SUVSIZ ERIТMALAR ANALITIK KIMYOSI ASOSLARI
![MAVZU: SUVSIZ ERI Т MALAR ANALITIK
KIMYOSI ASOSLARI
Reja:
1. Suvsiz eritmalar va ularni tayyorlash.
2. Uchuvchan suvsiz eritmalar (etanol, xloroform, benzin)
haqida tushuncha.
3. Uchuvchan bo‘lmagan erituvchilar (yog’lar va moylar,
glitserin) haqida tushuncha.](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_1.png)
![Suvsiz eritmalar va ularni tayyorlash.
Kimyo texnologiyasida suvsiz eritmalar suvli eritmalardan tashqari
spirtli, glitserinli, moyli, silikonli va hokazo eritmalar uchraydi. Ko‘pincha
ular sirtga qo‘llash uchun ishlatiladi.
Suvsiz eritmalar 2 guruhga bo‘linadi: 1. Uchuvchan (etanol,
xloroform, efir, benzin, skipidar) eritmalar. 2. Uchuvchan bo‘lmagan
eritmalar: o‘simlik moylari, vazelin moyi (suyuq parafin),
glitserin.Uchuvchan erituvchilar bilan eritma tayyorlaganda qizdirish,
filtrlash, suzish kabi texnologik bosqichlardan voz kechish lozim, chunki
bunda erituvchining uchib ketish ehtimoli bo‘ladi. Efir, benzin, etanol
yong‘indan xavflidir. Bu eritmalarni to‘g‘ridan-to‘g‘ri bemorga
beriladigan, og‘zi zich yopiladigan shisha idishlarda tayyorlanadi. Suvli
eritmalardan farqli o‘laroq suvsiz eritma tayyorlashda avvalidishga
eritiladigan modda, so‘ngra erituvchi solinadi. Idish quruq bo‘lishi shart.
Bu eritmalarni filtrlash zarur bo‘lgan taqdirda voronka ustiga shisha
plastinka yopib turib filtr lash kerak. Agar etanolning konsentratsiyasi
ko‘rsatilmagan bo‘lsa, 90% li etanol ishlatiladi (hajm foizda).Bundan
quyidagilar mustasno:5—10% li yod eritmasi (X DF), 1—2% li yod
eritmasi, 1,5% li vodorod peroksid eritmasi, 1% li sitral eritmasi — 96% li
etanolda; 1—2% salisil kislotasi va 0,5%; 1—3%; 5% li borat kislotasi](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_2.png)
![eritmalari —70% li etanolda; 1—2% li brilliant yashili va 1% li metilen
ko‘ki eritmalari —60% li etanolda tayyorlanadi (O‘z RSSV ning 2002-yil
29-dekabrdagi 582-sonli buyrug‘i). Etanol eritmalari og‘irlik — hajm
usulida tayyorlanadi. Rr: Acidi borici 0,3Sp. aethylici 70% — 10
mlM.D.S. Sirtga ishlatish uchun.Quruq flakonga 0,3 g borat kislotasi, 10
ml 70% li etanol solib eritiladi (og‘zi tez berkitiladi). Erishni tezlashtirish
uchun idishni iliq suvga (40—50°C) solib isitish mumkin.Ba’zan 70% li
etanol olish uchun 95% li etanolni suyultirish lozim bo‘ladi. Bunda
quyidagiformuladan foydalanish mumkin:X = V Ѕ BAMasalan, 50 ml 70
%li etanol eritmasini tayyorlash kerak.X =50 Ѕ 70= 36,8 ml.95Silindrga
36,8 ml 95% li etanol solib hajmi 50 ml ga yetguncha tozalangan suv
qo‘shiladi. O‘lchov silindri bo‘lmagan hollarda XI DF ning 3—4
alkogolometrik jadvalidan foydalanish mumkin.Moyli, glitserinli eritmalar
og‘irlik usulida tayyorlanadi. Erishni tezlashtirish uchun eritma suv
hammomida qizdiriladi. Eritma to‘g‘ridan-to‘g‘ri bemorga beriladigan
idishning o‘zida tayyorlanadi, ya’ni filtrlanmaydi.Rr: Mentholi 0,2Ol.
Vaselini 20,0M.D.S. Sirtga ishlatish uchun. Quruq flakonga 0,2 gmentol
solib texnik tarozida muvozanatga keltiriladi va ustiga20 gvazelin moyi
solinadi. Og‘zi berkitilgan idishdagi aralashmanisuv hammomida 70—
80°C gacha qizdiriladi. Bunda mentol to‘liq eriydi.Rr: Natrii tetraboratis](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_3.png)
![20,0Glycerini 80,0M.D.S. Og‘izning shilliq pardalarini artish uchun.
