logo

Lycium depressum mevasining alkaloid tarkibini o‘rganishi

Загружено в:

20.11.2024

Скачано:

0

Размер:

3877.5947265625 KB
“ Ly cium   de pre ssum  
mevasining alk aloid 
t ark ibini o‘rganish”
 Orifova Intizor   Mavzusining dolzarbligi.	 
Lycium  barbarium ning  mevalari,  odatda  goji  mevalari 
sifatida  tanilgan,  taniqli  oziq-ovqat  mahsuloti  va  tabiiy 
dorivor  meva  hisoblanadi.  Ular  o‘ziga  xos  polisaxaridlar, 
karotenoidlar  va  turli  xil  fenol  qatori  antioksidantlar  kabi 
bir  qator  biofaol  tarkibiy  qismlarni  o‘z  ichiga  oladi. 
Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  goji  rezavorlarini  iste’mol 
qilish  qondagi  glyukoza  va  lipidlarni  pasaytirish,  yoshga 
bog‘liq  teridagi  qo‘ng‘ir  dog‘larning  oldini  olish  va 
immunitet  tizimining  modulyatori  kabi  foydali  ta’sirlarga 
ega.  
Bu	
 esa	 kam	 o‘ranilgan	 Lycium	 depressum	 alakoid	 tarkibi	 uning	 xossalariga	 
qanday	
 ta’sir	 etadi?	 degan	 savolni	 yuzaga	 keltiradi.  Respublikamizning 
Surxondaryo	
 
viloyatida	
 o`sadigan	 
Lycium depressum  
(GOJI)  o`simligi	
 
mevasi	
  va	 uning	  
alkaloidlariTadqiqot	
 obyekti   Tadqiqotning predmeti
Lycium  depressum    (goji)  o`simligi  mevasining   alkaloid 
tarkibini  va  fizik-kimyoviy  hamda  boshqa  xususiyatlarini 
o‘rganish    Tadqiqotning maqsadi.	 
Lycium  depressum  o ‘ simligi   (rezavori)  tarkibida n  
alkaloid larni  ajratish  hamda  fizikaviy-tadqiqot  usullari 
yordamida  ajratib  olingan  moddalarning  tuzilishini 
o ‘ rganish .   Tadqiqot vazifalari.	 
1.   Lycium  depressum  o`simligi   mevalarni  laboratoriya 
sinovlariga tayyorlash; 
2.   Moddalarni  ajratib  olish  uchun  erituvchilar  va 
asboblarni tayyorlash; 
3. Lycium  depressum  mevalari  tarkibdagi  biofaol 
moddalarni  turli  erituvchilar  yordamida  ekstraksiya 
qilish ;
4.   Ajratib olingan alkaloidli fraksiya tarkibini o‘rganish.   Tadqiqot  usullari
F izik aviy  •
UB-spe k t roskopiya 
•
I Q-spe k t roslopiya 
Kimyoviy   •
Ek st rak siy a 
•
Yupqa qat lamli x romot ografi y a 
•
F ilt rlash
•
Ust unli x romot ografi y a    1. Goji mevasi 2 k un davomida 
t e rmost at da 40 o
C da qurit ildi
2. Qurigan mahsulot  may dalab 
sit adan o`t k azildi
3. Tajriba uchun  namunadan 10 
gr t ort ib olindi 
4. Erit uvchi sif at ida e t anol, 
xlorof orm, n- ge k san, n- 
but anol, e t ilase t at  va suvdan 
f oydalanildi
5. Namuna organik  e rit uvchilar 
bilan e k st rak siya qilindi Tajribaviy  qism    Ek st rak siya usullari
1 . Teskari 
sovutkich 
o`rnatilgan tubi 
yumaloq 
kolbada etanol 
muhitda 
ekstraksiya 2. 
Soksletaparati 
yordamida 
ekstraksiya  3. Ultra tovushli 
vannada ekstaksiya   EKSTRAKSIYA JARAYONI	 
Erituvchidan filtrlangan  
namunalar. Butanolli 
fraksiyaGeksanli 
ftaksiya      Etanol 
Xlorofor
m 
n-geksan n-
butanolEtilasetat 
SUV            Ekstraktlarning IQ-spektrlari
Xloroformdagi 
fraksiya Butanoldagi 
fraksiya     Geksandagi 
fraksiya Ekstraksiyadan keyingi 
namuna    E’ TI BORI N GI Z UCHUN  
RA HM AT!

“ Ly cium de pre ssum mevasining alk aloid t ark ibini o‘rganish”  Orifova Intizor

Mavzusining dolzarbligi.   Lycium barbarium ning mevalari, odatda goji mevalari sifatida tanilgan, taniqli oziq-ovqat mahsuloti va tabiiy dorivor meva hisoblanadi. Ular o‘ziga xos polisaxaridlar, karotenoidlar va turli xil fenol qatori antioksidantlar kabi bir qator biofaol tarkibiy qismlarni o‘z ichiga oladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, goji rezavorlarini iste’mol qilish qondagi glyukoza va lipidlarni pasaytirish, yoshga bog‘liq teridagi qo‘ng‘ir dog‘larning oldini olish va immunitet tizimining modulyatori kabi foydali ta’sirlarga ega.   Bu  esa  kam  o‘ranilgan  Lycium  depressum  alakoid  tarkibi  uning  xossalariga   qanday  ta’sir  etadi?  degan  savolni  yuzaga  keltiradi.

Respublikamizning  Surxondaryo   viloyatida  o`sadigan   Lycium depressum (GOJI) o`simligi   mevasi   va  uning    alkaloidlariTadqiqot  obyekti

Tadqiqotning predmeti Lycium depressum (goji) o`simligi mevasining alkaloid tarkibini va fizik-kimyoviy hamda boshqa xususiyatlarini o‘rganish

Tadqiqotning maqsadi.   Lycium depressum o ‘ simligi (rezavori) tarkibida n alkaloid larni ajratish hamda fizikaviy-tadqiqot usullari yordamida ajratib olingan moddalarning tuzilishini o ‘ rganish .