamda bel 
ogriganda ogriq qoldiruvch va uxlatuvchi dori sifatida ishlatiladi.
4.1Petrushka   -   soyabonguldoshlar   oilasiga   mansub bir yoki ikki yillik 
o t o simliklarʻ ʻ   turkumi ,   sabzavot ekini . Vatani —   O rta dengiz	ʻ   bo ylari. 	ʻ
4   turi   bor, shundan poliz P. turi ( P.sativum ) ekiladi. Birinchi yili barg 
va   ildizmeva   hosil qiladi.   Barglari   3-marta patsimon ker-tikli. Ikkinchi 
yili o simlik uzun sershox poya chiqarib gullaydi.	
ʻ   Gullari   mayda, 
chetdan changlanadi,   to pguli	
ʻ   — soyabonsimon. Urug i mayda. P. 	ʻ
sovuqqa chidamli, namsevar va yorug talab o simlik; 3—5° da urug i 	
ʻ ʻ ʻ
unib chiqadi. Bargi va ildizmevasida oqsil, yog , shuningdek, efir 	
ʻ
moylari, S,A,Vr V2, vita-minlar va boshqa bor. P.ning ildizi, bargi va 
faqat bargi iste mol etiladigan ikki xili bor.	
ʼ   Ildizi   va poyalaridan oziq-
ovqat sanoati va tibbiyotda foydalaniladi. Bargi iste mol etiladigan 	
ʼ
turining ildizi ingichka va ser-tarmoq. P. urug i erta bahorda yoki kech 	
ʻ
kuzda sabzi kabi sepiladi. Oshko k si-fatida ishlatiladi. O zbekistonda 	
ʻ ʻ
P.ning Nilufar va ildizmevali Saharnaya navlari ekiladi.
Petrushka tarkibi va foydali xususiyatlari. Petrushka: foydali 
xususiyatlari, kontrendikatsiyalari, foydalari va zararlari. Qish 
uchun hosil yig'ish
Maydanozning inson ovqatlanishidagi ahamiyatini ortiqcha baholash 
qiyin. Bu, ayniqsa homilador ayollar va sportchilar uchun zarur bo'lgan, 
eng ko'p vitamin E bo'lgan kichik dorixona. U xalq tabobatida, 
pishirishda va kosmetik maqsadlarda keng qo'llaniladi. Shunday qilib, 
qaysi birini aniqlaymiz   maydanozning dorivor xususiyatlari va 
kontrendikatsiyasi .
4.2Maydanozning shifobaxsh va foydali xususiyatlari Petrushka o'ziga xos va boy tarkibga ega:
 karotin;
 a, C vitaminlari;
 b1, B2, B12 vitaminlari;
 foliy kislotasi;
 temir
 magniy
 fosfor;
 kaltsiy
 yog 'kislotalari. Batafsil:
Tarkibidagi karotin miqdori bo'yicha u yangi sabzi deyarli farq qilmaydi.
S vitamini xuddi shu tarzda, limon va qoramtir bilan topiladi.
Maydanoz tarkibi tufayli bir qator shifobaxsh xususiyatlarga ega:
1. Buyraklar, genitouriya tizimi, qalqonsimon bez faoliyatini yaxshilaydi.
2. Metabolizmni normallashtiradi.
3. Yallig'lanishga qarshi, antipruritic agent sifatida ishlaydi.
4. Miyani kislorod bilan boyitishga yordam beradi.
5. Bu oshqozon va o'n ikki barmoqli ichakning ishini normallashtiradi.
6. Ko'zni ko'rishni yaxshilaydi.
7. Tuyadi oshiradi, ko'proq energiya va kuch beradi.
4.3Urug'lar - dorivor xususiyatlari
Dorivor maqsadlar uchun maydanoz urug'idan foydalaning. Ular boy 
tarkibga ega, shu sababli ular inson salomatligiga foydali ta'sir 
ko'rsatadi.
Urug'larning asosiy tarkibi quyidagilardan iborat.
 efir moylari;
 inulin;  karotin;
 glikozid;
 askorbin kislotasi;
 vitaminlar.
O'simlik urug'lari va ulardan tayyorlangan preparatlar turli 
muammolarni davolashda yordam beradi:
1. Ular ichak kramplari, gaz hosil bo'lishida yordam beradi.
2. Ular tuyadi oshiradi, asabiy tushkunlik va psixologik kasalliklarga 
yordam beradi.
3. Quviq, tuxumdonlar, qo'shimchalarning yallig'lanishini engillashtiring.
4. Urug'lar safro tosh kasalligi uchun samarali.
5. Buyrak patologiyasini, pielonefritni davolash uchun.
Maydanoz urug'ini tayyorlash bilan samarali davolash uchun faqat 
pishgan urug'lardan foydalanish kerak. Ular yoz oxirida mustaqil 
ravishda tayyorlanishi mumkin.
Petrushka ildizi - idishlarga o'ziga xos xushbo'y va ta'm beradigan 
xushbo'y ildiz o'simlik. Vitaminning boy tarkibi tufayli ildiz quyidagi xususiyatlarga ega bo'lishi
mumkin.
 yallig'lanishga qarshi;
 diuretiklar;
 bakteritsid;
 antipiretik;
 yarani davolash.
Ildizli sabzavotlardan foydalanish ayol va erkak tanasi uchun, 
genitouriya tizimini davolashda foydalidir.
Xalq tabobatida ildiz mevalaridan qaymoq, sharbatlar, infuziyalar 
tayyorlang.
Ular kasalliklarni davolashda foydalidir:
 oshqozon, ichak, gastrit, oshqozon yarasi kasalliklari;
 ishtahaning pasayishi, hazmsizlik;
 hayz ko'rish davridagi og'riqlar va nosozliklar;
 yurak kasalligi, yurak etishmovchiligi;
 yuqori qon bosimi;
 nafas olish tizimining kasalliklari, bronxit, astma;
 og'iz bo'shlig'i bezlarining yallig'lanishi;
 buyraklar, jigar kasalliklari va patologiyalari.
Maydanoz sharbatining foydali xususiyatlari
Maydanoz sharbatining diuretik xususiyatlari tufayli undan foydalanish 
genitoüriner tizimni davolashda va shishni olib tashlash uchun 
foydalidir.
Undan foydalanish foydalidir:
 oshqozon osti bezi, gastrit, oshqozon yarasi bilan;
 oshqozonning yuqori va past kislotaligi;
 diabet bilan kasallangan bo'lsa, qon shakarini kamaytiradi. Pancar sharbati bilan birgalikda yashil silliq smetana olinadi, undan 
foydalanish ko'rish organlari uchun foydalidir, shuningdek, og'riqli va 
og'ir hayz paytida og'riq va kramplarni engillashtiradi.
Har kuni sharbatni iste'mol qilish buyraklar, safro va siydik pufagidagi 
toshlarni olib tashlash va eritishga yordam beradi. O'simlik sharbatini 
davolash uchun dozani oshirib yubormaslik kerak. Optimal doz - kuniga 
bir osh qoshiq.
An'anaviy tibbiyot retseptlari
Turli xil kasalliklarni davolash uchun o'simlikning barcha qismlari 
ishlatiladi.  Maydanozdan tayyorlangan an'anaviy tibbiyotda 
ishlatiladigan retseptlarni ko'rib chiqing.
