G‘O‘ZA QATOR ORASIGA G‘ALLA EKISH SEYALKASINING BIR DISKLI SOSHNIGI PARAMETRLARINI ASOSLASH
MAVZU: G‘O‘ZA QATOR ORASIGA G‘ALLA EKISH SEYALKASINING BIR DISKLI SOSHNIGI PARAMETRLARINI ASOSLASH M U N D A R I J A Kirish ………………………………………………………………… 6 I- bo‘lim ILMIY ADABIYOTLAR SHARHI …………………….…………… 13 1.1 - § G‘o‘za qator oralariga g‘alla urug‘larini ekish texnolgiyasini amalga oshirishda qo‘yiladigan agrotexnik talablar…………………………… 13 1. 2 - § . G‘o‘za qator orasida qo‘llanilayotgan g‘alla ekish usullari tahlili va yer resurslaridan foydalanish holati ………………………… 14 1.3 . - § Ishlab chiqiladigan g‘alla ekish seyalkasiga qo‘yiladigan dastlabki talablar ……………………………………………………………… 20 1.4. - § 1.5. - § Hozirgi kunda g‘o‘za qator orasiga hamda sug‘oriladigan ochiq maydonlarga g‘alla ekishda qo‘llanilayotgan texnik vositalar taxlili………………………………………………………………… G‘alla seyalkalariga o‘rnatiladigan mavjud soshnik (ekkich) lar tahlili ……………………………………………………………… 25 31 II-b o‘lim NAZARIY TADQIQOTLAR ……………………………………… 40 2.1. - § G‘o‘za qator orasiga samarali urug‘ ekish usulini qo‘llash uchun shakllantiriladigan jo‘yak formasini tanlash va uning yer resurslaridan foydalanishdagi samaradarligini asoslash……………………………… 40 2.2. - § G‘o‘zali va ochiq maydonlarga tanlangan samarali sxemada urug‘ ekish usulini mavjud urug‘ ekish usullari bilan taqqoslangan nazariy tadqiqot natijalari……………………………………… 45 2.3. - § Diskli soshniklar o‘rnatilgan seyalka seksiyasining prinsipial sxemasi va uning ishlash texnologiyasi …………………………… ………………... 53 2.4. - § Seyalka ishchi seksiyalariga o‘rnatiladigan bir diskli soshnikning parametrlarini aniqlash ……………………………………… ……. …… 56 2.5. - § Univyersal seyalkaga mo‘ljallangan okuchnikning rostlanish parametrlari va ishlanmasi ………………………………………… …………………. 61 2.6. - § Ekilgan urug‘larni ko‘mib-zichlab ketuvchi katoklar va uning texnologik jarayonlarni amalga oshirish sxemasi ……………………………………………………… ………… 64 2.7. - § Seyalka tayanch g‘ildiraklarini o‘rnatishning texnologik asoslash………………………………… …………… …….……………. 66 III -bo‘lim EKSPERIMENTAL T ADQIQOTLAR ………………………… …. … 67 3.1. § Eksperimental tadqiqotlar d asturi …… … …… .. ………………… ……. . 67
3.2 -§ Eksperimental tadqiqotlar uslubi…… …. …………… …………… …….. 67 3.3. - § Ishchi seksiyaning l aboratoriya ta dqiqot lari natijalari………… …………………… …………… ……. ……… …… …. 68 3.4. - § Dala tajribalari natijalari ……… … ………………………… ……….. … 73 4. Iqtisodiy samaradorli k … … … … … … … … … … … … … … …... … … … 77 X ulosalar …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … … 81 Foydalangan adabiyotlar ro‘yxati …… … …… … …… … …… … …… … 83 Ilovalar …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … …… … … 90 2