Quruq flakonga20 g natriy tetraborat solib texnik tarozida muvozanatga
keltiriladi va ustiga 80 g glitserin solinadi. Idishning og‘zi berkitilib,natriy
tetraborat erib ketguncha suv hammomida qizdiriladi. Т egishli yorliq
yopishtiriladi. Suvsiz eritmalar sifatini baholash. Suvsiz eritmalar sifatini
baholashda avval ularning hujjatlari (retsept, pasport), yorlig‘i, rangi, hidi,
mexanik zarrachalarning bor-yo‘qligi tekshiriladi. Glitserinli va moyli
eritmalarning umumiy og‘irligi, spirtli eritmalarning esa hajmi tekshiriladi.
Uchuvchan suvsiz eritmalar haqida tushuncha.
Etil spirti (vino spirti, etanol), C
2 H
5 OH — bir atomli alifatik
spirtlarning muhim vakili. Mol.m. 46,069. Rangsiz, o tkir ta mli, spirtlargaʻ ʼ
xos hidli suyuqlik. Suyuqlanish temperaturasi — 114,5°, qaynash
temperaturasi 78,39°, zichligi 789,27° kg/m3(20°da). Suv bilan cheksiz
aralashadi va tarkibida 95,57% spirt, 4,43% suv bo lgan azeotrop
ʻ
aralashma hosil qiladi. Absolyut sof spirt olishda 2 usuldan foydalaniladi.
1usulda suvli spirtga ozroq benzol qo shiladi va hosil bo lgan aralashma
ʻ ʻ](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_4.png)
![fraksiyalab haydaladi. Bunda avval suv, spirt va benzol aralashmasi, keyin
spirtning benzol bilan aralashmasi va nihoyat, oxirida sof spirt haydaladi. 2
usulda 96% li spirtni kaltsiy (P)oksid yoki qizdirilgan mis (P)sulfat bilan
isitiladi. Bunda suvning asosiy massasi chiqib ketadi, spirt tarkibida
ushlanib qolgan 0,2— 0,3% suvni spirtga metall holdagi kaltsiy yoki
magniy qo shib haydash yo li bilan ajratiladi.Etil spirti sanoatda tarkibidaʻ ʻ
qand (shakar) bo lgan moddalardan enzimlar va achitqilar ta sirida
ʻ ʼ
quyidagi reaksiya orqali olinadi: C
6 H
12 O
6 =2C
2 H
5 OH+2CO
2 Xom ashyo
sifatida glyukoza yoki uzum sharbatidan foydalanilganda tarkibida 8 dan
16% gacha Etil spirti bo lgan uzum vinosi hosil bo ladi. Ko pincha
ʻ ʻ ʻ
polisaxaridlar (kraxmal yoki sellyuloza) xom ashyo sifatida qo llanadi.
ʻ
Etil spirtini umumiy formulasi (C
6 H
10 O
5 ) bo lgan polisaxaridlardan ham
ʻ
olish mumkin. Bunda ular to la gidrolizga uchratilib glyukozaga, so ngra
ʻ ʻ
spirtga aylantiriladi. Kraxmalli xom ashyolar sifatida boshokli o simliklar
ʻ
— bug doy, arpa, sholi, jo xoridan, shuningdek, kartoshkadan
ʻ ʻ
foydalaniladi.Etil spirti sanoatda bir necha yo llar bilan sintez qilinadi.
ʻ
Yog och gidrolizatini achitish yo li bilan gidroliz spirt i olinadi. Uning
ʻ ʻ
tarkibida 2% gacha zaharli modda — metil spirti (metanol) bo ladi. Sulfat
ʻ
kislota ishtirokida etilenni gidratatsiya qilish reaksiyasidan ham Etil spirti
olishda keng foydalaniladi.Ba zi mamlakatlarda Etil spirti atsetilendan
ʼ](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_5.png)
![olinadi. Bu usulda Kucherov reaksiyasi asosida atsetilen avval sirka
aldegidga o tkaziladi, keyin uni gidrogenlab Etil spirtiga aylantiriladi.ʻ
Mazkur reaksiya mis yoki palladiy katalizatori ishtirokida yuqori trada olib
boriladi:ns=ns+n2o> sn3sno > sn3sn2onE.s. dunyoda eng ko p sintez
ʻ
qilinadigan va qo llanadigan mahsulotlardan biri hisoblanadi.Ishlab
ʻ
chiqarilgan Etil spirtining asosiy qismi divinil olishda, etil efir, xloroform,
xloral, o ta sof etilen, etilatsetat, murakkab efirlar va erituvchilar ishlab
ʻ
chiqarishda qo llanadi. Etil spirti tibbiyotda, farmatsevtikada, atirupa
ʻ
sanoatida, bo yoqchiliqda, antiseptik vositalar tayyorlashda ishlatiladi. Etil
ʻ
spirti — muhim antifrizlardan biri. Undan oziq-ovqat sanoatida, turli spirtli
ichimliklar va dorivor damlamalar tayyorlashda ham foydalaniladi. E.
narkotik modda. Uzoq vaqt iste mol qilinsa, nerv, me daichak, yuraktomir
ʼ ʼ
sistemalari, jigar qattiq zararlanadi.
