logo

Shirin makkajo‘xori seleksiyasi uchun duragaylash yo‘li bilan boshlang‘ich material yaratish

Загружено в:

10.08.2023

Скачано:

0

Размер:

3388.6337890625 KB
,,Shirin mak k ajo‘xori selek siy asi 
uchun duragay lash y o‘li bilan 
boshlang‘ich mat erial y arat ish  ‘‘               KIRISH
Mav zunung dol zarbl igi.   Shirin makkajo’xori xalqimizning asosiy oziq- ovqat 
ekinlaridan biri hisoblanadi. Shuning uchun hukumatimiz makkajo’xori yetishtirishni 
rivojlantirishga, mahsulot ishlab chiqarishni koʻpaytirish, hosildorlikni oshirish, ekin 
maydonini kengaytirishga alohida e'tibor bermoqda. Oʻzbekiston Respublikasi 
prezidentining 2015-yil 29-dekabrdagi PQ-2460- son ,,2016- 2020yillarda qishloq xoʻjaligini 
yanada isloh qilish va rivojlantirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi hamda 2016-yil 12- 
apreldagi PQ-2520-son ,,Meva- sabzavot, kartoshka va poliz mahsulotlarini xarid qilish va 
ulardan foydalanish tizimini takomillashtirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi qarorlarida oʻz 
aksini topgan.
Sabzavot (shirin) makkajoʼxori Oʼzbekistonda yangi ekinlardan sabzavot biri 
hisoblanadi. Shu bois sabzavot (shirin) makkajoʼxorini oʼsuv davri davomiyligi, yuqori hosil 
chiqimi va hosil sifatini shuningdek, turli muddatlarda ekib oʼstirish, sugʼorishda 
qoʼllaniladigan chuchuk suvdan tejamkorlik bilan foydalanishni yanada takomillashtirishni 
bugungi kunda dolzarb hisoblanadi.
Hozirgi kunda dunyo aholisi sevib iste`mol qiladigan sabzavotlardan biri sabzavot 
makkajo`xori (Zea mays L. convar. saccharata koern.) bo`lib, vatani Markaziy Amerika 
hisoblanadi va bu ekin AQSH, Kanada, Meksika, Argentina, Peru kabi mamlakatlarda keng 
tarqalgan sabzavot ekini hisoblanib, bizda ham keyingi vaqtlarda qiziqish uyg‘onmoqda. 
Lekin, sabzavot makkajo`xori  yangi, istiqbolli nav va duragaylarini o`stirishda qulay ekish 
muddati bo`yicha muayyan sharoitda ilmiy tadqiqot ishlari  o`tkazilmagan.                           Shirin  mak k aj o‘xori  doni  ist e‘mol da  sut -mum 
pishish  fazasida  pishirib,  k onserv alanib  v a 
y angi ligicha  muzlat i b  ishlat ilinadi.  Sabzav ot  
mak k ajo‘xori  doni   shak ar  v a  k raxmal  boy   bolib 
inson  sal omat ligi  uchun  k o‘pl ab  foy dali  element lar 
mav jud. 
18-20%
64%Oqsil
Moy
V it ami nlar
A ;B 1 ; 
B 2 ;C;P
P;8-9%Uglev od Shi rin 
mak k ajo‘xo
ri t ark i bi          Shirin 
makkajo‘xoridan 
ishlab chiqarilgan 
maxsulotlar300 dan ort iq mahsul ot lar 
Shirin mak k ajo’xori  doni 
ist em oldan t ashqari  
poy asi v a boshqa 
qisml ari da n k o’pla b 
maxsul ot la r t a y y orl ana di              Shirin makkajo’xori mevalari olingandan so’ng yashil massasi
  chorva mollari uchun ozuqa tayyorlashda keng foydalaniladi              Shirin makkajo’xori mevasining donlari ajratib olingandan so’ng 
qolgan qismidan parandachilikda aralash yem tayyorlashda ham 
ishlatilinadi.               Mavzuning o‘rganilganlik holati.  Ostanaqolov hamda Sanayevlarning yozishlaricha sabzavot 
makkajo`xori o`simligi boshqa tur va kenja turlarga nisbatan kuchsiz o`sib, bo`yi o`rtacha – 
160-170 sm bo`ladi va ko`p qo`ltiq poyalar chiqarishi hamda tez o`sishi bilan farq qiladi. 
Barglari oddiy, barg qini va yaprog‘idan iborat. Bitta o`simlikda 8 tadan 45 tagacha barg 
bo`ladi va barg yuzasi 0,3-1,5 m 2 
ga etadi. Gullash fazasining oxirida barg yuzasi maksimal 
darajaga etadi.   Otalik to`pguli – ro`vak markaziy o`q va yon shoxlardan iborat. 
Boshoqchalari ikki gullik, har gulda 3 tadan changdon bor. Bitta ro`vakda 1000-1200 
boshoqchalar yoki 2-2,5 ming gullar bor.
