logo

Don- dukkakli ekinlarni umumiy tavsifi. No’xat ekini

Yuklangan vaqt:

15.08.2023

Ko'chirishlar soni:

0

Hajmi:

1425.6953125 KB
DON- DUKKAKLI EKINLARNI 
UMUMIY TAVSIFI. NO’XAT EKINI Reja:
1. Dukkakli ekinlarni xalq xo ’ jaligidagi a h amiyati va 
tar q alishi 
2. No ’ xatning a h amiyati, biologiyasi.
3. No ’ xatning yetishtirish texnologiyasi.
4. Soyaning xalq xo ’ jaligidagi a h amiyati, tar q alishi, 
xosildorligi
5. Sistematikasi, biologik xususiyati, navlari 
6. Soyani yetishtirish texnologiyasi Dukkakli - don ekinlari dukkakdoshlar oilasiga mansub bo ’ lib, 
bu guruxga no ’ xat, yasmiq, k o’ k no ’ xat, soya, loviya, mosh, vika, 
oddiy no ’ xat va lyupin o ’ simliklari kiradi.
Dukkakli  don  ekinlarining  eng  avvalo, 
doni  poyasi  va  barglari  tarkibidagi 
oqsil  miqdori  ko ’ pligi  bilan 
xarakterlanadi.  Bu  ekinlarni 
ko ’ pchiligini  donini  tarkibida  20-30% 
oqsil  bor.  Bu  g ’ alla  ekinlari  donidagi 
oqsilga  q araganda 2-3 marta ko ’ pdir. 
Bu  ekinlarning  donini  tarkibida A,  V,  V2,  S,  D,  YE,  RR  va  boshqa 
vitaminlar  bor.  Bu  ularning  oziq-ovqatlik  va  yem-xashaklik 
qimmatini  yanada  oshiradi.  Bu  dukkakli  ekin  donidan  tash q ari, 
poyasidan to ’ yimli pichan, silos, xashaki un tayyorlanadi. Dunyo dexqonchilikda  dukkakli  don 
ekinlari 135 mln.gektar atrofida ekiladi.
Dukkakli don ekinlari Xindiston, Xitoy va 
Amerikada keng tar q algan.  
Respublikamizda dukkakli don ekinlari 
1998 yili 22,2 mingga atrofida ekildi.  
O’ zbekistonda ko ’ pro q  mosh, soya, oddiy 
no ’ xat loviya ekiladi.
No ’ xat qimmatli oziq-ovqat va xashaki o ’ simlikdir.   Uning doni 
tarkibida O ’ rtacha 19-30% oqsil, 4-7% moy, 46-60%. kraxmal, 
V.vitamin, turli mineral tuzlar va ovqat xazm  q ilishga yordam 
beradigan eng muxim aminokislotalar br.  No ’ xat dunyo bo ’ yicha 10 mln.ga dan 
orti q ro q  yerga ekiladi.  O’ zbekistonda 2 
ming.ga orti q ro q  yerga maxalliy no ’ xat 
ekiladi, xosildorligi O ’ rtacha lalmi 
yerlarda 8-10 s.gani, sug ’ oriladigan 
yerlarda 30-32 s.gani tashqil etadi.
No ’ xat  Cicer  arietinum  l.  Avlodiga  mansub  bo ’ lib,  issiq  sevar 
o ’ simliklarga kiradi, biro q  dastlabki paytlarda u issiqni kam talab 
qiladi.Urug ’ i  3-4°S  da  unib  chiqa  boshlaydi,   8°S  da  9-10  kuni 
maysa  chiqaradi.   No‘xat  maysa  chiqargandan  keyin,  ayni q a,  
gullash  va  xosil  tugish  davrida  issiqni  ko ’ p  talab  qiladi.  Bu 
davrda  o ’ simlik  normal  rivojlanishi  uchun  xarorat  20°S  bo ’ lishi 
kerak.  No ’ xatni  maysalari  yirik  bo ’ lib  10-11°S  sovu q ga  chidaydi, 
voyaga yetgan o ’ simliklar 8°S sovu q ga chidaydi. Qurg ’ oqchilikka 
chidamli,  namgarchilik  ko ’ p  bo ’ lganda  askaxitoz  kasalligi  bilan 