Xloroform. 19-asrda xloroform eritmasi kokain va geroinga
teng qilingan modda dori vositasi xisoblangan edi. Xloroform eritmasi
dorixonalarda bronxit va yo’talni davolash va oldini olish uchun sotilar edi.
Shifokorlar bu eritmani astma kasali bor bemorlarga tavsiya qilishar edi.
O’sha davrda xloroform eritmasi anesteziya sohasida ham qo’llanilar edi.
21 asrga kelib bu modda ichga qo’llashga man etildi. Bundan savol kelib
chiqadi nima uchun? Nima o’zgardi? Что изменилось ? Demak uni tarkibi](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_6.png)
![endi mukammal o’rganildi va inson organizmi uchun bu modda zararli deb
topildi. Uchxlormetan– bu xloroformning kimyoviy nomlanishi.
Formulasi – CHCL
3 . Rangsiz, shirin ta’mli suyuqlik modda. O’tkir xidli,
qizdiruvchi modda. 19 asrda dorixonalar bu eritmani organik erituvchilarga
qo’shilgan holatda qabul qilishni tavsiya qilishar edi. Xloroform moddasi
suv bilan aralashmaydi. 20 asrning boshlariga kelib, shifokorlar yuzlab
odamlar yurak to’xtashi va nafasning bo’g’ilishidan o’layotganini
aniqladilar. Va bu kassallarning barchasi ushbu moddani qabul
qilganliklarini aniqladilar. Lekin bu modda 1960 yilga qadar, og’riq
qoldiruvchi, vaqtincha xushdan ketkazuvchi vosita hisoblanib, meditsinada
keng qo’llanilib kelingan. 1967 yilga kelib bu modda inson organizmi
uchun zaharli modda ekanligi isbotlandi va ishlatish uchun man qilindi.
Shu paytga qadar bu modda narkoz o’rnida ishlatilib keldi. Narkoz
moddasi meditsinaga kiritilgandan so’ng xloroform man etildi.
Shunday qilib, xloroform eritmasi uxlatuvchi modda bo’lib
hisoblanadi.
Benzin (frans. benzine) — turlicha tuzilgan uglevodorodlar
aralashmasi, 30—205° oraligida qaynaydigan rangsiz suyuklik. Muzlash
temperaturasi — 60° , alangalanish temperaturasi 0° dan past, zichligi
680–780 kg/m3. Havoda B. butlari konsentratsiyasi 0,074—0,123 kg/m3](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_7.png)
![ga yetganda portlaydigan aralashmalar hosil bo ladi. Benzin,asosan, neftniʻ
haydash va katalitik qayta ishlash yo li bilan; ozroq toshko mir va
ʻ ʻ
yonuvchi slaneslarni qayta ishlash yo li bilan (q. Gidrogenlash),
ʻ
shuningdek tabiiy va yo lakay gazlardan olinadi. Benzin asosan ichki
ʻ
yonuv dvigatellari uchun yonilg i sifatida ishlatiladi. B. erituvchi,
ʻ
yuvadigan suyuklik sifatida va boshqa maqsadlar uchun qo llaniladi.
ʻ
Yonilg i sifatida ishlatiladigan B. avtomobil va aviatsiya bsnzinlariga
ʻ
bo linadi. Benzinning eng muhim ekspluataiion xossasi — detonatsion
ʻ
turg unligi, ya ni dvigatelda Benzin qisilgan vaqtda o zuzidan alangalanib
ʻ ʼ ʻ
ketishiga qarshilik qila olishidir. Benzin ning antidetonatsion xossalari
oktan soni bilan, aviatsiya Benzinning shunday xossalari yana B. boy
aralashmasining navliligi bilan baholanadi. Bir xil rejim va birday
sharoitda (etalon yonilg iga nisbatan) sin al ganda dvigatelda detonatsiya
ʻ
boshlanish rejimida indikator bosimi kattaligini ko rsatadigan son
ʻ
(foizlarda ifodalanadi) B.ning navliligi deb ataladi. Benzining oktan soni
yoki navliligi qancha yuqori bo lsa, antidstonatsion xossalari o shancha
ʻ ʻ
yaxshi bo ladi. B. ana shu xossalarga asosan rusumlarga bo lingan
ʻ ʻ
(aviatsiya Benzinning turg unligini oshirish uchun unga
ʻ
tetraetilqo rg oshin qo shiladi). Bunday (etillangan) B. zaharli, shuning
ʻ ʻ ʻ
uchun u bilan ishlaganda ehtiyoj bo lish zarur. Etillaigan B.ni etillanmagan
ʻ](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_8.png)
![Benzindan ajratish uchun unga rang qo shib qo yiladi. O zbekistonda 3 taʻ ʻ ʻ
neftmi qayta ishlash korxonasi (Farg ona, Oltiariq va Buxoro) mavjud
ʻ
bo lib. ular"O zneftniqaytaishlash" aksiyadorlik kompaniyasiga
ʻ ʻ
bo ysunadi. Bu korxonalarda etillanmagan va etillangan A72 va A76,
ʻ
etillangan A92 va etillanmagan Li93 hamda Ai95 rusumidagi
avtoben;inlar, shuningdek B92 rusumli aviatsiya benzini ishlab chiqariladi.
