LIMONNING FIZIOLOGIK XUSUSIYATLARIGA BIOPREPARATLARNING TA’SIRI
LIMONNING FIZIOLOGIK XUSUSIYATLARIGA BIOPREPARATLARNING TA’SIRI MUNDARIJA KIRISH ……………………………………………………….…………..3 1. ADABIYOTLAR SHARHI ………………………………..………….8 1.1. Jahon limonchilik tarixi va O’zbekistonda limonchilikning rivojlanishi.............................................................................................................8 1.2. Asosiy turning morfologik tavsifi va qo’llanilishi ......................... …..15 1.3.Reproduksiya usullari…………………………………………...…….20 2. TADQIQOT SHAROITI, OB’YEKTI VA USLUBLARI ……...…..26 2.1. Tadqiqot o’tkazilgan hududning iqlimi va tuproq sharoitlari..……....26 2.2. Tadqiqot ob’yektlari …………..…………………………………… 29 2.3. Tadqiqot uslublari………………………………………………… ...35 3. TADQIQOT NATIJALARI… …………………………………….....39 3.1. Limonning fenologik xususiyatlar i …………………………. ……...39 3.2. Iqlimlashtirilgan o’simliklarning morfologik xususiyatlari................49 3.3. Gulchangningning hayotiyligi..............................................................51 ….. 3.4.Limon navlarining mahsuldorligi...…………………………………...59 4. MEVA SIFATINI BAHOLASH ........................................................65 4.1.Mevalarning morfometrik xususiyatlari .................................................65 4.2. Mevalarning mexanik tarkibi...............................................................66 XULOSALAR ……………………………………………………..…….70 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO`YXATI …………………73 1
KIRISH Magistrlik dissertatsiyasi mavzusining asoslanishi va uning dolzarbligi: 2021-yilning 15-dekabr kuni Prezidentimiz tomonidan meva-sabzavotchilik sohasini qo’llab-quvvatlash va yanada rivojlantirish bo’yicha yangi qaror qabul qilindi. Unga ko’ra 2022-yil 1-yanvardan boshlab Qishloq xo’jaligini davlat tomonidan qo’llab-quvvatlash jamg’armasi mablag’lari hisobidan tijorat banklari orqali quyidagilarga: ● fermer, dehqon xo’jaliklari va boshqa mahsulot yetishtiruvchilarga – meva, uzum, sabzavot, kartoshka, poliz ekinlari, ko’katlar va dorivor o’simliklar, dukkakli va moyli ekinlarni yetishtirish uchun hosil qiymatining 50 foizigacha yillik 14 foiz (shundan 2 foizi bank marjasi) stavkada 6 oylik imtiyozli davr bilan 12 oy muddatga kreditlar ajratiladi; ● meva-sabzavotlarni qayta ishlovchi, saqlovchi va eksport qiluvchilarga – yetishtirilgan qishloq xo’jaligi mahsulotlarini xarid qilishga talab etiladigan aylanma mablag’larni to’ldirish uchun yillik 14 foiz (shundan 2 foizi bank marjasi) stavkada 12 oylik “revolver” kredit ajratiladi. Bunda ushbu kredit hisobidan klaster va kooperatsiyalarning tijorat banklaridan olingan boshqa kreditlarni so’ndirishga yo’l qo’yilmaydi. Bundan tashqari, hosilni xavf- xatardan sug’urtalash, xorijdan malakali mutaxassislarni jalb qilish, kichik agrologistika markazlarini barpo etish, sovitkichli sig’imlar tashkil etish, qishloq xo’jaligida innovatsion biomahsulotlarni sinovdan o’tkazish xizmatlari tizimini joriy etish va boshqa muhim yo’nalishlar bo’yicha imtiyozlar berish ko’zda tutilgan. O‘zbekiston Respublikasi Qishloq xo’jaligi vazirligi, Yevropa Ittifoqining O’zbekistondagi delegatsiyasi va BMT Taraqqiyot dasturining O’zbekistondagi vakolatxonasi o’rtasida “Agrar oziq-ovqat sektorida yashil iqtisodiyotga inklyuziv o’tishni qo’llab-quvvatlash va qishloq xo’jaligida bilimlar va innovatsiyalarning iqlimga moslashgan tizimini rivojlantirish” loyihasini amalga oshirish bo’yicha hujjat imzolandi. Loyiha byudjeti 4 150 000 yevroni tashkil etadi, amalga oshirish muddati esa 2025-yil 30-sentyabrgacha. Loyihani 2
