QUYI AMUDARYO IQTISODIY RAYONIDA GASTRONOMIK TURIZMNI RIVOJLANISHINING IJTIMOIY GEOGRAFIK JIHATLARI
1QUYI AMUDARYO IQTISODIY RAYONIDA GASTRONOMIK TURIZMNI RIVOJLANISHINING IJTIMOIY GEOGRAFIK JIHATLARI MUNDARIJA Bet KIRISH ................................................................................................................. ... 3 I-BOB. GASTRONOMIK TURIZM VA UNING O‘RGANIS H NING ILMIY- NAZARIY ASOSLARI ………………………………………….. ........................ 1 1 1.1. Turizm sohasini tadqiq qilishning ilmiy- nazariy asoslari........... ......................1 1 1.2. Gastronomik turizm rivojlanishining tarixiy jihatlari........... ..... ....................... 20 1.3. Gastronomik turizm , turlari va uni tadqiq etishning xorij tajribasi..................27 Birinchi bob yuzasidan xulosa .............................................................................42 II-BOB. GASTRONOMIK TURIZM RIVOJLANISHINING IJTIMOIY GEOGRAFIK XUSUSIYATLARI................................ ....................................... 4 4 2.1. O‘zbek oshxonasining tarixi va uning taniqli taomlari…………….................4 4 2.2. Mamlakat gastronomik salohiyatini sotsiologik tadqiqot asosida o’rganish.... 52 2.3. I qtisodiy rayonlarni gastronomik jihatdan tahlil qilish………….. ...................59 2.4. Quyi Amudaryo mintaqasini kichik gastronomik rayonlarga ajratish va marshrutlar ishlab chiqish ........................................................................................74 Ikkinchi bob yuzasidan xulosa ..............................................................................85 III-BOB. QUYI AMUDARYO IQTISODIY RAYONI GASTRONOMIK TURIZMINING HUDUDIY JIHATLARI.......................................................... 88 3.1. Quyi Amudaryo iqtisodiy rayoni da milliy taomlar gastronomik turizmni rivojlantirishning muhim omili sifatida ……………………...................................88 3.2. M avsumiy bayramlar va ularda tayyorlanadigan taomlarning hududiy xususiyatlari…………………............................................................................... .. 97 3.3. Quyi Amudaryo gastronomik turizmini rivojlantirishga asoslangan elektron mobil ilova ishlab chiqish ……………………...................................................... 100 3. 4 . Quyi Amudaryoda gastronomik turizmni rivojlantirish y o‘llari va i stiqbollari........................................................................... ................................... 106 Uchinchi bob yuzasidan xulosa ..........................................................................110 XULOSA .............................................................................................................. 114 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO‘YXATI ....................................... 115 ILOVALAR ………………………………………………………………… ......127
2KIRIS H (falsafa doktori (PhD) dissertatsiyasi annotatsiyasi) Dissertatsiya mavzusining dolzarbligi va zarurati. Jahonda daromadlilik darajasi bo‘yicha turizm sohasi uchinchi, tovarlari va xizmatlari eksportida to‘rtinchi o‘rinni egallab, global yalpi ichki mahsulotidagi ulushi 10,0 foizni tashkil etadi 1 . K oronavirus pandemiyasi davrida eng ko‘p zarar ko‘rgan iqtisodiyot tarmoqlaridan biri bo‘lgan mazkur sohaga 2022 yilning yanvar-iyul oylarida xalqaro sayyohlar kelishi 2021 yilning shu davriga nisbatan deyarli uch baravar ko‘paygan. Butunjahon sayohat va turizm kengashi (WCTT) ma’lumotlariga ko‘ra, 2025 yilga borib turizm sohasidagi ish o‘rinlari soni 350 mln.ga kishiga еtadi 2 . Buning uchun mintaqalarning tabiiy, iqtisodiy va ijtimoiy, tarixiy, etnogeografik jihatlarini turizm uchun zarur bo’ladigan infratuzilmasini