Benzin inson organizmiga asosan o pka or’t kirib, salbiy ta sir etadi.
ʻ ʼ
Benzin bug l;idan bir yo la zaharlangan kishining . shi og riydi, tomog ida
ʻ ʻ ʻ ʻ
noxush sezgi ‘aido bo ladi, yo tal tutadi, ko z va burfch shilliq pardasi
ʻ ʻ ʻ
ta sirlanadi, qattiq zaharlangan kishining boshi aylau^di, gandiraklaydi,
ʼ
tomir urishi siyfslashadi. Benzindan surunkasiga zaharlan;y kishining
boshi og riydi. uyqusi s iladi,injiq, tez charchaydigan bo lib ; (ladi, ozib
ʻ ʻ
ketadi, yurak sohasi og riyd"| va h.k. Bir yo la zaharlangan kishi sofi. Bora
ʻ ʻ
olib chiqiladi, kislorod beriladi, yurakni quvvatlaydigan va asabni
tinchlao tiradigan dorilar buyuriladi; nafasi to xtab qolgan bo lsa, sun iy
ʻ ʻ ʻ ʼ
nafas oldiriladi. B. me dagatushgan bo lsa, o simlik moyi (30—50 g)
ʼ ʻ ʻ
ichiriladi. Surunkasiga zaharlangan kishi organizmini mustahkamlash
maqsadida umumiy davo qilinadi. fizioterapiya buyuriladi. Benzin bilan
ishlashdan vaqtincha chetlatiladi. Asab va endokrin bezlarning funksional
kasalliklari bo lgam kishilar benzin bilan ishlashga qo yilmaydi.
ʻ ʻ](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_9.png)
![Uchuvchan bo‘lmagan erituvchilar haqida tushuncha.
O’simlik Yog’ va moylar i dan asrlar bo’yi fakat oziqlanish
uchungina emas, balki sovunlar, kosmetika (upa-elik) materiallari,
medistina materiallari, ximoya va dekorastiya qatlamli buyoqlar va
hokazolar ishlab chiqarishda foydalanilgan. O’tgan XIX asrning
o’rtalariga qadar yog’ va moylardan foydalanish insoniyatning bir necha
yuz yillab yig’gan empirik (soda, oddiy, umumiy) bilimlariga asoslanadi.
Organik Kimyo faninig yuzaga kelishi Bilan birga yog’larning kimyoviy
tabiatiga xos bo’lgan bir necha kashfiyotlar qilina boshlandi. 1783 yilda
Shervel glistirinni kashf etdi, 1813-1823 yillarda Shevrel yog’larning
glistiridli tabiatini anikladi va ulardan bir necha kislotani, jumladan butan,
pentan, geksan, stearin va olein kislotalarini ajratib oldi. 1819 yilda Pute
olein kislotasini elaidin kislotasiga aylantirish navbatida 1832 yilda
aralashmalarsiz toza xoldagi elaidin kislotasini butkul ajratib oldi. 1828
yilda Gusserov to’yingan va to’yinmagan yog’ kislotalarini ajratish
kerakligini taklif etdi. Bir yildan keyin esa gusserov yog’ga sulfat kislota
Bilan ishlov berib yog’ kislotalari olish mumkinligini anikladi. 1830 yilda
Darbi eruk kislotasini ajratib oldi.](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_10.png)
![O’simlik xom ashyosidan olinadigan yog’larga o’simlik moylari
(ba’zi hollarda o’simlik yog’lari) deb ataladi. Ular asosan yuqori
molekulyar yog’ kislotalarining glisteridlaridan iborat bo’lib, neftni
haydash natijasida olinadigan va uglevodorodlardan tashkil topgan mineral
moylardan aynan shu bilan farq qiladi. Efir moylari tarkibida ham yog’
kislotalarining glisteridlari bo’lmaydi. Ular asosan aldegidlar, ketonlar,
spirtlar, uglevodorodlar va kichik molekulyar yog’ kislotalarining
efirlaridan tashkil topgan bo’ladi. O’simlik urug’larining ko’pchiliklarida
yog’lar odatda bir xil taqsimlanadi. Ammo donlarning asosan murtagida
yog’lar konstentrlangan bo’ladi.