1. Genitouriya tizimining shishi va yallig'lanishi bilan. 2 osh qoshiq 
urug'lar qaynoq suv quyib, 1 soatga qoldiring.  Kuniga 1 stakan oling, 
uni 3 dozaga bo'ling.
2. Buyrak kasalliklari va patologiyalaridan, shuningdek urolitiyozdan. 2 
osh qoshiq urug'lar 1 litr toza sovuq suv bilan quyiladi, bir kun turib 
turibdi. Keyin suvni torting va muzlatgichga qo'ying. Kuniga 5-6 
marta 2 osh qoshiq oling. Davolash kursi kasallikning og'irligiga 
bog'liq bo'ladi. Infuzionni 2 oydan ortiq iste'mol qilmang.
3. Yosh dog'larini olib tashlagan holda terini tozalash uchun. 
O'simlikning ildizini qo'pol qirg'ichdan maydalang, bir stakan suv 
quying va 15 daqiqa davomida past olovda pishiring.  Bulondan keyin 
shtammni yuving, kosmetik maqsadlarda yuzingizni ishqalang.
4. Qandli diabet bilan. Yangi ko'katlarni sharbat chiqargichdan o'tkazing.
Siz maydanoz va bodringdan sabzavotli smetana qilishingiz mumkin. 
Har kuni 1 osh qoshiqdan ko'p bo'lmagan suv bilan suyultirilgan yangi
sharbatini iching. Ta'mni yaxshilash uchun uni sabzi va lavlagi 
sharbati bilan suyultirishga ruxsat beriladi.
Ildiz hosili kosmetologiyada yuzning terisini ohanglash uchun 
ishlatiladi. Uyda, ildiz mevalaridan boshlab, siz mustaqil ravishda 
muammoli teriga yordam beradigan niqoblar, loson va dog'larni 
tayyorlashingiz mumkin.
Xalq vositalariga yordam beradi:
 yuzning terisini yangilang va oqartiring;  shishishni engillashtiradi va ko'zlar ostidagi qora doiralarni yo'q qiladi;
 yoshdagi dog'larni olib tashlang, qizarib ketishni engillashtiring;
 akne bilan kurashish;
 ajinlar shakllanishini kamaytiradi;
 sochlarning tez o'sishiga yordam beradigan sochlarni mustahkamlash;
 tirnoq plastinkasini mustahkamlash;
 ishqalanish, kesish, hasharotlar chaqishi bilan.
Xalq vositalarini tayyorlash uchun siz ko'katlar, ildiz sabzavotlari va 
o'simlik urug'laridan foydalanishingiz mumkin. Zavodning 
tayyorlashidan siz muz kublarini tayyorlashingiz mumkin. Har kuni 
terini artib turing, bu terining porlashi, egiluvchanligi, nozik ajinlarni 
yo'q qilishga yordam beradi.
Sharbat yordamida terini oqartirish uchun, ular har kuni ko'zlar bilan 
aloqa qilmasdan yuz epidermisini artib turish tavsiya etiladi.
Maydanozni yuvgandan keyin yuvilgan bosh bilan yuving, kepekdan 
xalos bo'lishga, sochlarga porlash va kuch berishga yordam bering.
Maydanoz ko'katlaridan olingan jingalak niqoblar shilimshiq va yosh 
dog'larni olib tashlashga yordam beradi. Siz o'tlar yoki o'simlik suvi 
bilan aralashtirilgan smetana niqoblarini tayyorlashingiz mumkin.
Yupqa maydanoz
Petrushka sog'liq uchun katta foyda keltiradi, shuningdek ortiqcha vazn 
bilan kurashishda yordam beradi.  U salatlarga va boshqa idishlarga 
qo'shiladi, unda eng kam miqdordagi kaloriya bor. Uning ishlatilishi 
tanadan toksinlarni olib tashlashga, shuningdek yog 'almashinuvini 
normallashtirishga yordam beradi. Ularning xususiyatlari tufayli 
shifokorlar uni vazn yo'qotish uchun ishlatishni tavsiya etadilar.
Ratsionga rioya qilish uchun o'simlikning damlamalari, infuziyalari, 
sharbatlari va ichimliklari ishlatiladi. Uni kompleks ishlatishda faol 
hayot tarzi, muvozanatli ovqatlanish bilan yaxshi natijaga erishiladi.
Bulyonni tayyorlash uchun sizga ildiz sabzavotlari kerak. Sopi va 
barglarini mayda to'g'rab oling, 1 osh qoshiq maydalangan o'tning 200 
ml suvga nisbati bo'yicha suv qo'shing. Past olovga qo'ying, 20 daqiqa  qaynatib oling. Davolash kursi 21 kundan oshmasligi kerak. Har kuni 
ertalab va kechqurun ovqatdan yarim soat oldin bo'sh qoringa qo'llang.
Petrushka infuzioni qo'shimcha funtni yo'qotishga va yuzning terisini 
yoritishga yordam beradi. Uni tayyorlash uchun sizga maydalangan 
ko'katlar kerak bo'ladi 2-3 osh qoshiq 1 litr qaynoq suv quying.
3 soat turib oling, keyin qotiring. Siz o'tni termosda bug'lashingiz 
mumkin. Ovqatdan oldin kuniga 2 marta iste'mol qiling. Kurs 1 oyni 
tashkil etadi, shundan so'ng siz 2 hafta tanaffus qilishingiz va kursni 
takrorlashingiz kerak.
Kilo yo'qotish uchun samarali bo'ladi urug'lardan choy yoki quruq yashil
ildiz. Ingredientning 1 osh qoshiq stakan qaynoq suv bilan to'kib 
tashlang. Kuniga uch marta 1 stakanni barcha qabul qilishlarga bo'ling. 
Davolanish muddati 2-3 oydan oshmaydi.
Tanaga zarar bermaslik uchun, o'simliklarni davolash vositalarini 
maqbul choralarda qo'llash kerak. Uni qo'llashning afzalliklari bilan bir 
qatorda, kontrendikatsiyalar mavjud.
Quyidagi hollarda kosmetik maqsadlar uchun ovqat yemang va 
ishlatmang:
 homiladorlik va emizish paytida;
 3 yoshgacha bo'lgan bolalar;
 individual tarkibiy qismlarga individual intolerans;
 allergik reaktsiyalarga moyillik;
 agar o'tkir shakllarda yallig'lanish jarayonlari bo'lsa.
Zarar etkazmaslik uchun, maydanozning barcha qismlaridan 
tayyorlangan xalq davolanish vositalarining to'g'ri dozalariga rioya qilish
kerak. Har kuni bir nechta filiallardan foydalanish nafaqat kattalarga, 
balki bolalarga ham foyda keltiradi.
Yuzli maydanoz, foydalari va xususiyatlari
Petrushka kosmetik vosita sifatida ko'p qirrali bo'lib, uning boy va 
foydali tarkibi bilan izohlanadi, turli vitaminlar, mikroelementlar, 
ko'katlar tarkibida juda ko'p uchuvchi va boshqa faol moddalar mavjud 
bo'lib, ular "tandemda" terining ajoyib ta'sirini ta'minlaydi. Maydanozni niqoblar va pardalar tarkibidagi kompozitsiyalardan 
foydalanish natijasida yuz tom ma'noda o'zgartiriladi, sog'liq uchun eng 
muhim moddalar bilan to'yingan, pigmentli joylar yo'qoladi, ajinlar 
tekislanadi va mayda ajinlar “o'chiriladi” va umuman terining 
qattiqlashishi, avvalgi silliqligi va egiluvchanligi tiklanadi.