Sanayev S. T. va Safarniyozov  Sabzavot makkajoʼxori 10 apreldan boshlab ekiladi, 
ekish sxemasi 70x20-30 sm, ekish chuqurligi 5-6 sm, ekish normasi gektariga 20-30 kg. 
Parvarishlash ishlari 3-4 ta chinbarg hosil boʼlganda bir uyada 2 ta oʼsimlik qoldirilib yagana 
qilinadi, qator oralari 2-3 marta yumshatiladi, oziqlantiriladi va sugʼoriladi.   Sabzavot 
makkajoʼxori soʼtalari sut pishish davrida roʼvagi gullagandan keyin (20-25 kunlari) qoʼlda, 
saralab yigʼib olinadi.    Har gektardan ishlab chiqarish sharoitida 45-55 s va ziyod don hosili 
olinadi.
Ostonaqulov va Sanoyevlarning o’rganishlari bo’yicha m akkajoʼxori urugʼi 8-12 
sm chuqurlikka ekilganda oʼsishi va rivojlanishi uchun qulay sharoit yaratiladi. Bundan 
chuqur, yaʼni 16, 18, 22 sm ga ekilgan urugʼlar 4, 8, va 12 sm ga ekilganga nisbatan 2-3 kun 
kech koʼkarib chiqdi, maysalar sust rivojlandi. Chunki, chuqur ekilgan urugʼ unib to yer 
betiga chiqqungacha undagi zahira energiya tugaydi va shunchalik qalin qatlamni yorib 
chiqishga quvvati yetmay qoladi. Bu esa pirovardida hosildorlikka ham salbiy taʼsir 
koʼrsatadi              Tadqiqot ning ma qsadi : duragaylash asosida shirin makkajo‘xori nav va duragaylari 
kolleksiyasi namunalaridagi tezpisharlik, hosildorlik, kasallik va zararkunandalarga 
chidamlilik va don sifati belgi-xususiyatlarining irsiylanish qonuniyatlarini hamda  
texnalogiyasini o‘rganish va Fl avloddan qimmatli namunalarni ajratishdan iborat. 
Tadqiqot  v azifalari:
        - Ilmiy tadqiqotlarni olib borishda boshlang‘ich kolleksiya materiallarini yang i   
manbalar bilan boyitish .
            -Nav-namunalarining va duragaylar FI avlodining kasalliklarga     chidamliligini   
baholash.  
Nav-namunalarning va duragaylar FI avlodining zararkunandalarga chidamliligini 
baholash
sabzavot makkajo‘xori navlarining bahorda asosiy ekin sifatida tezpisharligi, o‘sishi, 
mahsuldorligi, kasallik va zararkunandalarga, yotib qolishga chidamligi, hosildorligi, 
asosiy va takroriy ekinlarga mosligi bo‘yicha qadimdan sug‘oriladigan o‘tloq va och tusli 
bo‘z tuproqlar sharoitida baholash;
sabzavot makkajo‘xori istiqbolli ajratilgan navlarini yozda takroriy ekinlar 
sifatida ekib ularni tezpisharligi, mahsuldorligi, takroriy ekin sifatida o‘stirishga mosligi, 
kasallik va yotib qolishga chidamligi, hosildorligi va don sifati bo‘yicha baholash.
- Samarqand viloyatining eskidan sug‘oriladigan o‘tloq va och
tusli bo‘z tuproqlar sharoitida sabzavot makkajo‘xori istiqbolli navlarini asosiy va takroriy 
ekinlar sifatida o‘stirishning iqtisodiy samaradorligini hisoblash va ishlab chiqarishga 
tavsiyalar berish.
O‘rganilayotgan materiallaridan qimmatli xo‘jalik belgilari bo‘yicha yuqori ko‘rsatkichga 
ega bo‘lgan duragaylarni ajratish.
             Tajriba joyi Toshkent davlat agrar universiteti Samarqand filialining ,,Axborot 
maslahat markazi" tajriba dalalarida oʻtkaziladi. Dala tajriba maydoning tuprogʻi eskidan 
sugʻoriladigan och tusli boʻz tuproq boʻlib, mexanik tarkibi oʻrta qumoq, yer osti (sizot) 
suvlari 8-10 metr chuqurlikda joylashgan. Xoʻjalikning dengiz sathidan balandligi 750 
metr              Tadqiqot  oby ek t i:   Samarqand qishloq xo`jalik instituti va 
O`zbekiston O`simlikshunoslik ilmiy-tadqiqot instituti olimlari 
tomonidan yaratilgan  tezpishar, o`suv davri 72-74 ku n,  bo`yi 150-170 
sm 
  yotib  qolishga va pufakli qorakuyaga chidamli  Sherzod navidan 
hamda 
   Samarqand qishloq xujaligi inistitutida yaratilgan Zamin va 
hosildor va tezpisharlik yoʻnalishlarida yaratilgan K-52334L va K-15412L 
navlaridan ham foydalanildi.
 