Tabiatda yog’lar juda keng tarqalgan. O’simliklarning asosan
urug’larida ba’zi birlarining esa mevasi yoki tana po’stlog’ida bo’lgan
urug’lariga yog’li (yoki moyli) urug’lar deb aytiladi. Bunday urug’lar
yog’-moy sanoati uchun asosiy xom-ashyo hisoblanadi. Bularga misol
qilib quyidagilarni keltirish mumkin.
Urug’lar Tarkibidagi yog’
miqdori %
Paxta chigiti 17-29
Kanakanop 58-70 (meva](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_11.png)
![po’stlog’isiz)
Raps 36-40
Kunjut (zig’ir) 35-58
Mevalar Tarkibidagi yog’
miqdori %
Palma kakosi
Koprasi
Yong’og’i mag’zi 65-72
51-67
Zaytun mevasi mag’zi 23-49
Kungaboqar (urug’i
mag’zi) 29-65
O’rmon yong’og’i 58-60
Kanop 30-38
Glisterin S
3 N
8 O
3 tarkibli uch atomli spirtdir. Soddalashtirilgan
xolda uning strukturasini kuyidagicha k o’ rsatish mumkin:
СН
2 ОН – СНОН – СН
2 ОН
Glisterinning kristallizastiyalanishi uchun optimal temperatura -
7S xisoblanadi. Glisterin kristallari 17 – 29 S da sayuladi. Kimyoviy toza
glisterin tinik, rangsiz, kuyuk suyuqlik. Ta’mi shirinrok. Glisterin juda xam
gigroskopik va xavodan 40%ga yakin namlikni yutishi mumkin. Suv bilan](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_12.png)
![cheksiz nisbatlarda kushiladi va bunda aralashmaning kizishi va xajmining
kamayishi kuzatiladi.
15*S da 100%-li glisterinning zichligi 1265,57 km/m 3
. 15-30S
intervalda temperaturaning xar 1S ga uzgarishi glisterin zichligining +/-6,7
kg/m 3
ga uzgarishiga olib keladi.
Glisterin metil va etil efirlari bilan aralashadi, astetonda,
xloroform – metanol (1), spirt – dietil efir (2:1) aralashmalarida eriydi.
Kupgina noorganik moddalar – KON, Na Cl, Na
2 SO
4 , Ca(OH)
2 ,
ogir metillar tuzi va x. k. lar glisterinda eriydi.
Glisterinda nomal atmosfera bosimi sharoitida turli gazlar turli
mikdorda erishi mumkin. Bu glisterinning konstentrastiyasi va
temperaturasiga bog’liq. Gazlarning maksimal eruvchanligi glisterinning
80%-li suvli eritmasida kuzatiladi.
Glisterinda kator organik moddalar, yuqori temperaturada esa
shu jumladan yog’ kislotalari va glisteridlar xam eriydi. Bunday eritmalar
sovutilganda ulardagi glisteridlar deyarli tula ajralib chikadi, yog’
kislotalari esa molekulyar massasiga bog’liq ravishda juda kam mikdorda
erigan xolda xam kolishi mumkin.
Glisterinning suvli eritmalari sovutilganda 0 S dan past
temperaturada muzlaydi. Bunday eritmalarning muzlash temperaturasi](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_13.png)
![ularning konstentrastiyasiga bog’liq. Glisterining 66,7%- li eritmasi eng
past mulash temperaturasiga (-46.5 S) ega.
Toza glisterin odatda 150-160Sda kizdirilganda asta –sekinlik
bilan buglana boshlaydi. Agar glisterin yokilsa, u dudlamaydigan alanga
bo’lib yonadi. Glisterinning alangalanish temperaturasi 187s, uz-uzidan
alangalanish temperaturasi esa 393S. 28,75 S dan past temperaturada toza
glisterin buglarining solishtirma bosimi nolga teng. Shu sababli xona
temperaturasi sharoitda glisterin buglanib uchib keta olmaydi.
Toza glisterin normal atmosfera bosimi sharoitida 290S
temperatura ostida kaynab, parchalanmasdan xaydalishi mumkin. Ammo
glisterinda mineral moddalar aralashmasi bulsa, bu xaydash davomida
glisterinning ma’lum darajada parchalanishiga sabab bula oladi.
Glisterinning distillangan suvdagi eritmalari nisbatan pastrok
temperaturalarda kaynaydi. Kaynash temperaturasiga karab, ma’lum
ma’lumotnomalar asosida eritmaning konstentrastiyasini aniklash mumkin.