tizimli ravishda shakllantirishni taqozo etadi. Dunyoda gastronomik turizmni rivojlantirish imkoniyatlari va muammolari, uning hududiy tashkil etilishiga bag ishlangan ijtimoiy geografik tadqiqotlargaʼ ustuvor ahamiyat berilmoqda. Mazkur tadqiqotlarda gastronomik turizm tushunchasining mazmun-mohiyati, hududlarning gastronomik-turistik resurslarini baholash, gastronomik turizmni turizmning boshqa yo nalishlari bilan ʼ uyg unlikda rivojlantirish imkoniyatlarini asoslash, sayyohlarni jalb qilish uchun ʼ kerak bo lgan infratuzilma komplekslarini loyihalashtirish, gastro-turistik ʼ sayohatlarga bo lgan istiqbol talabni o rganish va prognozlashtirish, gastronomik ʼ ʼ turizmning hududlar iqtisodiyotdagi tutgan o rnini tahlil qilishga alohida e tibor ʼ ʼ qaratilmoqda. O‘zbekiston Respublikasining 2022-2026 yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasida “O‘zbekiston bo‘ylab sayohat qiling” dasturi doirasida mahalliy sayyohlar sonini 12 million nafardan oshirish, hamda respublikaga tashrif buyuradigan xorijiy turistlar sonini 9 million nafarga еtkazish, to‘siqsiz turizm infratuzilmasini mamlakatning asosiy turizm 1 http://vawilon.ru/statistika-v-turizme/ 2 Butunjanon sayohat va turizm kengashi (WCTT) ma’lumoti. https://wttc.org/Research/Economic Impact
3shaharlarida keng joriy qilish. 2026 - yilgacha turizm sohasida band bo‘lgan aholi sonini 2 baravar oshirib, 520 ming nafarga еtkazish, qolaversa Qoraqalpog‘iston Respublikasi va Orol bo‘yida turizmni rivojlantirish, Xorazm viloyatida turizm yangi ish o‘rinlarini yaratishda asosiy drayver soha bo‘lishi uchun alohida dastur qabul qilish belgilab berilgan 3 . Ushbu vazifani bajarish uchun turizm sohasini hududiy jihatdan samarali tashkil etish va rivojlantirishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlarini takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqish muhim ahamiyat kasb etadi. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2016 yil 2 dekabrdagi PF-4861-son «O‘zbekiston Respublikasining turizm sohasini jadal rivojlantirishni taminlash chora-tadbirlari to‘g‘risida»gi Farmoni, 2018 yil 3 fevraldagi PF-5326-son «O‘zbekiston Respublikasi turizm salohiyatini rivojlantirish uchun qulay sharoitlar yaratish bo‘yicha qo‘shimcha tashkiliy chora-tadbirlar to‘g‘risida»gi Farmoni, 2019 yil 5 yanvardagi PF-5611-son «O‘zbekiston Respublikasida turizmni jadal rivojlantirishga oid qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida», 2019 yil 13 avgustdagi PF-5781-son «O‘zbekiston Respublikasida turizm sohasini yanada rivojlantirish chora-tadbirlari to‘g‘risida», 2020 yil 28 maydagi PF-6002- son «Koronavirus pandemiyasining salbiy ta’sirini kamaytirish uchun turizm sohasini qo‘llab-quvvatlashga doir kechiktirib bo‘lmaydigan chora-tadbirlar to‘g‘risida» farmonlari, 2017 yil 16 avgustdagi PQ-3217-son «2018-2019 yillarda turizm sohasini rivojlantirish bo‘yicha birinchi navbatdagi chora-tadbirlar to‘g‘risida»gi q arori, Vazirlar Mahkamasining 2019 yil 13 fevraldagi «Xorazm viloyatida turizm sohasini rivojlantirish bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida » gi 119-sonli hamda 2021 yil 14 iyundagi «2021-2022 yillarda Xorazm viloyatining turizm salohiyatini yanada rivojlantirish chora tadbirlari to‘g‘risida » gi 369-sonli qarorlari, Vazirlar Mahkamasining 2022 yil 28 sentyabrdagi «2022-2026 yillarda Qoraqalpog‘iston Respublikasining turizm salohiyatini rivojlantirish bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida » gi 545- sonli qarori hamda mazkur faoliyatga tegishli boshqa meyoriy-huquqiy 3 O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022 yil 28 yanvardagi PF-60-son Farmoni.