Ilmiy -t adqiqot  ishining usl ubi .
      Tadqiqot uslublari. Ilmiy tadqiqot ishlari " Metodika polevogo 
opыta " (1985), " Dala tajribalarini oʻtkazish uslublari" (2007), 
Oʻzbekiston Respublikasi qishloq va suv xoʻjaligi vazirligi, Oʻzbekiston 
qishloq xoʻjalik ilmiy- ishlab chiqarish markazlarining uslubiy 
qoʻllanmalari asosida oʻtkaziladi (1995-2000). Dala tajribalarimizda 
namunalar bir yarusda 3 qaytariqda joylashtiriladi. 
Tadqiqotlarda quyidagi kuzatiah, oʻlchash va hisoblash ishlarini 
oʻtkazish rejalashtirilgan: 
- namunalarning oʻsuv davri davomiyligi fenologik kuzatishlar 
yordamida (НИКХ, 1967, 1989);
- bahorgi va yozgi muddatlarda yetishtirilganda navlarning oʻsuv 
davri davomiyligini aniqlash Davlat nav sinash komissiyasi uslublarida 
aniqlanadi;               -navlarning biometrik koʻrsatkichlari Sabzavotchilik ilmiy- tadqiqot 
instituti uslublarida (НИKX, 1967,1989);
-oʻsimliklarning oʻsish va rivojlanishi davomida fenologik kuzatishlar 
va biometrik oʻlchovlar НИKX uslubida olib boriladi (M. 1967 y). 
-oʻsimliklarni zamburuggʻli  kasalliklari bilan yaqqol shakldagi 
kasallanishi vizual usulda ; 
-namunalarning immunobiologik xususiyatlari oʻsimliklarning 
morfologik, bioximik, analitik va immunobiologik xususiyatlarini 
baholash asosida.
-urugʻlarning navdorlik va ekinboplik sifatlari qishloq xoʻjalik ekinlari 
urugʻlariga qoʻyiladigan Davlat standartlari asosida baholanadi; 
-tadqiqotlardan olingan natijalar B.A.Dospexov boʻyicha statistik 
ishlanadi.  kuzatishlar, biometrik o‘lchashlar, duragaylash, 
mahsuldorlik koʻrsatkichlari,don hosildorligi , haqiqiy kuchat soni, 
kasallik va zararkunandalar bilan zararlanishi, o‘simliklarning 
mahsuldorligi va hosildorligi ,  so‘talar soni, massasi, so‘tadagi donlar 
soni, 1000ta don massasi va donning sifat ko‘rsatgichlari kabi 
kuzatish,  iqtisodiy samaradorligi koʻrsatkichlari ,  hisob-kitoblar umum 
qabul qilingan qoidalar, Davlat nav sinashi komissiyasi (2004), hamda  
Dala tajribalarini o‘tkazish uslublari (2006) yordamida o‘tkaziladi.              Shirin 
mak k aj o‘xori 
k lasi fi k at siy as
i
Bir urug‘ pallalilar 
sinfi
Poaceae oilasi
Saccharat a 
k enja t uri              Kelib chiqishi
  Mark azi y  ameri k a 
Makkajo`xori Evropaga  XV   asrning oxirida olib 
kelingan. Dastlabki vaqtlarda u noyob ekin sifatida uy atrofini 
bezash uchun ekilgan. Ko`p vaqt o`tmay makkajo`xori Frantsiya, 
Italiya, Portugaliya mamlakatlarida avval oziq-ovqat, keyinroq 
em-xashak ekini sifatida tarqalgan.
XVI  asrda makkajo`xori Afrika, Hindiston, va Xitoyga 
etib borgan. Rossiyada XVII asrddan boshlab ekilgan. Lekin uni 
XIX  asrning ikkinchi yarmiga qadar poliz ekini sifatida ekilgan . 
Hozirgi paytda makkajo`xori yuqori darajada  madaniylashgan 
o`simlik hisoblanadi va barcha qit`alarda keng   tarqalgan.   Tarqalishi              Veget at siy a dav ri 60-90 k un
NishlashDoni
O’sish Maysalash
GullashMeva hosil qilish Mevasi               Veget at siy a dav rida oziq moddalar y et ishmasligi              S h erzod ,   Samarqand  qishloq  xo`jalik  instituti  va  O`zbekiston  O`simlikshunoslik  ilmiy-tadqiqot 
instituti  olimlari  (T.E.Ostonaqulov,  R.F.Mavlyanova,  F.X.Abdullaev,  SH.O.Burxonov)  tomonidan 
duragaylash (Frantsiya UZ № 53/98 x Nagrada) va cheksiz yangi tanlash yo`li bilan yaratilgan. Tezpishar, 
o`suv  davri  72-74  kun.  O`simlik  bo`yi  150-170  sm,  yotib  qolishga  va  pufakli  qorakuyaga  chidamli. 
Tuplanuvchan  3-4  ta  yon  poya  hosil  qiluvchan,  ko`p  so`tali.  Har bir tupida 12-15  dona  so`ta  shakllanadi. 