imzolash marosimi Qishloq xo’jaligi vazirligida qishloq xo’jaligi vaziri Jamshid Xojayev, Yevropa Ittifoqining O’zbekistondagi elchisi Sharlotta Adrian va BMT Taraqqiyot dasturining O’zbekistondagi doimiy vakili Matilda Dimovska ishtirokida bo’lib o’tdi. Yangi qo’shma loyiha O’zbekistonning oziq-ovqat va qishloq xo’jaligi sektorida yashil iqtisodiyotga inklyuziv o’tish va qishloq xo’jaligida bilimlar va innovatsiyalarning “iqlimga optimal moslashgan” tizimi (UAKIS)ni joriy etishga hissa qo’shishga qaratilgan. Loyiha doirasida mamlakat agrar sektori ishtirokchilarining institutsional salohiyatini oshirish, Yevropa institutlari bilan hamkorlikni rivojlantirish ko’zda tutilgan. Shuningdek, avvalo, kichik va oilaviy fermer xo’jaliklari, keyin esa fermer xo’jaliklari kooperativlari va mikro agrobiznes darajasida innovatsion loyihalarni amalga oshirish rejalashtirilgan. Loyihaning tajriba-sinov hududlari tariqasida Toshkent, Qashqadaryo, Surxondaryo viloyatlari hamda Farg’ona vodiysi tanlab olindi. Loyihadan kutilayotgan asosiy natijalar agrar oziq-ovqat sektorida innovatsiyalar va vositachilikni qo’llab-quvvatlash xizmatlarini yaratish va operativ guruhlarni tuzish hamda hamkorlik o’rnatishdan iborat. Shuni ta’kidlash kerakki, 2019-yil oktyabr oyida 2019–2030-yillarga mo’ljallangan O’zbekiston Respublikasining yashil iqtisodiyotga o’tish strategiyasi tasdiqlangan edi. “Agrobank” O’zbekiston fermer, dehqon xo’jaliklari va tomorqa yer egalari kengashi bilan hamkorlikda fermer xo’jaliklari rahbar va ishchi xodimlari uchun intensiv o’quv kursi tashkil etdi. Mazkur o’quv kursida 80 mingga yaqin fermer xo’jaligini qamrab olish rejalashtirilgan bo’lib, fermerlar qishloq xo’jaligi sohasidagi yangiliklarni o’rganib boradi. Shuningdek, zamonaviy texnika va texnologiyalar, yerdan unumli foydalanish, innovatsion yechimlar, amaliyotda uchraydigan muammolarni bartaraf etishda mahalliy va xorijiy yondashuvlar bo’yicha dastlabki bilim va ko’nikmalarga ega bo’ladi. Mazkur o’quv kursi ko’lami bo’yicha mamlakatimizdagi eng yirik loyiha bo’lib, bir vaqtning o’zida yurtimizning 13 ta hududida “Agrobank” viloyat boshqarmasi binolarida zamonaviy jihozlangan o’quv kurslariga 100 dan ortiq malakali trener jalb 3
qilingan. O’quv kursini yuqori darajada va sifatli tashkil etish maqsadida har bir hudud bo’yicha menejerlar tanlab olingan holda 2021-yilning noyabr oyidan 2022-yilning yakuniga qadar tashkil etiladi. Loyiha doirasida O’zbekiston Respublikasi Qishloq xo’jaligi vazirligi, Suv xo’jaligi vazirligi, Toshkent davlat agrar universiteti, sohadagi oliy o’quv yurtlari va ilmiy tadqiqot institutlari, Shveytsariya taraqqiyot va hamkorlik agentligining O’zbekistonda suv resurslarini boshqarish bo’yicha milliy loyihasi, qishloq xo’jaligi sohasidagi xalqaro tashkilotlar hamkorlik qilmoqda. Tadqiqotni maqsadi: Limonning fiziologik xususiyatlariga ayrim biopreparatlarning ta’sirini o’rganish; Limon navlari biologiyasining xususiyatlarini o’rganish Tadqiqotning vazifalari . -Limon ontogenezining fenologik xususiyatlarini o rganish.