logo

Bug‘lanish va unga ta’sir etuvchi omillar

Загружено в:

15.08.2023

Скачано:

0

Размер:

651.9423828125 KB
Bug‘lanish va unga ta’sir etuvchi 
omillar  Bugʻlanish — moddalarning suyuq yoki 
qattiq agregat holatlaridan gaz holatiga 
oʻtish jarayoni. Bunda molekula suyuqlik 
(yoki qattiq jism)dan tashqariga bugʻlanib 
chiqishi uchun sirt chegarasidagi 
molekulalarning tortishish kuchini yengishi 
kerak. Undan tashqari, modda suyuq (yoki 
qattiq) holatdan bugʻ holatga oʻtayotganida 
hajmi kattalashadi.  Bunda tashqi bosim kuchiga qarshi ish 
bajariladi. Bu ish suyuqdik (yoki qattiq jism) 
molekulalarining ichki energiyasi hisobiga 
bajariladi. Shuning uchun bugʻlanish paytida 
jism soviydi, qattiq jism suyuqlikka nisbatan 
sekin bugʻlanadi. Qattiq jismlarning 
suyuqlikka aylanmay buglanishi sublimatsiya 
deb ataladi. Bugʻning kondensatsiyalanishi bugʻlanishga 
teskari jarayon. Bugʻ suyuqlik (yoki qattiq 
jism) bilan muvozanatda boʻlishi yoki 
muvozanatda boʻlmasligi mumkin. Bugʻ va 
suyuqlik (yoki qattiq jism) bir-biriga 
chegaradosh boʻlganda muvozanatlashgan 
kondensatsiyalanish kuzatiladi. Ular 
chegaradosh boʻlmagan hollarda esa bugʻ 
temperaturasi pasayganda yoki hajmi 
kichrayganda kondensatsiyalanish 
boshlanadi. Bugʻlanish issiqligi — muayyan tradagi 
suyuqlik massa birligining bugʻlanishi uchun 
zarur issiqlik miqdori. Odatda, bu miqdor 
solishtirma yashirin bugʻlanish issiqligi deb 
yuritiladi. Xalqaro birliklar tizimid" uning 
birligi 2LBugʻning kondensatsiyalanish i — 
suyuqlik (yoki qattiq jism) molekulalarining 
tartibsiz issiklik harakati tufayli bugʻ 
holatidan qaytadan suyuqlik (yoki qattiq 
jism)ga aylanish jarayoni.   Bugʻning kondensatsiyalanishi bugʻlanishga 
teskari jarayon. Bugʻ suyuqlik (yoki qattiq jism) 
bilan muvozanatda boʻlishi yoki muvozanatda 
boʻlmasligi mumkin. Bugʻ va suyuqlik (yoki 
qattiq jism) bir-biriga chegaradosh boʻlganda 
muvozanatlashgan kondensatsiyalanish 
kuzatiladi. Ular chegaradosh boʻlmagan 
hollarda esa bugʻ temperaturasi pasayganda 
yoki hajmi kichrayganda kondensatsiyalanish 
boshlanadi.  Bug 'zichligi va yaratilgan proportsional bosim 
to'yinganlik qiymatlari hisoblanadi. Ular harorat 
bilan o'sadi va boshqa gazlar (havo) bilan aloqasi 
yo'q. Ular faqat suv bug'ining bosimiga ta'sir qilishi 
mumkin.
Suyuqlikning bug'lanish jarayoni suv aylanishining 
muhim qismidir. Quyosh suvning bug'lanishini 
rag'batlantiradi yer okeanlari, dengizlar, ko'llar, 
tuproq va boshqa manbalar. Gidrologiyada 
bug'lanish va transpiratsiya qo'shilib bug'lanishni 
hosil qiladi. Sirt zarbadan omon qolganda suv 
bug'lanadi va molekulalarning parchalanishiga 
imkon beradi va suv bug'ini hosil qiladi. Suyuqlikning bug'lanishi har qanday haroratda 
sodir bo'ladi va qanchalik tez bo'lsa, harorat 
shunchalik yuqori bo'ladi. ko'proq 
maydon bug'lanadigan suyuqlikning erkin yuzasi va 
suyuqlik ustida hosil bo'lgan bug'lar tezroq 
chiqariladi.
Muayyan haroratda, suyuqlikning tabiatiga va u 
joylashgan bosimga qarab, suyuqlikning butun 
massasida bug'lanish boshlanadi. Bu jarayon 
qaynatish deb ataladi.
Bu nafaqat erkin sirtdan, balki suyuqlikning asosiy 
qismida ham kuchli bug'lanish jarayonidir. To'yingan bug 'bilan to'ldirilgan pufakchalar hajmda 
hosil bo'ladi. Ular suzuvchi kuch ta'sirida yuqoriga 
ko'tariladi va sirtda sinadi. Ularning hosil bo'lish 
markazlari begona gazlarning eng kichik pufakchalari 
yoki turli xil aralashmalarning zarralaridir.
Agar qabariqning o'lchamlari bir necha millimetr 
yoki undan ko'p bo'lsa, ikkinchi muddatni e'tiborsiz 
qoldirish mumkin va shuning uchun doimiy tashqi 
bosimdagi katta pufakchalar uchun suyuqlik 
pufakchalardagi to'yingan bug 'bosimi tashqi 
bosimga teng bo'lganda qaynatiladi. bosim.

Bug‘lanish va unga ta’sir etuvchi omillar

Bugʻlanish — moddalarning suyuq yoki qattiq agregat holatlaridan gaz holatiga oʻtish jarayoni. Bunda molekula suyuqlik (yoki qattiq jism)dan tashqariga bugʻlanib chiqishi uchun sirt chegarasidagi molekulalarning tortishish kuchini yengishi kerak. Undan tashqari, modda suyuq (yoki qattiq) holatdan bugʻ holatga oʻtayotganida hajmi kattalashadi.

Bunda tashqi bosim kuchiga qarshi ish bajariladi. Bu ish suyuqdik (yoki qattiq jism) molekulalarining ichki energiyasi hisobiga bajariladi. Shuning uchun bugʻlanish paytida jism soviydi, qattiq jism suyuqlikka nisbatan sekin bugʻlanadi. Qattiq jismlarning suyuqlikka aylanmay buglanishi sublimatsiya deb ataladi.

Bugʻning kondensatsiyalanishi bugʻlanishga teskari jarayon. Bugʻ suyuqlik (yoki qattiq jism) bilan muvozanatda boʻlishi yoki muvozanatda boʻlmasligi mumkin. Bugʻ va suyuqlik (yoki qattiq jism) bir-biriga chegaradosh boʻlganda muvozanatlashgan kondensatsiyalanish kuzatiladi. Ular chegaradosh boʻlmagan hollarda esa bugʻ temperaturasi pasayganda yoki hajmi kichrayganda kondensatsiyalanish boshlanadi.