4hujjatlarda belgilangan vazifalarni amalga oshirishga ushbu dissertatsiya tadqiqoti muayyan darajada xizmat qiladi. Tadqiqotning respublika fan va texnologiyalar rivojlanishining ustuvor yo‘nalishlariga mosligi. Mazkur tadqiqot respublika fan va texnologiyalar rivojlanishining I. “ Demokrati k va h u q uqiy jamiyatni ma’naviy- axloqiy rivojlantirish, innovatsion iqtisodiyotni shakllantirish ” ustuvor yo‘nalishiga muvofiq bajarilgan. Muammoning o‘rganilganlik darajasi. Gastronomik turizmning rivojlanishi va hududiy shakllanish muammolari bilan xorijiy davlatlar olimlaridan T.N.Abramkina , A.Gettner, A.A.Aganina, A.Yu.Aleksandrova, Ye.L.Dracheva, I.S.Koroleva, N.N.Baranskiy, S.Bekkerman, K.S Shpenkova, V.O. S i cheva, N.Ye . Nexaeva, Yu.S Terexova , V.E Gordin, Hall C , R . Mitchell , Ya .Katel o , Ye.V Sarafanova va boshqa olimlarning ilmiy tadqiqotlarida keng yoritilgan. Mamlakatimizda M.R.Boltaboev, M.Q.Pardaev, I.S.Tuxliev, A.S.Soliev, A.X.Yusupov, A.N.Nigmatov, M.R.Usmonov, M.M.Muhamedov, D.K.Usmonova, M.Hoshimov, A.Norchaev, B.Sh.Safarov, M.T.Alieva kabi iqtisodchi va geograf olimlar o‘z ilmiy tadqiqotlarida turizm va uning turli masalalari bo‘yicha tadqiqotlarni amalga oshirganlar. Shuningdek, N.Ibragimov, S.Ro‘ziev, N.Shamuratova, B.Kamolov, Sh.Yaqubjonova, M.Mansurov, Sh.Shomurodova, O‘.Badalov, Sh.Xolmurodov, X.Jumaev, E.Mahkamovlarning ishlarida O‘zbekiston va uning turli mintaqalari doirasida turizmning turli sohalari bilan bog‘liq masalalar keng yoritilgan. B iroq mazkur tadqiqotlarda gastronomik turizm va uning iqtisodiy geografik jihatlariga qaratilgan yaxlit ilmiy izlanishlar amalga oshirilmagan . Bu esa respublikamizda, qolaversa, Q uyi Amudaryo iqtisodiy rayoni da gastronomik turizmni shakllanishi va rivojlanishining iqtisodiy-geografik jihatlarini ochib berishga qaratilgan mazkur dissertatsiya ishi uchun asos bo‘lib xizmat qiladi. Dissertatsiya mavzusining dissertatsiya bajarilgan oliy ta’lim muassasasining ilmiy-tadqiqot ishlari bilan bog‘liqligi. Dissertatsiya tadqiqoti
5Urganch davlat universiteti ilmiy tadqiqot ishlari rejasining F-1-42 raqamli “Iqtisodiyotni chuqur liberallashtirilishi sharoitida mintaqani 2016-2021 yillarda kompleks rivojlantirishning samarali dasturlarini ishlab chiqish” (2016-2021 yy.) mavzusidagi fundamental tadqiqotlar davlat loyihasi doirasida ishlab chiqilgan. Tadqiqotning maqsadi Quyi Amudaryo iqtisodiy rayoni gastronomik turizm imkoniyatlarini o‘rganish hamda undan foydalanish bo‘yicha taklif va tavsiyalarni ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotning vazifalari: gastronomik turizmni shakllanishi , rivojlanishi va hozirgi holatini tahlil etish hamda tasniflash; O‘zbekistonda gastronomik turizm rivojlanish i ning ijtimoiy geografik xususiyatlarini o‘rganish ; Q uyi Amudaryo iqtisodiy rayonida tarixan tarkib topgan aholining milliy pazandachiligi , an’anaviy taomlari, o‘zaro bog‘liqliklaridan kelib chiqib ajratilgan kichik gastronomik rayonlar ni asoslab berish va tegishli mazmundagi xaritalar yaratish; iqtisodiy rayon miqyosida gastronomik ob’ektlari bilan bog‘lovchi yangi marshrutlar ishlab chiqish; Quyi Amudaryo iqtisodiy rayoni gastroturizm resurslaridan foydalanish va u bilan bog‘liq xizmat ko‘rsatish tarmoqlarini yanada rivojlantirishga qaratilgan ilmiy taklif va tavsiyalar ishlab chiqish . Tadqiqotning ob’ekti sifatida Quyi Amudaryo iqtisodiy rayoni gastronomik turizm ob’ektlari olingan. Tadqiqotning predmeti ni Quyi Amudaryo iqtisodiy rayoni tabiiy, tarixiy va iqtisodiy-ijtimoiy sharoitidan kelib chiqib, mintaqa gastronomik turizm imkoniyatlarini tavsiflash, baholash hamda undan foydalanishni takomillashtirish tashkil etadi . Tadqiqot usullari . Dissertatsiya ishini bajarishda geografik taqqoslash, tizim-tarkib, rayonlashtirish, dala tadqiqotlari, geografik prognoz, statistik, GAT hamda kartografik usullardan foydalanilgan.