Glisterinning suvli eritmalari buglatiganda uning ma’lum kismi
suv balan birga buglanadi. Glisterinning suvli eritmalarini 100 S da
buglatilganda bug tarkibidagi glisterin mikdori kuyidagi kursatgichlar
orkali xarakterlanadi (% xisobida):](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_14.png)
![Eritmada………………….75 80 85 90
100
Buglarda…………………0,2 0,3 0,4 0,55 0,85
1,7](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_15.png)
![Suvli va suvsiz eritmalar o'rtasidagi farq
Suvli va suvsiz eritmaning asosiy farqi shundaki , suvli
eritmaning erituvchisi suvdir, suvsiz eritmalarda esa erituvchi suvdan
boshqa har qanday modda.
Eritma erituvchi va erigan moddalarni o'z ichiga oladi. Erigan
moddalar hal qiluvchi ichida eriydi. Bu erda erituvchilar va erituvchilar bir
xil qutbga ega bo'lishi kerak. Bundan tashqari, agar hal qiluvchi qutbli
bo'lsa va eriydigan moddalar qutbli bo'lmasa yoki aksincha bo'lsa,
erituvchilar erituvchida erimaydi va biz eritma ololmaymiz.
MAZMUNI
1. Umumiy nuqtai nazar va asosiy farq
2. Suvli eritma nima
3. Suvsiz eritma nima
4. Yonma -yon taqqoslash - Jadval shaklida suvli va suvsiz eritma
5. Xulosa](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_16.png)
![Suvli eritma nima?
Suvli eritma - bu erituvchi sifatida suvni o'z ichiga olgan har
qanday eritma. Bu erda erigan moddalar suvli eritma berish uchun suvda
erishi uchun hidrofilik va qutbli bo'lishi kerak. Garchi biz suvni universal
hal qiluvchi deb atasak ham, undagi deyarli hamma narsani eritib
bo'lmaydi. Masalan, biz yog'ni suvda erita olmaymiz, shuning uchun yog'li
suvli eritmalar hech qaerda yo'q.
01 -rasm: Suvdagi natriy ionlari](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_17.png)
![Kimyoviy tenglamani yozishda, moddaning suvli eritmada
ekanligini ko'rsatish uchun pastki belgidan (aq) foydalanamiz. Agar erigan
modda suvda eriganidan keyin ionlarga ajrala oladigan bo'lsa, biz
aytamizki, suvli eritma o'tkazgichdir, chunki u ionlar mavjudligi tufayli
eritma orqali elektr o'tkaza oladi.
Suvsiz echim nima?
Suvsiz eritma - bu suvdan boshqa har qanday erituvchida erigan
moddani eritish yo'li bilan olingan eritma. Erituvchi organik birikma
bo'lishi mumkin, masalan, aseton , toluen , efir, spirt, benzol va boshqalar.
02 -rasm: Alkogol tarkibidagi yod](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_18.png)
![Erituvchi qutbli yoki qutbsiz bo'lishi mumkin va polaritga
qarab, erituvchilar erituvchida eriydi. Yodning spirtli eritmalari va
uglerodli tetrakloriddagi yod eritmalari suvsiz eritmalarga misol bo'la
oladi.
Suvli va suvsiz eritmaning farqi nimada?
Erituvchilarni erituvchiga qarab suvli va suvsiz deb ikki
guruhga bo'lishimiz mumkin. Suvli va suvsiz eritmaning asosiy farqi
shundaki, suvli eritmaning erituvchisi suvdir, suvsiz eritmalarda esa
erituvchi suvdan boshqa har qanday moddadir. Natriy xloridning suvli
eritmalari, suvli ammiak va boshqalar suvli eritmalarga misol bo'la oladi,
spirtning yod eritmalari, uglerod tetraxlorididagi yod eritmalari va
boshqalar suvsiz eritmalardir.](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_19.png)
![Xulosa - Suvli va suvsiz eritma
Asosan, biz erituvchilarni erituvchiga qarab suvli va suvsiz deb
ikki guruhga bo'lishimiz mumkin. Suvli va suvsiz eritmaning asosiy farqi
shundaki, suvli eritmaning erituvchisi suvdir, suvsiz eritmalarda esa
erituvchi suvdan boshqa har qanday moddadir.
Malumot:
Tayanch so’z va iboralar: suvsiz eritmalar, benzin, vazelin
moyi, glitserin, suyuq parafin, o‘simlik moylari, uchuvchan bo‘lmagan
eritmalar, uchuvchan eritmalar.](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_20.png)
![Nazorat savollari:
1. Suvsiz eritmalar deb nimaga aytiladi?
2. Suvsiz eritmlar necha guruhga bo’linadi?
3. Uchuvchan eritmalarga qanday moddalar misol bo’ladi?
4. Uchuvchan bo‘lmagan eritmalarga qanday moddalar misol bo’ladi?
5. Xloroform nima?
6. Etanol qanday modda?
7. Glitserinni formulasini yozing?
8. Benzin nima va nima maqsadlarda foydalaniladi?
9. O’simlik moylari haqida tushuncha bering?
Uyga vazifa: Mavzu yuzasidan referat tayyorlash.](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_21.png)
![Foydalanilgan adabiyotlar:
1. K. Axmerov va boshqalar.
«Umumiy va anorganik kimyo», Toshkent, «O’qituvchi», 1988 yil.