Maydanozda karotinning mavjudligi uni ultrabinafsha nurlanishiga 
qarshi birinchi raqamli mahsulotga aylantiradi, tiamin va pektin 
moddalari yallig'lanishga qarshi ta'sirga ega va sog'ayish va tiklanish 
jarayonlarini tezlashtiradi.
Yuzga maydanoz niqoblarini muntazam ravishda qo'llash to'qimalarda 
qon aylanishiga ijobiy ta'sir ko'rsatadi, hujayralardagi ovqatlanishni 
yaxshilaydi, hujayralarning yangilanish jarayonlarini tezlashtiradi, yuz 
terisini tozalash, oziqlantirish va namlantirishga va umuman uning 
yoshlanishiga olib keladi.
Petrushka g'alati emas, u har qanday bog'da o'sadi va bir tiyin turadi. 
Shuning uchun unga asoslangan kosmetika yil bo'yi oilaviy byudjetga 
zarar etkazmasdan tayyorlanishi va qo'llanilishi mumkin.
Yuz uchun uy qurilishi maydanoz kosmetikasidan foydalanish 
bo'yicha ko'rsatmalar
1. Qarish terining aniq belgilari bo'lgan egalari.
2. Yog'li teriga ega sebumni haddan tashqari ishlab chiqarish.
3. Quruq teri.
4. Ifoda va chuqur ajinlar.
5. Jigarrang dog'lar va freklar.
6. Charchagan teri va kul rang.
7. Quruq teri.
8. Shishgan, qora doiralar va ko'zlar ostidagi sumkalar.
Yuz uchun maydanozni ishlatishga qarshi ko'rsatmalar
1. Mahsulotga individual intolerans.
2. Allergik reaktsiyalar.
Yuzda maydanozga asoslangan mahsulotlarni ishlatishdan oldin 
kompozitsiyani bilakda sinash tavsiya etiladi.  Bir soat ichida mahsulot 
sizga mos keladimi yoki yo'qmi aniq bo'ladi. 4.4 Petrushka barglari infuzioni
 Qaynayotgan suv - 1 stakan.
Ilova
Ko'katlarni qaynoq suv bilan to'kib tashlang, to'liq sovutilguncha qopqoq
va qalin sochiq ostida turing. Infuzion shtammga tayyor. Ertalab va 
kechqurun yuzning har kuni yuvilishi shaklida kuniga ikki marta tonik 
shaklida qo'llang, uning asosida niqoblar tayyorlang, haftasiga ikki 
marta kompresslar qiling (infuzionda ko'zlar, burun va og'iz bo'shlig'i 
uchun tirqishli ikki qavatli doka salfetkasini namlang va 10 daqiqa 
davomida yuzingizga surting). )
Petrushka bargini tayyorlash
 Mayda maydanoz barglari - 50 g.
 Qaynayotgan suv - 400 ml.
Ilova
Tug'ralgan yashil massani suv bilan to'kib tashlang, qaynatib oling va 15
daqiqa davomida olovda qaynatib oling, so'ng salqin va qotiring. Yuzga,
shuningdek maydanoz infuzioniga qo'llaniladi.
Maydanoz ildizi bulyoni
 Zamin ildizi - 1 osh qoshiq. l
 Qaynayotgan suv - 200 ml.
Ilova
Kukun ustiga qaynoq suv quying, qaynab turgan holga keltiring va 
sovutib oling, sochiq bilan yaxshilab o'rab oling. Oxirida, bulonni siqib 
oling va oqartuvchi niqobning bir qismi yoki kundalik yuvish uchun 
qo'llang.
Maydanoz bilan yuz losonlari
Ikkita kichik doka sumkasini (ko'zoynak kattaligidan kattaroq emas) 
tayyorlang, maydalangan maydanoz bilan to'ldiring, qaynoq suvga bir 
daqiqaga tushiring, qulay haroratga sovutib, ko'zlariga qo'llang. Ushbu 
protsedura teridan qizil dog'larni olib tashlash uchun ishlatilishi 
mumkin. Maydanozga asoslangan kosmetik muz
Petrushka infuzioni yoki bulonni muz mog'origa quyiladi va muzlatiladi.
Tayyor muz kublarini ertalab va kechqurun teriga surtish kerak. Ushbu 
protsedura terining elastikligini oshiradi, qora doiralar va qizil dog'larni 
engillashtiradi.
Xuddi shu maqsadda siz yangi siqilgan maydanoz sharbatidan 
foydalanishingiz mumkin, uni toza yoki mineral suv bilan 1: 1 nisbatda 
gazsiz suyultirgandan so'ng.
Pomidor, qora choy va maydanoz bilan kosmetik muz
Harakat
Terining engil soyasini beradi, dezinfektsiya qiladi, ohanglaydi, 
yoshartiradi, vitaminlarni beradi.
 Suv - 500 ml.
 Romashka - 2 osh qoshiq. l
 Qora choy - 1 osh qoshiq. l
 Yangi maydanoz - o'rta shamlardan.
Ilova
Ingredientlarni aralashtiring, olovga qo'ying va qaynatib oling, 15 daqiqa
davomida pishiring, keyin 15 daqiqa pishirib oling. Iliq bulonni siqib 
oling, o'tlarni siqib oling. Tayyor infuzionni qoliplarga to'kib tashlang va
muzlatib qo'ying. Tozalashdan keyin kuniga ikki marta yuzingizni 
dumaloq harakatda arting.
Yosh dog'lariga qarshi oqartuvchi loson
 Tarkibi
 Mayda maydanoz - 1 osh qoshiq. l
 Mineral (gazsiz) yoki filtrlangan suv - 200 ml.
 Quruq oq sharob - 50 g.
Ilova
Yuzli maydanoz, niqob retseptlari Ko'z atrofidagi teri uchun niqob
Harakat
Sochni yangilaydi, qorong'u doiralarni olib tashlaydi, shishishni 
ketkazadi, ajinlarni silliqlaydi.
 Mayda maydanoz - 1 osh qoshiq. l
 Qattiq pishirilgan qora choy - 1 osh qoshiq.
Ilova
Sharbat chiqarilguncha mash maydanozi, massani choy bilan 
aralashtiring. Aralashmani ikki doka "xaltaga" joylashtiring va 15-30 
daqiqa davomida ko'zlarga qo'llang.
Petrushka noyob madaniyat. Xushbo'y o'simlikning biron bir qismini 
sabzavotli salatlarga, birinchi va ikkinchi kurslarga qo'shib, odam 
nafaqat ovqatning ta'mini, balki sog'lig'ini yaxshilaydi. Ko'katlar, ildiz 
ekinlari, maydanoz urug'larini muntazam iste'mol qilish tananing 
bakterial va virusli infektsiyalarga chidamliligini oshirishi mumkin. 