zararlanadi.  No ’ xat  dukkakli  o ’ simlik  bo ’ lgani  uchun  eng  avval  fosforli  o’ g ’ itlarga  extiyoj 
sezadi. Yerni kuzda shudgorlashda gektariga 4-5 t gung,   30-45 kg fosfor bilan 
aralashtirib  yoki  fosforni  o’ zi  50-60  kg  dan  solinadi.  Baxorgi  ishlashda  xar 
gektariga  30-45  kg  azotli  o’ g ’ itlar  solinadi.   Urug  e k ishdan  oldin 
aralashmalardan  tozalanadi,  yirik  va  tekislari  saralab  olinadi,  kasalliklarga 
q arshi  dorilanadi,  maxsus  tuganak  bakteriyalardan  tayyorlangan  nitragin 
bilan  ishlanadi.  Ekilgan  urug ’   1  va  2  sinf  talablariga  javob  berishi, 
unuvchanligi  95-92%,   tozaligi  99  va  98,5%  dan  kam  bo ’ lmasligi  lozim. 
No ’ xatni martni oxiri aprelni boshlarida yoki kech kuzda e k ish mumkin.
No ’ xat keng  q atorlab,  q ator oralarini 45 yoki 60 
sm  q ilib ekiladi. O ’ simliklar meyordagi  q alinlikda 
bo ’ lishi uning bir gektar yerga 200 dan 300 
mingtacha 50-65 kg/ga xisobida  urug ’     e k ish 
kerak. No ’ xat  qo’ sh  q atorlab ekilganda gektardagi 
t o’ p  q alinligi 0,5-0,8 mlngacha yetkazilib urug ’  
sarfi 100 kg gacha bo ’ ladi. Urug ’ i mayda 
yirikligiga qarab 3 -5 dan 7-8sm chukurlikda 
ekiladi.  Soya o ’ simligi 
Soya o ’ simligi oziq-ovqatda, texnikada, 
konserva tayyorlashda, sut va  q andolat 
maxsulotlari ishlab chiqishda, yem-xashak 
sifatida ishlatiladi. Donning tarkibida 30-
52% oqsil, 17-27% moy, 20% karbon suvlari 
bo‘ladi.   Soyaning oqsili yuqori sifatli, suvda 
t o’ la eriydi, yaxshi xazm bo ’ ladi. Soya 
donidan moy, margarin, pishlo q , sut, un , 
kandolat maxsuloti ishlab chiqiladi, moyi 
lak-buyo q  sanoatida, sovun ishlab 
chiqarishda  qo ’ llanadi.
Soyaning vatani-janubiy-shar q iy Osiyo, Xitoyda, Xindistonda, Koreya, 
Yaponiya, Indoneziyada ko ’ p tar q algan.   Yer yuzida don-dukkakli ekinlarning 
orasida birinchi  o’ rinni egallaydi va 62 mln.ga maydonga ekiladi.  O’ zbekistonda 
bu ekinga endi e’tibor berilmo q da. Yog ’  ishlab chiqarilmo q da.   1998 yili 10 ming 
ga atrofida  e kilgan. Takroriy ekin sifatida ekin maydoni kengaytiriladi. 
O’ zbekiston sharoitida 1,5-4,O t/ga xosil olinadi. 2000 yilda soyaning jaxon 
bo ’ yicha  o’ rtacha xosildorligi 22,1 s. ni tash k il etdi.  Soya Fa b aseaye oilasiga, Glycine 1 avlodiga mansubdir. Dexqonchilikda 
soyaning bitta madaniy turi - Glycine hispida ekiladi 
Yovvoyi  turlaridan  keng  tarkalgani-Glycine 
ussuriensis  ussuriya  turi.  Ma ’ daniy  turi  4-ta  kenja 
turlarga  bo ’ linadi:  a)koreya  turi-G  ser  koraiensis 
Enk,  b)manchjuriya  turi-  G  ssr  manshurica  Enk, 
v)xitoy turi -G ssr chinensis Yenk, g)xind turi -G ssr 
indica  Yenk.    Bu  turlar  o’ suv  davri,  t o’ pining 
shakli,  dukkagini,  bargini  kattaligi,  urug ’ ni  shakli 
va kattaligi bo‘yicha far q  qiladi.