2. K. Axmerov va boshqalar.
«Umumiy va anorganik kimyo», Toshkent, «O’zbekiston», 2003 yil.
3. N.A. Parpiev va boshqalar.
«Anorganik kimyo nazariy asoslari» Toshkent, «O’zbekiston»,
2000yil.
4. Maksudov N. X.
Umumiy ximiya. K.x. injenerlik fakulteti stundentlari uchun darslik.
Toshkent.; «O’qituvchi», 1977 yil.
5. Obshaya ximiya; Uchebnik (Pod red. Ye.M. Sokolovskiy i L.S Guzeya -
3–e iz d. prerab. i dop. – M.: Izd – vo Moskva un.ta, 1989. – 640s.
6. Rustamov X.R.
Fizik kimyo: Oliy o’quv yurtlari talabalari uchun darslik. – T.
«O’zbekiston», 2000. – 487 b.
7. www.ziyonet.uz
8. Helmenstin, Enn Mari. "Kimyoviy suvli eritmalar ta'rifi." ThoughtCo,
2019 yil 13 -yanvar,](/data/documents/bbb3e1f1-8263-47af-a242-42e46db65d7c/page_22.png)
MAVZU: SUVSIZ ERI Т MALAR ANALITIK KIMYOSI ASOSLARI Reja: 1. Suvsiz eritmalar va ularni tayyorlash. 2. Uchuvchan suvsiz eritmalar (etanol, xloroform, benzin) haqida tushuncha. 3. Uchuvchan bo‘lmagan erituvchilar (yog’lar va moylar, glitserin) haqida tushuncha.
Suvsiz eritmalar va ularni tayyorlash. Kimyo texnologiyasida suvsiz eritmalar suvli eritmalardan tashqari spirtli, glitserinli, moyli, silikonli va hokazo eritmalar uchraydi. Ko‘pincha ular sirtga qo‘llash uchun ishlatiladi. Suvsiz eritmalar 2 guruhga bo‘linadi: 1. Uchuvchan (etanol, xloroform, efir, benzin, skipidar) eritmalar. 2. Uchuvchan bo‘lmagan eritmalar: o‘simlik moylari, vazelin moyi (suyuq parafin), glitserin.Uchuvchan erituvchilar bilan eritma tayyorlaganda qizdirish, filtrlash, suzish kabi texnologik bosqichlardan voz kechish lozim, chunki bunda erituvchining uchib ketish ehtimoli bo‘ladi. Efir, benzin, etanol yong‘indan xavflidir. Bu eritmalarni to‘g‘ridan-to‘g‘ri bemorga beriladigan, og‘zi zich yopiladigan shisha idishlarda tayyorlanadi. Suvli eritmalardan farqli o‘laroq suvsiz eritma tayyorlashda avvalidishga eritiladigan modda, so‘ngra erituvchi solinadi. Idish quruq bo‘lishi shart. Bu eritmalarni filtrlash zarur bo‘lgan taqdirda voronka ustiga shisha plastinka yopib turib filtr lash kerak. Agar etanolning konsentratsiyasi ko‘rsatilmagan bo‘lsa, 90% li etanol ishlatiladi (hajm foizda).Bundan quyidagilar mustasno:5—10% li yod eritmasi (X DF), 1—2% li yod eritmasi, 1,5% li vodorod peroksid eritmasi, 1% li sitral eritmasi — 96% li etanolda; 1—2% salisil kislotasi va 0,5%; 1—3%; 5% li borat kislotasi
eritmalari —70% li etanolda; 1—2% li brilliant yashili va 1% li metilen ko‘ki eritmalari —60% li etanolda tayyorlanadi (O‘z RSSV ning 2002-yil 29-dekabrdagi 582-sonli buyrug‘i). Etanol eritmalari og‘irlik — hajm usulida tayyorlanadi. Rr: Acidi borici 0,3Sp. aethylici 70% — 10 mlM.D.S. Sirtga ishlatish uchun.Quruq flakonga 0,3 g borat kislotasi, 10 ml 70% li etanol solib eritiladi (og‘zi tez berkitiladi). Erishni tezlashtirish uchun idishni iliq suvga (40—50°C) solib isitish mumkin.Ba’zan 70% li etanol olish uchun 95% li etanolni suyultirish lozim bo‘ladi. Bunda quyidagiformuladan foydalanish mumkin:X = V Ѕ BAMasalan, 50 ml 70 %li etanol eritmasini tayyorlash kerak.X =50 Ѕ 70= 36,8 ml.95Silindrga 36,8 ml 95% li etanol solib hajmi 50 ml ga yetguncha tozalangan suv qo‘shiladi. O‘lchov silindri bo‘lmagan hollarda XI DF ning 3—4 alkogolometrik jadvalidan