QORAKO‘L QO‘YLARINI URCHITISHDA YAYLOV O‘SIMLIKLARINING YIL FASLLARI BO‘YICHA O‘ZGARISHI VA MAHSULDORLIKKA TA’SIRI
QORAKO‘L QO‘YLARINI URCHITISHDA YAYLOV O‘SIMLIKLARINING YIL FASLLARI BO‘YICHA O‘ZGARISHI VA MAHSULDORLIKKA TA’SIRI MUNDARIJA KIRISH 3 1 -BOB. ADABIYOTLAR SHARXI §1.1. Qorako‘lchilikni rivojlanish tarixi 8 §1.2. O‘zbekistonda qorako‘lchilikni rivojlanish holati 13 §1.3. Qorako ‘ l qo ‘ ylari urchitilayotgan tog ‘ oldi va cho ‘ l yaylovlarining tabiiy - iqlimiy va yaylov – oziqaviy sharoitlari 21 1.4.Oziqlanish omillarining hazmlanish jarayonlariga va hayvonlarning mahsuldorligiga ta’siri 31 2 . BOB. Tadqiqot ob y ektlarining umumiy tavsifi va foydalanilgan uslublar......................................................................................... §2.1. Tadqiqot sharoiti 3 6 §2.2. Tadqiqot obyektlari 3 6 §2. 3 . Tadqiqot usullari 3 6 3.BOB. Tadqiqot ishining natijalari §3.1. Yaylovlarning mahsuldorligi va oziqa zahiralarini o ‘ rganishga oid tahlillar 4 1 § 3.2. Tog‘, tog‘oldi va cho‘l tabiiy yaylovlar o‘t – o‘lanlarining botanik va kimyoviy tarkibi 4 6 § 3. 3 . Yil fasllari bo ‘ yicha tabiiy yaylovlar oziqalarining oziqaviylik va to ‘ yimlilik qiymatlari 58 § 3.4. Qorako ‘ l qo ‘ ylarining gematologik ko ‘ rsatkichlarini oziqlanish sharoitlariga qarab o‘zgarishi 6 0 XULOSALAR 7 4 AMALIY TAVSIYALAR 7 5
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO‘YXATI 7 6 K I R I SH Magistrlik d issertatsiyasi mavzusining asoslanishi va uning dolzarbligi Hozirgi kunda butun dunyoda aholi sonining jadallik bilan ortayotganligi bois, mavjud go‘sht zahiralaridan (qoramol, qo‘y-echki va boshq.) oziq-ovqat sifatida keng ko‘lamda foydalanish hayvonlar bosh sonining keskin kamayishiga olib kelmoqda. Qo‘ychilik, par r andachilik, baliqchilik va quyonchilik a holini sifatli go‘sht va go‘sht mahsulotlari bilan barqaror ta’minlashda asosiy zahira manbalari hisoblanadi. Shu bois, qorako‘lchilikni rivojlantirish, cho‘l, yaylov sharoitlarda qorako‘l qo‘ylarini boqish, parvarishlash va oziqlantirishning qulay sharoitlarini aniqlash, ularning mahsuldorligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqish hamda ishlab chiqarishga joriy qilish orqali go‘sht tanqisligi muammosini ijobiy hal qilinishiga erishish mumkinligi bugungi kunning dolzarb muammolaridan biridir. Jahonda keyingi yillarda tashqi muhitning noqulay omillari ta’siri ostida va yaylovlardan nooqilona foydalanish oqibatida qishloq xo‘jaligi hayvonlari mahsuldorligi va turli infeksion hamda invazion kasalliklarga qarshi tabiiy chidamliligining pasayishi, ulardan olinadigan mahsulotlar sifatining yomonlashuvi va bosh sonining kamayib ketishini oldini olish bo‘yicha izlanishlar olib borilmoqda. Respublikamiz aholisini sifatli go‘sht mahsulotlari bilan ta’minlashda, qorako‘lchilik sohasini rivojlantirish, ularning mahsuldorligini oshiruvchi innovatsion uslublar ishlab chiqish borasida muayyan natijalarga erishilmoqda. O‘zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirish bo‘yicha Harakatlar strategiyasida « .....mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini yanada mustahkamlash, 2