So`ta  vazni  120-200  gramm.  Doni  yirik,  1000  ta  don  massasi  330-350 gramm. Asosiy  va  takroriy  ekinga 
mos.  Don  hosildorligi  gektaridan  50-70  ts/ga.  2005  yilda  Davlat  reestriga  kiritilib,  rayonlashtirishga 
tavsiya etilgan.
Sabzavot makkajo`xori Sherzod navi so`tasi 
va donining ko`rinishi              SHi ri n mak k aj o‘xori duragay l ari ni ng F
1   bo‘g‘i nda  o‘suv  dav ri 
dav omiy l igi
T/R Duragay  k ombi nat siy alari o‘suv  dav ri dav omiy ligi, k un
♀ ♂
F 
1
1 Zamin  x  K-52334L 82 91 79
2 Zamin  x  K-15412L 82 88 80
3 SHerzod  x  K-52334L 85 91 87
4 SHerzod  x  K- 15412L 85 88 86
5 K-52334 L  x  Zamin  91 82 86
6 K-15412 L  x Zamin  88 82 84
7 K-52334 L x  SHerzod  91 85 86
8 K- 15412L x SHerzod  88 85 86              Shirin mak k ajo’xorini duragay lash sxemasi 
Birinchi yil
Ikkinchi yil               Shi rin mak k ajuxori  duragay   F
1- bo‘g‘inida o‘ simli k  b o‘ y ining  
irsiy lanishi
Tt /r Duragay  k ombina t siy alari Onalik Ot alik O‘simlik  bo‘y i, sm
F
1
1 Zamin x K-52334 L 194 175 186,3±12,4
2 Zamin x K-15412 L 194 201 194,3±10,7
3 SHerzod x K-52334 L 168 175 174,5±12,8
4 SHerzod x K- 15412 L 168 201 170,4±11,2
5 K-52334  L  x Zamin 175 194 183,7±12,6
6 K-15412  L  x Zamin 201 194 190±13,1
7 K-52334  L  x SHerzod 175 168 172,5±12,6
8 K- 15412 L  x SHerzod 201 168 196,2±13,5              Sabzavot(shirin) makkajo‘xori duragaylarining turli ekish sxemalarida fenologik 
kuzatish natijalari, 2021-2022  yillar ma’lumotlari  ekish 18-27 aprel 
T/r Ek ish 
sxemasi, 
sm Unib chi qish 1-chi n-barg
Chi qari sh 2-chin-barg chiqarish 3-chi n-barg  c hi qari sh Ro‘v ak l ash
20 21 2022 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2
                                                                                                     Qandli  1 duragay i
1. 70x15 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
25.06 11.06
2. 70x20 5.05 20.04
8.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
25.06 12.06
3. 70x25 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 28.04
26.06 13.06
4. 70x30 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
28.06 12.06
                                                                                                      Qandli  4 duragay i
5. 70x15 5.05 20.04
7.05 22.04
9.05 24.04
11.05 26.04
26.06 12.06
6. 70x20 5.05 20.04
8.05 23.04
10.05 24.04
12.05 26.04
25.06 12.06
7. 70x25 5.05 20.04
8.05 23.04
11.05 25.04
13.05 27.04
25.06 13.06
8. 70x30 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
13.05 27.04
24.06 13.06              T/r Ek ish 
sxemasi
, sm So‘t a lash Sut  pishish Mum pishish To‘la pishish Y ig‘ish
20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2
Qandli 1 duragay i
1. 70x15 5.07 21.06
23.07 8.07
31.07 15.07
10.08 23.07
20.08 31.07
2. 70x20 5.07 21.06
25.07 8.07
1.08 15.07
12.08 23.07
20.08 31.07
3. 70x25 3.07 22.06
25.07 9.07
4.08 16.07
14.08 24.07
20.08 31.07
4. 70x30 3.07 21.06
26.07 8.07
6.08 16.07
16.08 24.07
20.08 31.07
Qandli 4 duragay i
5. 70x15 5.07 20.06
25.07 9.07
3.08 16.07
12.08 23.07
20.08 31.07
6. 70x20 4.07 20.06
26.07 9.07
4.08 16.07
13.08 24.07
20.08 31.07
7. 70x25 3.07 21.06
25.07 10.07
7.08 18.07
18.08 25.07
20.08 31.07
8. 70x30 3.07 21.06
25.07 10.07
10.08 18.07
18.08 25.07
20.08 31.07              Dura
gay   nomi Ek i sh 
muddat i O‘siml ik  bo‘y i, sm Biri nchi(dast labk
i)
so‘t aning 
joy lanish balandligi, 
m Tupl anganlik Bosh poy adagi 
barglar soni
 