K I R I SH Bugungi kunda Prezidentimiz SH.M.Mirziyoevning “2017-2021 yillarda O‘zbekiston Respublikasini rivojlantirishning beshta ustuvor yo‘nalishlari bo‘yicha harakatlar strategiyasi ” farmonida « ...Resurslarni tejaydigan agrotexnologiyalarni joriy etish, unumdorligi yuqori qishloq xo‘jaligi texnikasidan foydalanish » , « Ilmiy va innovatsiya yutuqlarini amaliyotga joriy etishning samarali mexanizmlarini yaratish... » ni jadallashtirish vazifalari qo‘yildi [1 . O’zbekiston Respublikasi Prezidentining 2019 yil 17-iyundagi «Qishloq xo’jaligida yer va suv resurslaridan samarali foydalanish chora-tadbirlari to’g’risida » gi PQ-5742-sonli Qarori. O’zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022 yil 28 yanvardagi «2022 – 2026 yillarga mo’ljallangan yangi O’zbekistonning taraqqiyot strategiyasi to’g’risida» gi PF-60-sonli Farmoni. O’zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017 yil 7 fevraldagi «O’zbekiston Respublikasini rivojlantirishning beshta ustuvor yo’nalishlari bo’yicha Harakatlar strategiyasi to’g’risida» gi PF-4947-sonli Farmoni. Biroq, qishloq xo‘jaligining yetakchi tarmog‘i bo‘lgan g‘allachilik sohasida kuzgi g‘allani sifatli va “optimal” muddatda ekishni ta’minlashda sohani texnik va texnologik jihatdan qayta jihozlash o‘ta dolzarbligicha qolmoqda. CHunki, Respublikamizda umumiy g‘alla maydonining 80-85% ni tashkil etayotgan g‘o‘zali va suvli maydonlarga kuzgi g‘allani sifatli ekuvchi maxsus seyalkalarni yaratish, joriy etish ko‘p yillardan buyon dolzarb muammo bo‘lib kelmoqda. Respublikamizga xorijiy firma texnikalari bilan birga kirib kelayotgan har xil rusumli qimmatbaho g‘alla seyalkalari tarkibida esa, g‘o‘za qator ora siga va suvli ochiq maydonlarga urug‘ ekishga mo‘ljallangan maxsus konstruksiyali seyalka mavjud emas. SHu bois, hanuzgacha fermerlar g‘o‘za qator ora siga va suvli ochiq maydonlarga kuzgi g‘alla ekish texnologik jarayonlarini paxtachilikka mo‘ljallangan texnik vositalardan, aniqrog‘i kultivatorlar (KXU-4B; KXU-4V), samarasiz 3
moslamalardan, ko‘p xollarda esa bunga qo‘shimcha ravishda urug‘larni yyerga taqsimlashda, ekish oldidan minyeral o‘g‘it byerishda o‘g‘it sochgichlar (NRU-0,5; RMU-0,5) dan foydalangan holda amalga oshirib kelmoqda. Aynan ushbu texnikalar 5 yillik «Qishloq xo‘jaligi ekinlarini parvarishlash va maxsulot etishtirish bo‘yicha namunaviy texnologik karta» larda ham urug‘ ekuvchi texnik vositalar sifatida kiritilib kelinmoqda. Ushbu mavjud texnologiyada ekish oldidan o‘g‘itlash, urug‘larni ekiladigan yerga taqsimlash “sochma” yoki “sepma” usulda bajarilib, so‘ngra jo‘yaklash ya’ni, sug‘orish ariqlarini ochish , urug‘larni qadash va ko‘mish jarayonlari kultivatorlar (urug‘ ekishga mo‘ljallanmagan texnikalar) yordamida pala-partish amalga oshirilmoqda. Bunday o‘rinsiz, samarasiz urug‘ ekish texnologiyasi natijasida: -b irinchidan urug‘lik donlarning sifatsiz ekilishi tufayli 10-15% urug‘lar 7-10 sm chuqurlikga tushib, ko‘karib chiqmayotganligi, yyerning yuza qismida joylashib qolgan 10-15% urug‘lar qushlar va kemiruvchi jonivorlarga yem bo‘lishi, ko‘karganlarining esa 15-20% i sovuq hamda jazirama issiq ob-havo ta’sirida nobud bo‘lishi yuz byermoqda, ya’ni kamida 20-25% urug‘ning isrof