Shirin makkajo‘xori seleksiyasi uchun duragaylash yo‘li bilan boshlang‘ich material yaratish
,,Shirin mak k ajo‘xori selek siy asi uchun duragay lash y o‘li bilan boshlang‘ich mat erial y arat ish ‘‘
KIRISH Mav zunung dol zarbl igi. Shirin makkajo’xori xalqimizning asosiy oziq- ovqat ekinlaridan biri hisoblanadi. Shuning uchun hukumatimiz makkajo’xori yetishtirishni rivojlantirishga, mahsulot ishlab chiqarishni koʻpaytirish, hosildorlikni oshirish, ekin maydonini kengaytirishga alohida e'tibor bermoqda. Oʻzbekiston Respublikasi prezidentining 2015-yil 29-dekabrdagi PQ-2460- son ,,2016- 2020yillarda qishloq xoʻjaligini yanada isloh qilish va rivojlantirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi hamda 2016-yil 12- apreldagi PQ-2520-son ,,Meva- sabzavot, kartoshka va poliz mahsulotlarini xarid qilish va ulardan foydalanish tizimini takomillashtirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi qarorlarida oʻz aksini topgan. Sabzavot (shirin) makkajoʼxori Oʼzbekistonda yangi ekinlardan sabzavot biri hisoblanadi. Shu bois sabzavot (shirin) makkajoʼxorini oʼsuv davri davomiyligi, yuqori hosil chiqimi va hosil sifatini shuningdek, turli muddatlarda ekib oʼstirish, sugʼorishda qoʼllaniladigan chuchuk suvdan tejamkorlik bilan foydalanishni yanada takomillashtirishni bugungi kunda dolzarb hisoblanadi. Hozirgi kunda dunyo aholisi sevib iste`mol qiladigan sabzavotlardan biri sabzavot makkajo`xori (Zea mays L. convar. saccharata koern.) bo`lib, vatani Markaziy Amerika hisoblanadi va bu ekin AQSH, Kanada, Meksika, Argentina, Peru kabi mamlakatlarda keng tarqalgan sabzavot ekini hisoblanib, bizda ham keyingi vaqtlarda qiziqish uyg‘onmoqda. Lekin, sabzavot makkajo`xori yangi, istiqbolli nav va duragaylarini o`stirishda qulay ekish muddati bo`yicha muayyan sharoitda ilmiy tadqiqot ishlari o`tkazilmagan.
Shirin mak k aj o‘xori doni ist e‘mol da sut -mum pishish fazasida pishirib, k onserv alanib v a y angi ligicha muzlat i b ishlat ilinadi. Sabzav ot mak k ajo‘xori doni shak ar v a k raxmal boy bolib inson sal omat ligi uchun k o‘pl ab foy dali element lar mav jud. 18-20% 64%Oqsil Moy V it ami nlar A ;B 1 ; B 2 ;C;P P;8-9%Uglev od Shi rin mak k ajo‘xo ri t ark i bi
Shirin makkajo‘xoridan ishlab chiqarilgan maxsulotlar300 dan ort iq mahsul ot lar Shirin mak k ajo’xori doni ist em oldan t ashqari poy asi v a boshqa qisml ari da n k o’pla b maxsul ot la r t a y y orl ana di
Shirin makkajo’xori mevalari olingandan so’ng yashil massasi chorva mollari uchun ozuqa tayyorlashda keng foydalaniladi