20 21  
202 2  
20 21  
202 2  
20 21  
202 2  
20 21  
202 2
Qand
li 1 1.06. 124,8 134,3 37,9 36,2 2 3 12,7 12,4
10.06 126,3 135,7 32,5 37,1 2 2 11,0 11,8
20.06 125,1 136,8 31,6 35,8 2 2 11,0 11,2
Qand
li 4 1.06. 119,1 130,1 20,8 24,7 2 3 8,8 9,8
10.06 117,6 132,3 22,4 27,1 2 2 8,0 8,7
20.06 117,1 133,1 21,9 25,7 2 2 8,7 9,2Shirin makkajo‘xori  duragay larining biometrik ko‘rsatkichlari,20 21 -202 2  yillar 
ma’lumoti              T /r Duragay  k ombi nat siy alari Onali k Ot alik h osil dorlik , t /ga
F
1
1 Zamin x K-52334 L  (qandli 1)      5. 4 6. 0 6,3±0,4
2  
Zamin x K-15412  L      5. 4 5.2 5,3±0,5
3 .        SHerzod x K-52334 L (qandli 4)      4 . 5 6. 0 5 ,5±0.8
4    
SHerzod x K- 15412 L      4 .5 5.2 5,0±0,7
5        
                    K-52334  L  x Zamin       6.0 5.4 5,7±0,6
6  
K-15412  L  x Zamin       5. 2 5.4 5.0±0,6
7  
K-52334  L   x SHerzod       6 . 0 4.5 5,5±0,6
8  
K- 15412 L  x SHerzod       5.2 4.5 5,0±0,5Shirin makkajo‘xori  duragay  F
1- bo‘g‘inida xosildorlik belgisining 
irsiylanishi, t/ga              T/r Ek ish 
sxemasi
, sm Unib chiqish 1-chin-barg
Chiqarish 2-chin-barg 
chiqarish 3-chin-barg 
c hiqarish Ro‘v ak lash
20 21 2022 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2
                                                                                                     Qa ndli 1 duragay i
1. 70x15 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
25.06 11.06
2. 70x20 5.05 20.04
8.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
25.06 12.06
3. 70x25 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 28.04
26.06 13.06
4. 70x30 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
12.05 27.04
28.06 12.06
                                                                                                      Qa ndli 4 duragay i
5. 70x15 5.05 20.04
7.05 22.04
9.05 24.04
11.05 26.04
26.06 12.06
6. 70x20 5.05 20.04
8.05 23.04
10.05 24.04
12.05 26.04
25.06 12.06
7. 70x25 5.05 20.04
8.05 23.04
11.05 25.04
13.05 27.04
25.06 13.06
8. 70x30 5.05 20.04
7.05 22.04
10.05 25.04
13.05 27.04
24.06 13.06Sabzavot(shirin) makkajo‘xori duragaylarining turli ekish sxemalarida fenologik kuzatish 
natijalari, 2021-2022  yillar ma’lumotlari  ekish 18-27 aprel               Duraga
y
nomi Ek ish 
muddat i Tupdagi  so‘t alar soni So‘t alar v azni, g So‘t adagi don 
qat orlar soni,  dona So‘t aning 1 
qat ordagi donlar soni, 
dona
20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2 20 21 202 2
Qandli  
1
  1.06 3,9 4,0
360,8 361,2
12,4 12,0
29,7 31,3
10. 0 6 3,6 3,9
350,7 353,2
12,0 12,1
31,3 32,7
20.06 3,7 3,8
328,5 323,1
12,0 12,0
30,9 30,6
Qandli  
4 1.06. 4,1 4,3
430,1 422,4
14,8 14,7
41,8 40,7
10.06 3,8 3,8
425,7 412,5
14,5 14,6
41,3 41,9
20.06 3,8 3,7
410,1 400,7
14,1 14,3
40,5 40,6Sabzavot (shirin) makkajo‘xori   duragay  to‘plamining mahsuldorlik 
ko‘rsatkichlari, 
20 21 -202 2  yillar ma’lumoti              T/r Ek ish 
sxemalari, 
sm Bir t updagi so‘t alar 
soni, dona Don hosildorligi, t /ga Silos massa hosildorligi, 
t /ga
20 21 2022 20 21 2022 20 21 2022
  Qandli 1 duragay i
1. 70x15 3,0 3,1
4,3 4,4
37,6 38,1
2. 70x20 3,1 3,3
4,5 4,5
38,2 39,2
3. 70x25 3,0 3,2
4,1 4,2
35,0 37,6
4. 70x30 3,2 3,4
3,8 3,9
32,3 33,1
Qandli 4 duragay i
5. 70x15 3 ,2 3,4
4,9 4,9
40,0 41,7
6. 70x20 3,3 3,4
5,5 5,7
41,2 43,9
7. 70x25 3,4 3,5
5,1 5,2
38,5 41,2
8. 70x30 3,4 3,5
4,7 4,6
36,8 40,0Sabzavot(shirin) makkajo‘xori  duragaylarining turli ekish sxemalarida 
hosildorlik ko‘rsatkichlari, 2021-2022 yillar ma’lumoti              Sabzav ot (shiri n) mak k aj o‘xori ist iqbolli nav larini qulay  ek i sh usulida 
o‘st irishning i qt isodi y  samaradorl igi (2021- y i l)
  