Oshqozon ichidagi og'riq asta-sekin ovqatdan so'ng yo'qoladi, ovqat 
hazm qilish va peristaltika normallashadi, shishish va ortiqcha vazn 
yo'qoladi. Ammo maydanozning dorivor xususiyatlari va 
kontrendikatsiyalari baharatlı o'simlikning kimyoviy tarkibiga 
asoslangan holda chambarchas bog'liqdir. Shuning uchun infüzyonlar va
qaymoqlarni qo'llashdan oldin, shifokor bilan maslahatlashish kerak.
Kimyoviy tarkibi va foydali xususiyatlari
Maydanozning nafas olish patologiyalari (tonzillit, sinusit, bronxit, 
tonzillit, traxeit) rivojlanishining oldini olish qobiliyati o'simlikning turli
qismlarida askorbin kislotasining yuqori konsentratsiyasiga asoslangan. 
Ushbu vitamin immunitetni oshirishga yordam beradi, qon tomirlarining 
holatini yaxshilaydi, metabolik jarayonlarni tezlashtiradi. Askorbin 
kislotaning antioksidant faolligi hujayralarni va to'qimalarni 
zararlanishiga olib keladigan ichki va tashqi omillarning salbiy ta'siridan
himoya qilishdan iborat.
Maydanozning foydasi, shuningdek, uning mevalari, ildizlari, ildizi va 
barglarida quyidagi biologik faol moddalarning mavjudligiga bog'liq:  beta-karotin, retinolning prekursori. Kuchli tabiiy antioksidant modda 
tananing mudofaasini mustahkamlashda ishtirok etadi, kattalar va 
bolalarning immunitet tizimini normalizatsiya qiladi;
 b vitaminlari - tiamin, riboflavin, piridoksin. Organik birikmalar 
deyarli barcha metabolik jarayonlarda va parchalanish mahsulotlarini 
keyinchalik so'rilishida ishtirok etadi;
 iz elementlari. Magniy asab va yurak-qon tomir tizimlarining to'g'ri 
ishlashi uchun zarur va kaliy miyokardni kuchaytiradi, yurak urishini 
normallashtiradi. Maydanozning urug'lari va barglarida sinkning 
yuqori miqdori erkak jinsiy a'zolarining kasalliklarini davolash uchun 
ishlatiladi;
 apegigin. Ushbu biologik faol birikmaning malign va yomon o'smalar 
paydo bo'lishining oldini olishda samaradorligi isbotlangan.
Maydanozning kimyoviy tarkibi taninlar va turg'un moddalar, 
flavonoidlar, fitoestrogenlar, organik kislotalarni ham o'z ichiga oladi. 
Ammo o'simlikning asosiy terapevtik ta'siri apiol, alfa-pinen, miristin, 
aniqlanmagan aldegidlar, ketonlar, fenollar, shuningdek stearik va 
palmitik kislotalarni o'z ichiga olgan efir moylarining kombinatsiyasi 
bilan ta'minlanadi.
O'simlikning turli qismlarining farmakologik ta'siri
Maydanozning kimyoviy tarkibidagi barcha biologik faol moddalar 
uning ildiz ekinlarida, barglarida va mevalarida notekis taqsimlanadi. 
Davolashni boshlashdan oldin buni ko'rib chiqish kerak. Masalan, 
o'simlikning barcha qismlari yordamida ortiqcha vazndan xalos 
bo'lishingiz mumkin, ammo erkaklar uchun maydanoz faqat potentsialni 
yaxshilash uchun ishlatilsa, quruq xushbo'y urug'lar shaklida foydalidir. 
Ammo ko'katlar, mevalar va ildizlarga ega bo'lgan umumiy davolovchi 
terapevtik xususiyatlar mavjud.  Bularga quyidagilar kiradi:
 antispazmodik. Ichki organlarning silliq mushaklarining spazmlari 
bilan qo'zg'atilgan og'riqning og'irligini kamaytirish uchun infuziyalar 
va echimlar qo'llaniladi;  sovuq. Maydanozning har qanday dozalash shaklini mo'l-ko'l ichimlik 
sifatida ishlatish patogen mikroblar va viruslarni yallig'lanish 
o'choqlaridan, shuningdek ularning hayotiy faoliyatining zaharli 
mahsulotlarini olib tashlashga yordam beradi;
 diuretik. O'simlik kuchli diuretik ta'sir ko'rsatadi. Rasmiy va an'anaviy 
tibbiyot mutaxassislari bu qobiliyatdan qon va buyrakdagi bosimni 
pasaytirish, organizmdan toksinlarni va mineral birikmalarning 
ortiqcha miqdorini olib tashlash uchun foydalanadilar.
Ildizli sabzavotlar, urug'lar va maydanoz og'iz bo'shlig'i kasalliklarini - 
gingivit va stomatitni tez va samarali davolashga yordam beradi. 
Yallig'lanish jarayonlarini to'xtatish, sanitariya-gigiena va yoqimsiz 
hiddan xalos bo'lish uchun kuniga bir necha marta o'simlikning har 
qanday yangi qismini chaynash kifoya.
Tavsiya: maydanoz tarkibidagi taninlar, flavonoidlar va minerallar 
infuziya va yangi sharbatning oqlash xususiyatlarini aniqlaydi. Yuz yoki
tananing terisini muntazam ravishda ishqalash sizga epidermisning 
yuqori qatlamini yengillashtirishga, yomon pigment dog'laridan va 
kerak bo'lganda fraktsiyalardan xalos bo'lishga imkon beradi.
Ildiz ekinlari
Petrushka an'anaviy tibbiyotda yog 'bezlarining ortiqcha sekretsiyasini 
kamaytirish uchun faol qo'llaniladi. Agar siz kuniga ikki marta 
ildizlardan infuziyalar bilan yuzni artib qo'ysangiz, nosog'lom porlash 
asta-sekin yo'qoladi, gözenekler torayadi. Va tayyorlashda sochlarni 
chayish sifatida ishlatish qisqa vaqt ichida yog'li va aralash kepekdan 
xalos bo'lishga imkon beradi.  Ildiz ekinlaridan olingan ekstrakti quritish 
effekti tufayli o'spirin akne davolash uchun kosmetik vositalarning bir 
qismidir.  Foydali o'simlikning bu qismi quyidagi xususiyatlarga ega.
 immunomodulyatsion;
 antimikotik;
 antikonvulsant;
 yarani davolash;
 tiklovchi Ildizlarning bir bo'lagi terining ülseratif yaralarini, allergik toshmalar, 
toshbaqa kasalligini davolashda tashqi vosita sifatida ishlatiladi. 
Maydanozning faol aralashmalari regenerativ, yallig'lanishga qarshi va 
mikroblarga qarshi ta'sir ko'rsatadi.  Siz ushbu retsept bo'yicha qaymoq 
tayyorlashingiz mumkin:
1. 5 osh qoshiq sirlangan idishga quying. maydalangan quruq ildiz 
sabzavotlarini bir osh qoshiq qo'shing va bir litr issiq suv quying.
2. 2-3 daqiqa qaynatib oling, yoping va 3 soatga qoldiring.
3. Filtrlang, ovqatdan oldin kuniga bir marta 0,4 stakan iste'mol qiling.
Dori-darmonli infuzion suvli go'shtli yangi ildizdan quyidagicha 
tayyorlanadi:
1. Nozik qirg'ichdan foydalanib, 100 g ildiz sabzavotini maydalang va 
termosga joylashtiring.