Soyaning  poyasi  ba q uvvat,  tik  va  sershox  bo ’ lib 
o ’ sadi,  t o’ pining  bo ’ yicha  1,5  mgacha  yetadi. 
Barglari  uchtali,  yig ’ ib  olinadigan  vaqtga  kelib 
xammasi  tushib  ketadi.  Guli  mayda  o q   yoki  o q  
binafsha  rangda,  barg  q ultig ’ ida  shingil  (3-5tadan 
gul)  bo ’ lib  birikadi.  Soya  ko ’ pro q   o’ zidan 
changlanadi  va  yashirish  gullagani  tufayli  tabiiy 
duragaylar  unda  kam  uchraydi.  Dukkakli  turli 
shakl  va  rangda,  unda  1  tadan  5  tagacha  don 
bo ’ ladi.  Soyaning  poya,  barg  va  dukkakli  dag ’ al 
tukchalar bilan  q alin  q oplangan. Soya  baxori  o ’ simlik,  o’ suv  davri  75-200  kun.  Bu  issiqsevar 
o ’ simlik,  8-10°S  unib  chiqadi,  foydali  xarorat  yig ’ indisi  1700-
3200°S.  Usuv  davrini  boshlarida  suvsizlikka  chidaydi.  Ammo   
gullash  va  don  t o’ lish  davrida  suvsizlikka  bardosh  berolmaydi. 
Soya  yorug ’ sevar  qisqa  kun  o ’ simligi.  Toza    unumdor  muxiti  rN-
6,5-7,0 bo ’ lgan tuproqlarga ekiladi.
O’ zbekistonda soyaning   
Orzu, D o’ stlik,  O’ zbekiston-2, 
O’ zbekiston-:6 navlari ekiladi.
Soya g ’o’ za, sholi, makkajo ’ xori, jo ’ xori, kanopdan b o’ shagan 
yerlarga  ekiladi.  Yerni  tayyorlashda  xaydash  sifatiga  e’tibor 
beriladi,  xaydash  chu q urligi  25-30  sm  bo ’ ladi.  Erta  baxorda 
borona  qilinadi  va  e k ish  vaqtigacha  kultivatsiya  yoki  chizel 
ishlatiladi yerni yumsho q  va toza xolatga keltiriladi. Soya  aprel yoki iyun oylarida ekiladi, keng  q atorlab,  q ator orasi 60,70 sm, 
o ’ simlik orasi 3-5 sm bo ’ ladi. E k ish me’yori 350-500 ming  dona urug ’  yoki-
60-100 kg/ga urug ’  ekiladi. E k ish uchun urug ’  saralanadi, bir tekis, toza, 
unuvchanligi davlat andozalariga javob berishi lozim. E k ishdan oldin uru g’g a 
bakterial ugit bilan ishlov beriladi. Nitragin ishlatilsa ildizida bakteriyalar 
ko ’ p xosil bo ’ ladi.  O’ suv davrida  q ator orasiga ishlov beriladi., 3-5 marotaba 
sug ’ oriladi. Begona  o’ tlarga  q arshi e k ishdan oldin 1-1,5 kg.   ga treflan 
qo ’ llanadi, maysalanish davrida 1,5-3 kg bazagran ishlatiladi.
Soya  o’simligi hosili Adabiyotlar:
1. X.Atabayeva, O.Qodirx o’ jayev O ’ simlikshunoslik, T.Yangi asr 
avlodi.2006 yil (lotin alifbosida).
2. O.Mirzayev, T.Xudoyberganov Yem-xashak yetishtirish-Andijon 
2003 y.
3. X.Atabayeva va boshq.O ’ simlikshunoslik, T.Mexnat.2004 y.
4. I.Karimov bir yillik va ko ’ p yillik Mustaqil yurt g ’ allasi, 
T.O ’ zbekiston 2003 y.
5. A.Omonov, X.Bo ’ riyev, L.G ’ afurova, A.Nurbekov Bir boshoq 
don.T.2004 y.
6. Z.Umarov, A.Atabayeva va boshq.   Non rizqi ro‘ z imiz, T.Navruz 
1994 y. 26 bet.
7. N.G.Andreyev Lugovoye i polevoye kormovorizvodstsvo M.Kolos 
1989 g.495 s. ETIBORINGIZ UCHUN
  RAHMAT