Duragay
    nomi Ek ish 
muddat i Don 
hosildorligi, 
s/ga Bir 
gek t a rga  
xara jat lar, 
ming so‘m  Bir sent ner don,
  so‘m hisobida Bir gek t ardan olingan, 
so‘m hisobida
Rent a
bellik , %
Tanna
rxi  Sotish 
bahosi Hosil 
qiymati Sof 
daromad
Qa ndli 
1
  1.06. 4,8 4375800 91162 1250 6 000 
000 1 624 
200 37,1
10.06 4,7 4375800
93102      1250
5 875 
000 1 499 
000 34,2
20.06 4,0 4375800
10939
3 1250
5 000 
000 1 624 
200 14,7
 
Qa ndli 4 1.06. 5,7 4375800
76768 1250
7 125 
000 2 749 
200 62,8
10.06 5,6 4375800
78139 1250
7 000 
000 2 624 
200 59,9
20.06 5,5 4375800
79560 1250
6 875 
000 2 494 
200 57,1              Sabzav ot (shi rin) mak k ajoʻxori duragay larini qulay  ek ish usulida 
oʻst irishni ng iqt i sodiy  samaradorl igi (2022-y i l)
Duraga
y  nomi Ek ish 
muddat i Don 
hosildorligi, s/ga Bir 
gek t arga 
xarajat lar, 
ming so‘m  Bir sent ner don,
  so‘m  hisobida Bir gek t ardan  olingan, 
so‘m  hisobida
Rent a
bellik , %
Tannar
xi  Sotish 
bahosi Hosil 
qiymati Sof 
daromad
Qandli 
1
  1.06. 4,9 5047600 105158 15300 7497000 2449000 48,5
10.06 4,6 5047600 109730 15300 7038000 1991000 39,4
20.06 4,2 5047600 120180 15300 6426000 1378400 27,3
  Qandli 
4 1.06. 5,8 5047600 87027 15300 8874000 3826400 75,8
10.06 5,7 5047600 88554 15300 8721000 3673400 72,7
20.06 5,4 5047600 93474 15300 8262000 3214400 63,7              Shirin mak k ajo’xori urug’larini ek ish jaray onlari              N amunalarni izoly at siy a qilish              XULOSA VA ISHLAB CHIQARISHGA TAVSIYALAR
1.  Olingan  natijalar  shirin  makkajo xori  nav  va  liniyalari  o zaro  chatishtirilganda ʼ ʼ
o simliklar  o suv  davri  davomiyligi  belgisi  duragaylarga  onalik  shakli  orqali  ko proq 	
ʼ ʼ ʼ
avlodlarga berilishi to g risida xulosa qilish imkonini yaratadi.	
ʼ ʼ
    2.  O‘tkazilgan  tadqiqotlar  natijalariga  asoslanib  quyidagilarni  kelishtirishimiz 
mumkin:  shirin  makkajo‘xori  navlari  va  liniyalari  o‘rtasida  duragaylash  ishlari  olib 
borilganda  otalik  yoki  onalik  shaklida  foydalanilishidan  qat’iy  nazar  o‘simlik 
bo‘yining balandligi belgisi duragaylarning birinchi avlodiga oraliq holatda beriladi.
3.  Tadqiqotlar  natijalari  asosida  shirin  makkajo xori  navlari  va  lini  yalari 	
ʼ
ishtirokida  duragaylash  o tkazilganda  hosildorlik  belgisi  otalik  oranizm  orqali 	
ʼ
irsiylanishi ro y beradi.	
ʼ              4.  Fenologik  kuzatish  natijalariga  ko‘ra  sabzavot(shirin)  makkajo‘xori 
duragaylarini  o‘stirilganda  tanlangan  duragay  o‘simliklarida  o‘suv 
fazalarining  davomiyligi  75-80  kunni  tashkil  qildi  va  Samarqand 
viloyatining  tuproq  va  iqlim  sharoitida  sabzavot(shirin) 
makkajo‘xoridan yuqori don hosili olish mumkin ekan.  
 