2. Bir litr issiq suvni to'kib tashlang va uch soat davomida turib oling, 
filtrlang, quruq qoldiqni siqib oling.
Efir moylari va taninlarning ko'pligi tufayli infuzionni faqat ovqatdan 
keyin, 3 osh qoshiqdan foydalanish kerak. kuniga 2 marta qoshiq.
Achchiq ko'katlar
Petrushka barglari juda ko'p miqdordagi vitamin va minerallarni o'z 
ichiga oladi, shuning uchun shifokorlar reabilitatsiya davrida bemorlarga
har kuni 50 g ko'katlardan foydalanishni tavsiya etadilar. Bunday xun 
takviyasi odamga jarrohlik va kimyoterapiyadan so'ng tezda tiklanishiga 
yordam beradi. Va damlamalar va infuziyalarning diuretik ta'siri sizga 
farmakologik preparatlarning to'plangan parchalanish mahsulotlarini 
tanadan olib tashlashga imkon beradi. Xushbo'y barglarning ishtahani 
oshirishi qobiliyati juda muhim emas, uning yo'qligi turli xil hayotiy 
tizimlarning surunkali patologiyalari bo'lgan ko'plab odamlarga ta'sir 
qiladi.  Maydanozdan nima foydali?
 kechasi bilan birga ko'rish keskinligini oshiradi;
 mikrosirkulyatsiyani yaxshilaydi;
 molekulyar kislorodni barcha hujayralarga etkazib berishda ishtirok 
etadi;
 ichki va tashqi sekretsiya bezlarining ishlashini optimallashtiradi;  tomirlar, arteriyalar, kapillyarlarning devorlarini mustahkamlaydi, 
ularning elastikligini oshiradi.
Ko'pchilik, maydanozning maydanoz barglari bilan saxovatli lazzatli 
taomlarni iste'mol qilgandan so'ng, psixo-emotsional holat 
normallashadi. Asab qo'zg'aluvchanligi va asossiz tashvish yo'qoladi va 
samaradorlik oshadi. Maydanoz barglaridan infuzionni tayyorlash 
uchun, 0,5 kg yashil massani maydalab, 2 l qaynoq suv quying. 
Aralashmani qopqoq ostida bir soat turing, torting, siqib oling va har 
ovqatdan keyin 0,5 stakan oling.  Piyoz tayyorlash biroz qiyinroq:
1. Yupqa o'tlardan (taxminan 200 g) mayda maydalab, yirtqichlardan 
quying.
2. 3 stakan suv quying, qaynab turgan holga keltiring va 3 daqiqa 
davomida olovda turing.
3. Sovuting, filtrlang va ovqatdan so'ng kuniga 2 marta 0,3 stakan oling.
Maslahat: Terini maydanoz tayyorlash bilan davolashda, patogen 
bakteriyalar va xamirturush nobud bo'lganda, metabolik jarayonlar 
tezlashadi, bu kichik va katta zararlanishlarni tezda davolashga yordam
beradi.
Urug'lar (mevalar)
Pishganida, maydanoz mevalari antispazmodik xususiyatlarga ega 
bo'lgan efir moylarining muhim konsentratsiyasini to'playdi. 
Gastroenterologlar va an'anaviy tabiblar buni oshqozon-ichak trakti 
kasalliklarini davolashda qo'llashadi. Antispazmodik ta'sir ayniqsa "och"
og'riqlar bilan kechadigan patologiyalarni davolashda juda muhimdir. 
Bularga quyidagilar kiradi:
 pepsin va xlorid kislotasi ishlab chiqarishning ko'payishi bilan 
gastritning barcha turlari;
 oshqozon va o'n ikki barmoqli ichakning ülseratif lezyonları.
Muntazam foydalanish bilan infuziyalar va damlamalar yordamida 
oshqozon osti bezining funktsional faolligi oshadi. Yallig'lanish 
o'choqlari sonining kamayishi fonida ovqat hazm qilish fermentlarini 
ishlab chiqarish normallashadi. Maydanozning foydali xususiyatlari 
dispeptik kasalliklarning kuchayishini isbotladi - ko'payish, qichishish  va to'lalik hissi.  Achchiq o'simlik urug'laridan infuzionni qanday 
tayyorlash mumkin:
1. Choynakka bir choy qoshiq meva tushiring va bir stakan qaynoq suv 
quying.
2. 2 soat davomida qoldiring, filtrlang.
3. Ovqatdan keyin kuniga 4 marta 0,3 chashka oling.
Bulonni tayyorlash uchun siz har xil diametr va hajmdagi ikkita tovani 
ishlatishingiz kerak:
1. Kichik idishda 3 osh qoshiq qo'ying. osh qoshiq meva va 2 stakan issiq
suv quying.
2. Suv hammomidan foydalanib, bulonni 10 daqiqa davomida pishiring, 
filtrlang.
   Qoida tariqasida, bir osh qoshiq 2 osh qoshiqda olinishi kerak. 
ovqatdan oldin kuniga 3 marta osh qoshiq, ammo bu hajm tashxis 
qo'yilgan patologiyaga qarab o'zgarishi mumkin.
Qo'llash mumkin bo'lmagan holatlar va dozani oshirib yuborish
Maydanozning barcha qismlari, ayniqsa urug'lar va ildiz ekinlari siydik 
tizimining o'tkir shakllarida foydalanish uchun mo'ljallanmagan:
 jade;
 buyrak etishmovchiligi;
 sistit;
 piyelonefrit;
 glomerulonefrit.
Maydanozning infuziyalari va tayyorlashidan homilador ayollarni va 
bolani emizadigan ayollarni davolashda foydalanib bo'lmaydi. Oziq-
ovqatlarga faqat yangi o'tlarni qo'shishga ruxsat beriladi. Maydanozning 
har qanday dozalash shakllari uning kimyoviy tarkibiga kiradigan 
biologik faol moddalarga individual sezgirligi bo'lgan bemorlarga 
buyurilmaydi.
Qo'llash uchun ko'rsatmalar Maydanozning turli qismlaridan olingan infuziyalar va suyaklar mushak-
skelet tizimining patologiyasini davolashda qo'llaniladi:
 podagra
 osteoxondroz;
 poliartrit;
 artrit;
 lumbago;
 orqa miya turli qismlarining intervertebral churralari;
 interkostal nevralgiya.
Diuretik va yallig'lanishga qarshi ta'siri tufayli o'simlik organik va 
noorganik siydik kislotasi birikmalarini artikulyar, xaftaga va suyak 
to'qimalaridan olib tashlaydi. Bundan tashqari, maydanozning deyarli 
barcha qismlari quyidagi kasalliklarni va patologik sharoitlarni davolash 
uchun ishlatiladi:
 depressiv sindrom, hissiy beqarorlik;
 xoletsistit, pankreatit;
 turli xil aritmiyalar;
 arterial gipertenziya;
 yuqumli bo'lmagan etiologiyaning surunkali ich qotishi.
Doimiy ravishda infuziyalar va damlamalar yordamida o'simlikning 
kimyoviy tarkibidagi biologik faol birikmalar safro va buyrak toshlarini 
asta-sekin eritib yuboradi, shuningdek qon tomirlarida xolesterin 
bloklari sonini kamaytiradi.