foydalanish mumkin.Moyli, glitserinli eritmalar og‘irlik usulida tayyorlanadi. Erishni tezlashtirish uchun eritma suv hammomida qizdiriladi. Eritma to‘g‘ridan-to‘g‘ri bemorga beriladigan idishning o‘zida tayyorlanadi, ya’ni filtrlanmaydi.Rr: Mentholi 0,2Ol. Vaselini 20,0M.D.S. Sirtga ishlatish uchun. Quruq flakonga 0,2 gmentol solib texnik tarozida muvozanatga keltiriladi va ustiga20 gvazelin moyi solinadi. Og‘zi berkitilgan idishdagi aralashmanisuv hammomida 70— 80°C gacha qizdiriladi. Bunda mentol to‘liq eriydi.Rr: Natrii tetraboratis
20,0Glycerini 80,0M.D.S. Og‘izning shilliq pardalarini artish uchun. Quruq flakonga20 g natriy tetraborat solib texnik tarozida muvozanatga keltiriladi va ustiga 80 g glitserin solinadi. Idishning og‘zi berkitilib,natriy tetraborat erib ketguncha suv hammomida qizdiriladi. Т egishli yorliq yopishtiriladi. Suvsiz eritmalar sifatini baholash. Suvsiz eritmalar sifatini baholashda avval ularning hujjatlari (retsept, pasport), yorlig‘i, rangi, hidi, mexanik zarrachalarning bor-yo‘qligi tekshiriladi. Glitserinli va moyli eritmalarning umumiy og‘irligi, spirtli eritmalarning esa hajmi tekshiriladi. Uchuvchan suvsiz eritmalar haqida tushuncha. Etil spirti (vino spirti, etanol), C 2 H 5 OH — bir atomli alifatik spirtlarning muhim vakili. Mol.m. 46,069. Rangsiz, o tkir ta mli, spirtlargaʻ ʼ xos hidli suyuqlik. Suyuqlanish temperaturasi — 114,5°, qaynash temperaturasi 78,39°, zichligi 789,27° kg/m3(20°da). Suv bilan cheksiz aralashadi va tarkibida 95,57% spirt, 4,43% suv bo lgan azeotrop ʻ aralashma hosil qiladi. Absolyut sof spirt olishda 2 usuldan foydalaniladi. 1usulda suvli spirtga ozroq benzol qo shiladi va hosil bo lgan aralashma ʻ ʻ
fraksiyalab haydaladi. Bunda avval suv, spirt va benzol aralashmasi, keyin spirtning benzol bilan aralashmasi va nihoyat, oxirida sof spirt haydaladi. 2 usulda 96% li spirtni kaltsiy (P)oksid yoki qizdirilgan mis (P)sulfat bilan isitiladi. Bunda suvning asosiy massasi chiqib ketadi, spirt tarkibida ushlanib qolgan 0,2— 0,3% suvni spirtga metall holdagi kaltsiy yoki magniy qo shib haydash yo li bilan ajratiladi.Etil spirti sanoatda tarkibidaʻ ʻ qand (shakar) bo lgan moddalardan enzimlar va achitqilar ta sirida ʻ ʼ quyidagi reaksiya orqali olinadi: C 6 H 12 O 6 =2C 2 H 5 OH+2CO 2 Xom ashyo sifatida glyukoza yoki uzum sharbatidan foydalanilganda tarkibida 8 dan 16% gacha Etil spirti bo lgan uzum vinosi hosil bo ladi. Ko pincha ʻ ʻ ʻ polisaxaridlar (kraxmal yoki sellyuloza) xom ashyo sifatida qo llanadi. ʻ Etil spirtini umumiy formulasi (C 6 H 10 O 5 ) bo lgan polisaxaridlardan ham ʻ olish mumkin. Bunda ular to la gidrolizga uchratilib glyukozaga, so ngra ʻ ʻ spirtga aylantiriladi. Kraxmalli xom ashyolar sifatida boshokli o simliklar ʻ — bug doy, arpa, sholi, jo xoridan, shuningdek, kartoshkadan ʻ ʻ foydalaniladi.Etil spirti sanoatda bir necha yo llar bilan sintez qilinadi. ʻ Yog och gidrolizatini achitish yo li bilan gidroliz spirt i olinadi. Uning ʻ ʻ tarkibida 2% gacha zaharli modda — metil spirti (metanol) bo ladi. Sulfat ʻ kislota ishtirokida etilenni gidratatsiya qilish reaksiyasidan ham Etil spirti olishda keng foydalaniladi.Ba zi mamlakatlarda Etil spirti atsetilendan ʼ