5.  Birinchi dastlabki so‘taning joylashish balandligi  duragay larda 24,7- 
37,1sm  ni    tashkil  etib,  qandli  1  duragayining  1-chi  so‘ta si ning   
joylashishi  qandl 4 duragayi ga nisbatan  balandda ekanligi qayd etildi. 
O‘simliklarda  bosh  poyadagi  barglar  soni  –  navlar  bo‘yicha  8,0 
donadan8,3  -13,4  donagacha  hosil  bo‘ldi.  Sabzavot(shirin) 
makkajo‘xori duragaylari  ekib o‘stirilganda, nisbatan ko‘p  barglangan 
o‘simliklar  qandli  4  duragayida  qayd  etildi.  Bir  tupdagi  so‘talar  soni  – 
3,6-4,0  va  3,8  -  4,3donagacha  o‘zgarib,  qandli  4  duragayi  qandli  1 
duragayiga   nisbatan ko‘p so‘ta hosil qildi. 
 
6.  Sabzavot(shirin)  makkajo‘xori    modul  o‘simliklarining  er  ostki  va  er 
ustki  qismlarining    quruq  hamda  ho‘l  hollarda  aniqlanganda  navlar 
bo‘yicha  ko‘rsatkichlarda  keskin  farq  kuzatildi.  Eng  og‘ir  er  ustki  ho‘l 
massas i qandli 4 duragayida  aniqlandi. 
               7.  Sabzavot(shirin)  makkajo‘xori  duragaylari  turli  tuproq 
sharoitlarida  qator  orasini  70x20  sm  sxemalarda  ekish  yuqori   
don va silos massa hosilini taminlar ekan. 
 