Surunkali sistit
Petrushka faqat patogen mikroorganizmlar qo'zg'atgan surunkali sistitni 
davolash uchun ishlatiladi. Kasallikning o'tkir shakli keng spektrli 
antibiotiklarni shoshilinch ravishda qo'llashni talab qiladi. Kursning 
surunkali shaklini olgan tsistit bilan maydanoz bunday maqsadlar uchun 
tavsiya etiladi:
 patogen bakteriyalarning o'sishini va faol ko'payishini sekinlashtiradi;  yallig'lanish jarayonining yengilligi;
 qovuq bo'shlig'ini sanitariya qilish;
 og'riqning og'irligi pasaygan;
 siyishning kuchayishi;
 siydik pufagi va uretradan patogen mikroblarni olib tashlash.
   Surunkali sistitni davolash va qaytalanishning oldini olish uchun 
bemorlarga ovqatdan so'ng kuniga 3-4 marta 0,3 stakan infuzionni olish 
tavsiya etiladi.
Ayol patologiyasini davolash
Petrushka pishirganda, ko'p miqdorda efir moylari va fitoestrogenlar, 
tuxumdonlar tomonidan ishlab chiqariladigan ayol jinsiy gormonlarining
analoglari infuziyalar va eritmalarga kiradi. O'simlik materiallarining 
bunday suyuq dozaj shakllaridan foydalanish menopauza alomatlarini 
yo'q qilishga imkon beradi:
 issiq yonish, qizarish va yuqori tanadagi issiqlik hissi;
 bosh og'rig'i, bosh aylanishi;
 kayfiyatning keskin o'zgarishi, ko'z yoshlari;
 charchoq, zaiflik;
 uyqusizlik.
An'anaviy tabiblarga 3 osh qoshiq ichish tavsiya etiladi. bulyonning osh 
qoshiqini kuniga 2-3 marta hayz paytida ko'p miqdorda bo'shatish, oylik 
tsiklning buzilishi. Maydanozning ayol tanasi uchun foydasi temir 
tanqisligi kamqonligining rivojlanishini oldini olish, qorinning pastki 
qismidagi og'riqni va hissiy beqarorlikni bartaraf etishdan iborat.
Egalari hatto mayda maydanozni ham topolmaydigan bog'ni topish 
qiyin. Ko'pchilik bu jingalak go'zallikdan idish-tovoqlarni bezash yoki 
ta'mini yaxshilash uchun foydalanadi, bu o'simlik o'zi uchun qancha 
kutilmagan hodisalarni yashirayotganiga shubha qilmaydi. Siz 
maydanozning dorivor xususiyatlari va kontrendikatsiyalari haqida 
albatta bilishingiz kerak - bu sizdan barcha foydali fazilatlarni ajratib 
olishga va uni sog'lig'ingizni yaxshilashga yo'naltirishga imkon beradi. 
Ilovada taqiqlarni bilish ortiqcha bo'lmaydi va yoqimsiz oqibatlardan 
himoya qiladi. Zavodning o'ziga xos xususiyati - bu odamlar uchun zarur bo'lgan 
foydali moddalarning yuqori miqdori. S vitamini miqdoriga ko'ra, 
maydanozni faqat tsitrus mevalari bilan taqqoslash mumkin, ammo ular 
bunday elementlarning ko'pligi bilan maqtana olmaydi. Tanadan foyda 
olish juda oddiy - sevimli idishlaringizga baharatlı tarkibiy qism 
qo'shing. Bir nechta jingalak novdalar odamlarga kunlik askorbin 
kislotasi dozasini berishga qodir.
Idishlarni yoki dori-darmonlarni tayyorlash uchun yangi o'tlardan 
foydalanish kerak emas - hatto quruq barglar ham kasalliklarga dosh 
bera oladi yoki immunitetni oshiradi. Maydanoz asosida siz foydali 
xususiyatlar bilan to'ldirilgan losonlarni, piyozlarni, infuziyalarni 
tayyorlashingiz mumkin, asosiysi ularni qanday tayyorlashni va qanday 
holatlarda qo'llashni oldindan o'rganishdir. Oziqlanish qiymati va kaloriya tarkibi
Maydanozning ahamiyati oz o'simliklar bilan solishtiradigan noyob 
tarkibida. Jingalak barglar va urug'larda vitaminlar, antioksidantlar, 
inson tanasi uchun zarur bo'lgan iz elementlari mavjud. Ko'katlarni 
muntazam ravishda iste'mol qilish temir, kaltsiy, oltingugurt va hatto 
yodning etishmasligini tezda to'ldirishi mumkin. O'simlikning ozuqaviy 
qiymatini tashkil etadigan elementlar qatorida selen va litiyni ham 
chaqirish mumkin.
O'simlik materiallarida topilgan yana bir noyob komponent - bu qon 
tomirlari uchun javobgar bo'lgan foliy kislotasi.
Maydanozni faol ishlatish ko'rsatkichga ta'sir qilishi mumkinligi haqida 
tashvishlanishning hojati yo'q - u hatto parhez menyusiga tez-tez 
kiritilib, vazn yo'qotishda ishlatiladi. Ko'p foydali xususiyatlari va past 
kaloriya tarkibi tufayli (100 g yangi xom ashyo uchun atigi 50 kkal) 
o'simlik tananing umumiy holatiga foydali ta'sir ko'rsatadi va yog'larning
yonishiga yordam beradi. Maydanozning inson tanasi uchun foydalari va foydali xususiyatlari
Siz jingalak maydanozning ajoyib xususiyatlari haqida uzoq vaqt 
gaplashishingiz mumkin, chunki ko'plab kasalliklar yoki sog'liq 
muammolarida vitaminlar va mikroelementlarga boy xom ashyolardan 
foydalanish tavsiya etiladi.  Foydali fazilatlar orasida quyidagilarni 
aniqlash mumkin:
 genitouriya tizimini, buyraklarni takomillashtirish;
 organizmdagi metabolik jarayonlarni normallashtirish;
 tuyadi, hayotiylik, energiya, ishlashning ko'payishi;
 yallig'lanish o'choqlarini olib tashlash;
 nafas olish tizimiga foydali ta'sir;
 immunitetni mustahkamlash;
 shakarni kamaytirish;  tanadan zararli moddalarni chiqarib yuborish;
 miyani kislorod bilan to'yinganligi, asosiy organni stimulyatsiya qilish;
 ovqat hazm qilish tizimini normalizatsiya qilish;
 ko'rishni yaxshilash.
Petrushka asab tizimiga juda yaxshi ta'sir qiladi - u uyqusizlikni engadi, 
bezovtalikni engillashtiradi, bezovtalikni tinchlantiradi va yo'q qiladi. 
Ijobiy natijalarga erishish uchun yagona shart - har kuni uy sharoitida 
o'simlik asosida tayyorlangan dorilarni qabul qilish.
Muhim!    Foydali xususiyatlarga ega o'simlik xom ashyosini shifobaxsh 
mahsulotlar shaklida ishlatish shart emas - uni faqat sevimli 
idishlaringizga qo'shing. Erkaklar uchun foydalari
Yangi maydanoz kuchli jinsiy aloqa uchun ko'p foyda keltirishi mumkin.