ekologik toza mahsulotlar ishlab chiqarishni kengaytirish » 1 vazifalari belgilab berilgan. Ushbu vazifalardan kelib chiqqan holda mamlakatimizning tog ‘ va tog ‘ oldi hududlarga tez moslashayotgan qorako‘l qo‘ylarini fiziologik- biokimyoviy ko‘rsatkichlariga, mahsuldorligiga ta’sirini aniqlash, ular organizmida ro‘y beradigan o‘zgarishlarni biologik jihatdan asoslash ilmiy-amaliy ahamiyat ega. Respublikamiz chorvachilik mahsulotlarini ishlab chiqarishda cho’l chorvachiligi O’zbekistondagi eng muhim tarmoqlardan biri bo’lib hisoblanadi va uni yanada barqaror rivojlantirishning beqiyos imkoniytlari mavjud. Hozirgi kunda O’zbekistonda ishlab chiqarilayotgan yalpi go’sht mahsulotlarining 40%dan ortiq qismi, sut mahsulotlarining 20%, jun mahsulotlarining 100%, po’stinbop terilar ishlab chiqarishning 80%, qorako’l terilari ishlab chiqarishning 100% va shirdon yoki qorincha fermentlari ishlab chiqarishning 100% aynan cho’l chorvachiligi ulushiga to’g’ri keladi. Sohaning asosiy ishlab chiqarish vositalari chorva mollari, qorako’l qo’ylari va ularni amalda yil davomida ozuqa bilan ta’minlovchi tabiiy cho’l yaylovlari hisoblanadi. Har ikkala omil bir biri bilan uzviy bog’langan bo’lib birining rivojlanishi albatta ikkinchisining rivojlanishini ta’minlaydi. Shu bois cho’l chorvachiligi samaradorligi va uning barqaror rivojlanishi tabiiy cho’l yaylovlarining hosildorlik va yaylov ozuqalarining to’yimlilik qiymatiga bog’liq. Yaylovlardan uzluksiz ravishda foydalanish yaylovlarni yaroqsiz holigi kelishiga, zaharli va zararli o’simliklar ko’payib ketishiga sharoit yaratadi. Mamlakatimiz qishloq xo’jaligida olib borilayotgan iqtisodiy islohatlar jarayonida chorvachilik tarmog’ini, qorako’lchilik tarmog’ini rivojlantirishga alohida e’tibor qaratmoqda. Agrar siyosatning bosh masalalaridan biri bu mamlakat aholisini oziq –ovqat, jumladan chorvachilik mahsulotlariga bo’lgan ehtiyojlarini ichki imkoniyatlar hisobiga qondirish hisoblanadi. Qator yillar mobaynida O’zbekidstonda qorako’l qo’ylari boqiladigan hududlardagi yaylovlarning asosiy ozuqaviy resurslarini botanik va kimyoviy tarkibini hamda mavjud oziqa vositalarining to’yimlilik qiymatini aniqlash 1 Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2017 йил 7 февралдаги ПФ-4947-сонли «Ўзбекистон Республикасини янада ривожлантириш бўйича Ҳаракатлар стратегияси тўғрисида» Фармони. 3
bo’yicha tadqiqot ishari olib borilgan. Lekin haligacha yaylovlarning oziqaviylik mahsulotlariga ekologik omillarning ko’rsatadigan ta’sirlarini o’rganish davomida yaylovlarning mahsuldorligini kompleks baholash uchun, ya’ni tabiiy yaylovlardan unumli foydalanish muammosini ijobiy hal qilish imkonini beruvchi tabiiy yaylovlarning tabaqalashtirilgan oziqaviy mahsuldorligini baholash usullari ishlab chiqilmagan. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017 yil 7 fevraldagi PF-4947 -son “O‘zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirishning beshta ustuvor yo‘nalishi bo‘yicha Harakatlar strategiyasi to‘g‘risida” gi Farmoni, 2017 yil 16 martdagi PQ-2841 -son “ Chorvachilikda iqtisodiy islohatlarni chuqurlashtirishga doir qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida ”gi hamda O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “ Qorako‘lchilik tarmog‘ini kompleks rivojlantirish chora-tadbirlari to‘g‘risida” gi, 2019 yil, 16 avgustdagi-PQ-4420- q aror lar i hamda ushbu faoliyatga tegishli boshqa me’yoriy-hujjatlarda belgilangan vazifalarni amalga oshirishda mazkur dissertatsiya tadqiqoti muayyan darajada xizmat qiladi. Tadqiqot obyekti . Tadqiqot ning ob y ekti s ifatida Nurobod tumani “Mulki O‘sar” fermer xo‘jaligi qorako‘l qo‘ylari tanlab olingan. Tadqiqot predmeti . Qorako ‘ l qo ‘ ylari ga y a ylov o‘simliklarining yil fasllari dagi o‘zgarishi orqali ko‘rsatadigan ta’siri , o‘sish va rivojlanishi, fiziologik holatlari, qonning gematologik, biokimyoviy ko‘rsatkichlari dan iborat . Tadqiqot maqsadi va vazifalari. Samarqand viloyatidagi cho‘l, yaylovlarida tabiiy sharoitida urchitilayotgan qorako‘l qo‘ylarini oziqlanishini va yil fasllaridagi ozuqalarning ratsionini o‘rganish, organizmining fiziologik holatini baholashdan iborat. M aqsadga erishish uchun quyidagi aniq vazifalarni o‘rganish rejalashtirildi . 4
1. Samarqand viloyati cho‘l va tog‘oldi hududlarida qorako‘l qo‘ylari boqilayotgan yaylovlarda o‘sayotgan o‘simliklarning fasllar bo‘yicha botanik va kimyoviy tarkibi, biologik qiymati va yaylovlarning mahsuldorligini aniqlash; 2. Yil fasllari va qorako‘l qo‘ylarining fiziologik holatiga mos holda yil davomida dalada haydab boqilgan qo‘ylar organizmining to‘yimli moddalarga bo‘lgan talabini qondirilish darajasini aniqlash; 3. Yil davomida dalada haydab boqilgan qo‘ylar ovqat hazm qilish tizimida iste’mol qilingan ratsion tarkibidagi to‘yimli moddalarning yil fasllari va hayvonlarning fiziologik holatiga bog‘liq holda hazmlanishi va mahsulotga transformatsiya qilinishini aniqlash; Ilmiy yangiligi quyidagilardan iborat: Samarqand viloyati tabiiy sharoitda boqilayotgan qorako‘l qo‘ylarining rivojlanishiga yaylov o‘simliklari va ularning yil fasllari almashinuvi bo‘yicha o‘zgarib borishi hamda ularning qorako‘l qo‘ylarining rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’sir darajasi aniqlanadi; Ratsiondagi ozuqalarning qo‘ylarning o‘sishi va rivojlanishiga salmoqli ta’sir etishi o‘rganildi; Tadqiqotning asosiy masalalari va farazlari. Qishloq xo ‘ jaligini jumladan qorako ‘ lchilikni rivojlantirish borasida yaratilayotgan imkoniyatlar oqibatida bosh rivojlanib borayotgan chorvachilik uchun ozuqalar bazasini mustahkamlash maqsadida turli yaylov o ‘ simliklarini botanik va kimyoviy tarkibini o ‘ rganish ularning to ‘ yimlilik darajasini aniqlash orqali qorako ‘ lchilikni taraqqiy etishi va qishloq xo‘jaligi iqtisodiyotining o‘sishiga imkon yaratiladi. Tadqiqot ishining usullari: D issertatsiya ishini amalga oshirishda umumqabul qilingan zamonaviy fiziolo gi k , gematologik, biokimyoviy va statistik tahlil usullaridan foydalanil gan . Tadqiqot natijalarining nazariy va amaliy ahamiyati. Ishning nazariy va amaliy ahamiyati shundan iboratki, bugungi kunda mamlakatimizda aholini sifatli 5