ʻ -Sitrus turdagi mevalarning urug’ unumdorligini va limon gulchangining yashovchanligini o’rganish. - Limon navlari bargining epidermal xususiyatlarining qiyosiy xarakteristikasini o’rganish va ularning taksonomik ahamiyatini baholash. -Limonning fiziologik xususiyatlariga biopreparatlarning ta’sirini aniqlash. -Limonning rivojlanish jadalligini aniqlash. -Limonning o’sishi, gullashi, assimilatsion yuzasi va meva hosil qilishini o’rganish. -Limonning hosildorlik ko’rsatkichlarini aniqlash. Tadqiqot ob ’yektlari’ va predmeti. Limon ning Respublikamizda ken g yetishtirilayotgan “Meyer”, “Toshkent”, “Salavat” navi. Tadqiqot predmeti limon ning fiziologik xususiyatlariga biopreparatlarning ta’siri. Ilmiy yangiligi. Limon navlarini rivojlantirishning fenoritmlari birinchi marta tasvirlangan . Limon issiqxona sharoitida, o’sishi va rivojlanishining 4
xususiyatlari o’rganiladi . Limon bargining epidermal belgilariga ko’ra tur va navlarning xususiyatlari (uzunligi, kengligi, epidermal hujayralar indeksi va stomata) o’rganildi. Limonning amfistomat barg turi , bargning abaxial tomonidagi adaxial va ko’p sonli stomata ustidagi yagona stomata xilma-xilligi o’rganildi. Limonga turli biopreparatlarni qo’llagan holda uning hosildorligi va sovuqqa chidamliligini oshirish mumkinligi aniqlandi. Nazariy va amaliy ahamiyati. Limon turli navlari bargining stomatografik xususiyatlari (o’lchami, uzunligi, kengligi), epidermal hujayralar soni va shakli, uzunligi, kengligi va indeksi stomatal indeks), bargning adaxial va abaxial tomonlarida stomataning joylashuviga ko’ra barg turi tur- va xilma-xil xususiyatlari va yaqin bog’liq turlar va navlarni taksonomik farqlash uchun foydalanish mumkin. Limon ning yaratilgan navlari to’plami maxsus ta’lim muassasalarida o’quv va amaliy mashg’ulotlarni o’tkazish uchun ishlatiladi. Tadqiqotlar natijalari Samarqand Davlat Universiteti va Toshkent Davlat Agrar universiteti Samarqand filialida o’sayotgan botanika, florikultura, dendrologiya, dekorativ daraxtga oid maxsus kurslarni o’qish uchun ishlatiladi. Himoya qilinadigan asosiy tamoyillar. 1. Limon navlari O’zbekiston Respublikasida issiqxona sharoitida rivojlanishning to’liq siklidan o’tadi, turli xil o’ziga xos fenoritmalar bilan tavsiflanadi, Limon vitamini miqdori bo’yicha ular ochiq joylarda yetishtiriladigan mevalardan past emas. 2. Turlarni saqlab qolish va targ’ib qilish Limon navlari an’anaviy usullar va payvandlash usullari bilan birgalikda in vitro usuli (klonal mikropropagation va mikrograflash) yordamida ham ko’paytirish mumkin. 3. Sitrus navlarining yaqin aloqada bo’lgan turlari va navlarini taksonomik farqlash uchun stomatografik xususiyatlardan foydalanish mumkin : hajmi (uzunligi, kengligi), epidermal hujayralar soni va shakli, stomatal indeks, stomata joylashgan joy bo’yicha barg turi. Tadqiqotning metodologiyasi va metodlari. Ishning uslubiy asosi 5