Zavodning xususiyatlari muntazam foydalanish bilan bunday natijalarga 
erishishga imkon beradi:
 prostata adenomasini rivojlanish xavfining oldi olinadi;
 yurak mushagi kuchayadi, yurak urishi ehtimoli kamayadi, insult 
kamayadi;
 potentsial yaxshilanadi;
 giyohvand moddalar yoki alkogol bilan zaharlanish bilan vaziyat 
osonlashadi;
 zararli moddalar chiqariladi - toksinlar, shlaklar.
Ko'katlarning yana bir o'ziga xos xususiyati - uning qimmatli 
xususiyatlari tufayli o'simlikni erkaklarning bepushtligi uchun ishlatish  tavsiya etiladi. Kasalliklarni oldini olish uchun siz hatto jingalak 
barglardan ham profilaktik maqsadlarda foydalanishingiz mumkin.
Ayollar uchun foydalari
Achchiq ko'katlar ham kam ahamiyatga ega emas va ayol tanasiga ta'sir 
qiladi.  Siz zavoddan bunday maqsadlar uchun foydalanishingiz mumkin:
 hayz paytida og'riqli tortishish hislaridan xalos bo'lish;
 selülitni yo'q qilish, terining shilinishi;
 soch to'kilishiga, kepekka qarshi kurashish;
 yuzning rangini yaxshilaydi, pigment dog'laridan, fraktsiyalardan 
xalos bo'ladi.
Jingalak o'simlikka ega bo'lgan yana bir ajoyib xususiyat - bu tez 
tug'ilishni rag'batlantiradigan, sog'lom bolani hech qanday qiyinchiliksiz olib yurish va tug'ishni osonlashtiradigan ozuqa moddalarining 
birikmasi.
Onaning tanasida bo'lsa ham, bola uchun foydali xususiyatlarni olish 
mumkin - ayolning achchiq ko'katlardan faol foydalanishi homila 
rivojlanishiga hissa qo'shadi. Kırıntılar tug'ilgandan keyin, maydanoz, 
shuningdek, bolaning o'sishi va rivojlanishida faol ishtirok etadi - siz bir 
yoshdan boshlab pyuresi ichiga barglar qo'shishingiz mumkin.
Barglarning foydali xususiyatlariga ega bo'lgan barglardan muntazam 
foydalanish sizga quyidagilarga imkon beradi:  ishtahani kuchaytiradi, ozuqa moddalarining so'rilishini yaxshilaydi;
 gaz, kolik, shishiradigan narsalardan xalos bo'ling;
 markaziy asab tizimini mustahkamlash;
 immunitetni oshiring, kichik organizmning mudofaasini 
mustahkamlang. An'anaviy tibbiyotda qo'llash usullari
Dorivor formulalarni tayyorlash uchun siz o'simlikning barcha 
qismlaridan foydalanishingiz mumkin - ularning har biri foydali 
xususiyatlarga ega va tanadagi muammolarni engishga qodir.
Genitouriya tizimi kasalliklariga qarshi urug'larni tayyorlash:
1. Idishga 50 g o'simlik urug'ini soling.
2. Suvni (1 l) qaynatishga keltiring, o'simlik xom ashyosini quying.
3. Qisqa tilni (soatiga chorak) suv hammomiga yuboring.
4. Yarim soat davomida turib oling, qopqoq bilan mahkam yoping. 200 ml uchun kuniga uch marta suyuqlik oling. Qo'llash kursi bir oydan 
oshmasligi kerak.
Ishtahani yaxshilash uchun maydanoz barglarining bir qismi yurak, qon 
tomirlari kasalliklariga qarshi:
1. 50 g yangi barglarni maydalang.
2. Bir litr qaynoq suv bilan yashil gruel pishiring.
3. Sochiq bilan boy ichimlik ichimlikini olish uchun atigi bir soat turing.
4. Buning uchun filtrlang, doka matolaridan foydalaning (uni bir necha 
qatlamlarga o'rang). Tananing umumiy kuchayishi uchun deyarli barcha kasalliklarga qarshi 
quyidagi ichimlikdan foydalanish tavsiya etiladi:
1. O'simlikning yangi barglarini sharbat chiqargichdan o'tkazing.
2. Siz yangi bodringdan sharbat qo'shishingiz mumkin.
3. Bir oz salqin suv bilan seyreltin.
Kuniga bir vaqtning o'zida 100 ml oling. Kuniga uch martadan ko'p 
bo'lmagan miqdorda oling. Kilogrammni yo'qotadigan dietalarda foydalaning
Petrushka yana bir ajoyib xususiyat - yog 'to'qimasini yoqish bilan 
mashhur bo'ldi.  Kilo yo'qotish uchun o'simlikning barglari asosida 
ichimlik olish tavsiya etiladi. Effektni boshqa tarkibiy qismlar - sabzi, 
qovoq, selderey bilan kuchaytirasiz.
Yog'li to'qimalarni yoqish uchun ichimlik tayyorlash juda oddiy - 
maydanoz, tozalangan sabzi va selderey barglaridan sharbatni siqib 
oling. Qovoq sharbatining ta'mini yaxshilang. Agent uchun tarkibiy 
qismlarni teng miqdorda olish tavsiya etiladi. Kuniga atigi bir marta 
choy iching - odatdagidek choy yoki qahva o'rniga.