8.  Sabzavot(shirin)  makkajo‘xori  duragaylarini  turli  ekish 
sxemalari  va  muddatlarida  ekib  o‘stirilganda  don  hosildorligi 
gektaridan  4,0-4,8  va  5,3  –  5,8  tonnagacha  o‘zgardi.  Eng  yuqori 
hosildorlik    –  qandli  4  duragayida  qayd  etildi.  Qandli  duragayi 
gektaridan  5,7  –  5,8  tonna  don  hosili  berdi.  Nisbatan  past 
hosildorlik  (4,0  –  4,8  t/ga)  qandli  1  duragayida  qayd  etildi. 
Sabzavot(shirin)  makkajo‘xorining  qandli  4  duragayi  takroriy 
ekin  sifatida  1.06  muddatda  ekish  yuqori  daromad  (9434000-
9968000)  va  rentabellik  darajasini  (71,5-81,3)  taminlashini 
ko‘rsatdi.                - Keltirilgan xulosalarga asoslangan holda 
sabzavot(shirin) makkajo xori seleksiya ʻ
jarayonida tezpisharlik va maxsulot sifati 
bo yicha yaratilgan 	
ʻ Q andli 1 va  Q andli 4 
duraylarini  boshlang ich material sifatida tavsiya 	
ʻ
etish maqsadga muvofiq sanaladi.              E’t iboringiz uchun rahmat !

,,Shirin mak k ajo‘xori selek siy asi uchun duragay lash y o‘li bilan boshlang‘ich mat erial y arat ish ‘‘

KIRISH Mav zunung dol zarbl igi. Shirin makkajo’xori xalqimizning asosiy oziq- ovqat ekinlaridan biri hisoblanadi. Shuning uchun hukumatimiz makkajo’xori yetishtirishni rivojlantirishga, mahsulot ishlab chiqarishni koʻpaytirish, hosildorlikni oshirish, ekin maydonini kengaytirishga alohida e'tibor bermoqda. Oʻzbekiston Respublikasi prezidentining 2015-yil 29-dekabrdagi PQ-2460- son ,,2016- 2020yillarda qishloq xoʻjaligini yanada isloh qilish va rivojlantirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi hamda 2016-yil 12- apreldagi PQ-2520-son ,,Meva- sabzavot, kartoshka va poliz mahsulotlarini xarid qilish va ulardan foydalanish tizimini takomillashtirish chora- tadbirlari toʻgʻrisida" gi qarorlarida oʻz aksini topgan. Sabzavot (shirin) makkajoʼxori Oʼzbekistonda yangi ekinlardan sabzavot biri hisoblanadi. Shu bois sabzavot (shirin) makkajoʼxorini oʼsuv davri davomiyligi, yuqori hosil chiqimi va hosil sifatini shuningdek, turli muddatlarda ekib oʼstirish, sugʼorishda qoʼllaniladigan chuchuk suvdan tejamkorlik bilan foydalanishni yanada takomillashtirishni bugungi kunda dolzarb hisoblanadi. Hozirgi kunda dunyo aholisi sevib iste`mol qiladigan sabzavotlardan biri sabzavot makkajo`xori (Zea mays L. convar. saccharata koern.) bo`lib, vatani Markaziy Amerika hisoblanadi va bu ekin AQSH, Kanada, Meksika, Argentina, Peru kabi mamlakatlarda keng tarqalgan sabzavot ekini hisoblanib, bizda ham keyingi vaqtlarda qiziqish uyg‘onmoqda. Lekin, sabzavot makkajo`xori yangi, istiqbolli nav va duragaylarini o`stirishda qulay ekish muddati bo`yicha muayyan sharoitda ilmiy tadqiqot ishlari o`tkazilmagan.

Shirin mak k aj o‘xori doni ist e‘mol da sut -mum pishish fazasida pishirib, k onserv alanib v a y angi ligicha muzlat i b ishlat ilinadi. Sabzav ot mak k ajo‘xori doni shak ar v a k raxmal boy bolib inson sal omat ligi uchun k o‘pl ab foy dali element lar mav jud. 18-20% 64%Oqsil Moy V it ami nlar A ;B 1 ; B 2 ;C;P P;8-9%Uglev od Shi rin mak k ajo‘xo ri t ark i bi

Shirin makkajo‘xoridan ishlab chiqarilgan maxsulotlar300 dan ort iq mahsul ot lar Shirin mak k ajo’xori doni ist em oldan t ashqari poy asi v a boshqa qisml ari da n k o’pla b maxsul ot la r t a y y orl ana di

Shirin makkajo’xori mevalari olingandan so’ng yashil massasi chorva mollari uchun ozuqa tayyorlashda keng foydalaniladi