DON- DUKKAKLI EKINLARNI UMUMIY TAVSIFI. NO’XAT EKINI

Reja: 1. Dukkakli ekinlarni xalq xo ’ jaligidagi a h amiyati va tar q alishi 2. No ’ xatning a h amiyati, biologiyasi. 3. No ’ xatning yetishtirish texnologiyasi. 4. Soyaning xalq xo ’ jaligidagi a h amiyati, tar q alishi, xosildorligi 5. Sistematikasi, biologik xususiyati, navlari 6. Soyani yetishtirish texnologiyasi

Dukkakli - don ekinlari dukkakdoshlar oilasiga mansub bo ’ lib, bu guruxga no ’ xat, yasmiq, k o’ k no ’ xat, soya, loviya, mosh, vika, oddiy no ’ xat va lyupin o ’ simliklari kiradi. Dukkakli don ekinlarining eng avvalo, doni poyasi va barglari tarkibidagi oqsil miqdori ko ’ pligi bilan xarakterlanadi. Bu ekinlarni ko ’ pchiligini donini tarkibida 20-30% oqsil bor. Bu g ’ alla ekinlari donidagi oqsilga q araganda 2-3 marta ko ’ pdir. Bu ekinlarning donini tarkibida A, V, V2, S, D, YE, RR va boshqa vitaminlar bor. Bu ularning oziq-ovqatlik va yem-xashaklik qimmatini yanada oshiradi. Bu dukkakli ekin donidan tash q ari, poyasidan to ’ yimli pichan, silos, xashaki un tayyorlanadi.

Dunyo dexqonchilikda dukkakli don ekinlari 135 mln.gektar atrofida ekiladi. Dukkakli don ekinlari Xindiston, Xitoy va Amerikada keng tar q algan. Respublikamizda dukkakli don ekinlari 1998 yili 22,2 mingga atrofida ekildi. O’ zbekistonda ko ’ pro q mosh, soya, oddiy no ’ xat loviya ekiladi. No ’ xat qimmatli oziq-ovqat va xashaki o ’ simlikdir. Uning doni tarkibida O ’ rtacha 19-30% oqsil, 4-7% moy, 46-60%. kraxmal, V.vitamin, turli mineral tuzlar va ovqat xazm q ilishga yordam beradigan eng muxim aminokislotalar br.

No ’ xat dunyo bo ’ yicha 10 mln.ga dan orti q ro q yerga ekiladi. O’ zbekistonda 2 ming.ga orti q ro q yerga maxalliy no ’ xat ekiladi, xosildorligi O ’ rtacha lalmi yerlarda 8-10 s.gani, sug ’ oriladigan yerlarda 30-32 s.gani tashqil etadi. No ’ xat Cicer arietinum l. Avlodiga mansub bo ’ lib, issiq sevar o ’ simliklarga kiradi, biro q dastlabki paytlarda u issiqni kam talab qiladi.Urug ’ i 3-4°S da unib chiqa boshlaydi, 8°S da 9-10 kuni maysa chiqaradi. No‘xat maysa chiqargandan keyin, ayni q a, gullash va xosil tugish davrida issiqni ko ’ p talab qiladi. Bu davrda o ’ simlik normal rivojlanishi uchun xarorat 20°S bo ’ lishi kerak. No ’ xatni maysalari yirik bo ’ lib 10-11°S sovu q ga chidaydi, voyaga yetgan o ’ simliklar 8°S sovu q ga chidaydi. Qurg ’ oqchilikka chidamli, namgarchilik ko ’ p bo ’ lganda askaxitoz kasalligi bilan zararlanadi.