Mavzu: Tarkibida alkaloid saqlovchi dorivor o’simliklar. MUNDARIJ I.Kirish II.Asosiy qism 2.1 Isiriq 2.2 Isiriq foydali jihatlari 3.1Bangidevona , Tikanli olma 4.1Petrushka 4.2Maydanozning shifobaxsh va foydali xususiyatlari 4.3Urug'lar - dorivor xususiyatlari

2.1 ISIRIQ O'simlikning nomi. Oddiy isiriq (adraspan) — Peganum harmala L.; tuyatovondoshlar — Zygophyllaceae oilasiga kiradi. Ko'p yillik, bo'yi 20—60 sm ga yetadigan o't o'simlik. Ildizi yer ostida 2 m gacha joylashgan ko'p boshli o'qildiz. Poyasi bir nechta, sershox, tuksiz bo'ladi. Bargi oddiy, chuqur 4—5 bo'lakka ajralgan , kulrang- yashil, segmentlari o'tkir uchli, lansetsimon, uzunligi 1—3,5 sm. Poyaning pastki qismidagi barglari qisqa bandli , yuqoridagilari bandsiz, poyada ketma-ket joylashgan. Qo'shimcha bargi ikkitadan, lansetsimon shaklda. Gullari shoxlarining uchki qismida yakka-yakka va bargga nisbatan qarama-qarshi joylashgan. Gulkosachasi asos qismigacha 5 ga bo'lingan bo'lib, meva bilan birga qoladi. Tojbargi 5 ta, oq-sarg'ish, otaligi 15 ta, onalik tuguni uch xonali , yuqoriga joylashgan. Mevasi — sharsimon, uch chanoqli, ko'p urug'li, pishganda ochiladigan ko'sakcha. Urug'i mayda, uch qirrali , jigarrang yoki qo'ng'ir-kulrang, ustki tomonida mayda chuqurchalari bor. Isiriq may-iyun oylarida gullaydi, mevasi — avgustda yetiladi. Geografik tarqalishi. Issiq sharoitda, aholi yashaydigan yerlarda , cho'l va yarimcho'lda, begona o't sifatida ekinlar orasida hamda tog' yonbag'irlarida o'sadi. O'rta Osiyo, Qozog'iston, Kavkaz, Ukraina va Rossiyaning Yevropa qismining janubida uchraydi. Mahsulot tayyorlash. Isiriq yerustki qismi o'simlik gullagan vaqtida o'rib olinadi va soya yerda quritiladi. Quritilgan mahsulot (ba'zan quritilmagan holida ham) zavodlarga alkaloid olish uchun yuboriladi. Mahsulotning tashqi ko'rinishi. Tayyor mahsulot poyaning yuqori qismi, shoxlar, barg, gullar va qisman meva aralashmasidan tashkil topgan. Quritilmagan mahsulot o'ziga xos yoqimsiz hidga ega. Quritilgan mahsulot hidsiz, kulrang yoki biroz sarg'ish-yashil rangli va sho'rroq-achchiqroq mazali bo'ladi. Kimyoviy tarkibi. O'simlik ildizida 1,7—3,3%, poyasida 0,23— 3,57%, bargida 1,07-4,96%, gulida 2,82% vaurug'ida 2,33-6,60% gacha alkaloidlar bo'ladi. Alkaloidlar yig'indisidan garmalin, garmin

(banisterin), garmalol, peganin (vazitsin), dezoksipeganin va boshqa alkaloidlar ajratib olingan. Alkaloidlar yig'indisining 50—95% ini (urug'ida) garmalin, 67—74% ini (ildizida) garmin, 78% tini (yerustki qismida) peganin tashkil etadi. Urug'ida alkaloidlardan tashqari 14,23% yog' va qizil pigment uchraydi. Ishlatilishi. Isiriq xalq tabobatida qadimdan tutqanoq (quyonchiq) va boshqa kasalliklarni davolashda ishlatib kelingan. Shamollash kasalliklari avj olgan paytlarda isiriq tutuni bilan bemor yotgan xonalarni dezinfeksiya qilingan. Ilmiy tibbiyotda isiriqning yerustki qismidan olingan dezok - sipeganin gidroxlorid preparati nevrit , miosteniya, miopatiya, yarimshollik va miyaning ba'zi kasalliklarini davolashda ishlatiladi. Bundan oldin ilmiy tibbiyotda isiriqdan ajratib olingan. O‘zining shifobaxsh xususiyatlari bilan barchamizning xonadonimizdan o‘rin olgan dorivor o‘simlik - isiriq necha asrlarki , insonlarni davolab kelmoqda. Isiriq asosan, cho‘l va yarim cho‘l hududlarida , tog‘ yonbag‘irlarida, so‘qmoq yo‘llarda, hattoki begona o‘t sifatida ekinlar orasida ham o‘sadi. Qadimgi yunon tabiblari Galen va Dioskorid asarlarida ham isiriqning shifobaxsh o‘simlik ekanligi qayd etilgan. Tabobat ilmining sultoni Abu Ali Ibn Sino o‘zining «Tib qonunlari» asarida isiriq bo‘g‘im og‘riqlariga surtilganda ijobiy samara berishini ta’kidlab o‘tgan. Abu Rayhon Beruniyning «Kitob as-Saydana fit- Tib» asarida esa , isiriqdan tayyorlangan qaynatma bezgakni da’volashda koni foyda ekanligi yozib o‘tilgan. Shuni qayd qilib o‘tish kerakki, tabiat qo‘ynida bo‘y cho‘zgan har qanday o‘simlik o‘zining foydali va zarar¬li hislatlariga ega. Ularning ana shu sirli xususiyatlarini o‘rganishimiz, o‘simlik dunyosidan oqilona foydalanishi¬miz lozimdir.

Isiriqni tanimaydiganlar oramizda bo`lmasa kerak, albatta. Lekin uning tibbiy xususiyatlarini to`la biladaginalar kam topiladi. Aynan shuni hisobga olgan holatda Farmasevtika tarmog`ini rivojlantirish agentligi Matbuot xizmati isiriqning tibbiy xususiyalarini yana bir bor eslatmoqda. O`simlikning bunday keng miqyosda ishlatilishiga sabab, uning tarkibida alkaloidlar, peganol, peganidin, garmin, garmalin, turli moylar, oshlovchi moddalarning mavjudligidir. Yuqoridagi moddalardan misol tariqasida oladigan bo`lsak, garmin asab tizimini tinchlantiradi, bosh miya yallig`lanish asorati – qaltirashni davolashda va uxlatuvchi modda (dori) sifatida ishlatilgan. Endi esa qanday holatlarda isiriqdan foydalangan holatda darddan forig` bo`lish mumkinligini birma-bir sanab o`tsak (Qancha sanasak ham sanog`iga etish qiyin)

2.2.Isiriq foydali jihatlari…  Isiriq o`tini kuydirib, biroz hidlansa bosh og`rig`i yo`qoladi;  Isiriq urug`i qaynatmasi nafas olishi qiyinlashganda , nafas qisishida zig`ir urug`i bilan bilan araashtirib ichilsa yuqoridagi dardlarga davo bo`ladi;  Isiriqning shonalash davrida olinadigan o`ti va urug`lari davolashda ancha samarali hisoblanadi;  Isiriqni tinchlantiruvchi vosita sifatida ham qo`llash mumkin. Bu xususiyati uyqusizlikda ajoyib foyda beradi;  O`simlikning shirasi – katarakda ancha samara beradi (Qaynatmasi bilan yuz yuviladi);  Uy-joylarni dezinfeksiya qilish maqsadida tutatib qo`yish mumkin;  Isiriqning sut shirasi tibbiy paxtaga shimdirilib, qichimadan qiynalgan joylarga 10 kun davomida davomida surtilsa, qichimani tuzatadi;  Yurak faoliyatini yaxshilsh maqsadida isiriq urug`i, sedana, kamfora, murch, petrushka, qora zira, za`faron teng miqdorda olinib, aralashtiriladi. Hamda asal yoki shaker qo`shilib kuniga bir mahal ichiladi;  Ich dam bo`lganda isiriqga, petrushka urug`ini hamda yalpiz, zanjabil kabilarni aralshtirilib ichilsa, shifo bo`ladi; Isiriq peshob haydovchi, tish og`rig`i, terlatuvchi, grippni oldini oluvchi, oshqozon-ichak tizimi kasalliklarini davolovchi xususiyatlari ham mavjud! isiriq — isiriqdoshlar oilasiga mansub ko p yillik o simliklarʻ ʻ turkumi . Bo yi 60—70 sm. ʻ Poyasi bir nechta, sershox. Barglari kulrang yoki yashil . Gullari sarg ish-oq, shoxining uchida. Mevasi ʻ dumaloq ko sakcha ʻ . 6 turi ma ʼ lum . O ʻ zbekistonda 1 turi ( P. harmala ) o ʻ sadi . Cho l ʻ va yarim cho llarda, aholi yashaydigan yerlarda, ekinlar ʻ orasida va tog yon bag irlarida uchraydi. ʻ ʻ Tarkibida alkaloidlar (garmin, garmalin, peganin va b.), yog ʻ , bo yoq ʻ va b. moddalar bor. Tabobatda qadimdan turli kasalliklar ( tutqanoq , tomoq og rig i ʻ ʻ , zaxm )nn davolashda, siydik haydovchi , terlatuvchi