bo‘layotganligi (yo‘qotilayotganligi), bunday holat deyarli har yili kuzatilmoqda. Bu esa yetishtirilayotgan yalpi hosil miqdorining 15-20% gacha, ba’zida 40-60% gacha kamayishiga asosiy sabab bo‘lmoqda. -i kkinchidan ushbu mavjud texnologiya agregat (KXU-4B; KXU-4V; NRU-0,5; RMU-0,5) larning zagon bo‘ylab bir necha takroriy o‘tishi bilan amalga oshirilmoqda. Bu o‘z navbatida elita va boshqa saralangan hosildor navli urug‘larning sifatsiz ekilishiga, mavsumda me’yordan ko‘p urug‘ sarflashga, ortiqcha yoqilg‘i sarfiga, ish unumining pasayishiga, ish haqi fondi va traktor amartizatsiyasining ortishiga, kuzgi ob-havo sharoitida qisqa-“optimal” muddatda sifatli ekib ulgurmaslikga olib kelmoqda. Natijada don ishlab chiqarish xarajatlari ortishi, etishtiriladigan yalpi don hajmining kamayishi, hosildorligining pastligi sababli 4
mamlakatimiz agrar sektori ushbu sohada ham moddiy, ham iqtisodiy zarar ko‘rmoqda. Ma’lumki xalqaro miqyosda oziq-ovqat tanqisligining ortib borishi insonlarning don maxsulotlariga bo‘lgan ehtiyojini tez suratda ijobiy hal etishni talab etuvchi mamlakatlar aro global muammoga aylanmoqda. Mavjud axborot resurslari ma’lumotlari tahlili shuni ko‘rsatadiki, jahonda ishlab chiqarilayotgan don maxsulotlari tarkibida g‘alla ekinlari doni yetakchi o‘rinni egallaydi, ya’ni bug‘doy, arpa, so‘li, javdar, tritikali donlari – 38,4% ni, makkajo‘xori doni – 32,4% ni, sholi – 27,9% ni, tariq – 1,3% ni tashkil etadi. SHuningdek dunyo dexqonchiligida donli ekinlar orasida bug‘doy ekinlari yetishtiriladigan yyerlar kattaligi bo‘yicha birinchi o‘rinni egallagan holda 210 mln, gektar atrofida maydonlarni tashkil etadi. Eng ko‘p bug‘doy ekiladigan maydonlarni Rossiya, AQSH, Xitoy, Xindiston, Kanada, Argentina, Fransiya, Turkiya, Avstraliya, Qozog‘iston, Italiya mintaqalari tashkil etadi. Biroq mavjud ma’lumotlarda jahon miqyosida yetishtirilayotgan g‘alla uchun ajratilgan hosildor yerlarning chegaralanganligi, odam jon boshiga to‘g‘ri keladigan don miqdorining yildan yilga kamayib borayoganligi qayd etilmoqda. Oxirgi 50-60 yil mobaynida ushbu donli ekinlarga ajratilgan maydonlar atigi 1,18 % ga oshirilgan xolos [3]. Magistrlik dissertatsiyasi mavzusining asoslanishi va uning dolzarbligi: Respublikamizda etishtirilayotgan bug‘doy, arpa, javdar, so‘li, tritikali kabi g‘alla donlaridan tayyorlanadigan mahsulotlar bugungi kunda xalqimizning birdan bir non va boshqa oziq-ovqat manbai bo‘libgina qolmasdan, chorvachilik, hamda parrandachilikni rivojlantirishda omuxta yem zahiralarining asosini tashkil etib kelmoqda. SHu bois jahon xalqlarining donga bo‘lgan ehtiyojlarining tobora ortib borayotgan global muammolari singari mamlakatimizda ham g‘alla donini ko‘paytirib borish strategiyasi aktual masala bo‘lib hisoblanadi. Respublikamiz Prezidenti I.A.Karimovning 2008 yil 20 oktyabrdagi “Oziq-ovqat ekinlari ekiladigan maydonlarni optimallashtirish va ularni etishtirishni ko‘paytirish chora-tadbirlari” 5