Oqsillar denaturatsiyasi va uning biologik ahamiyati
O q s i l l a r denat urat siy asi v a uning biologik ahamiy at i
REJA: • 1. OQSILLAR HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHA • 2. O QSILLAR SINFLANISHI • 3. OQSILLARNING TUZULISHI VA KIMYOVIY • TARKIBI • 4. O Q S I L L A R DENATURATSIYASI • XULOSA
1.OQSILLAR HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHA • Tirik organizm tarkibiga kiruvchi organik moddalardan biologik jihatdan eng muhimi va struktura jihatidan eng murakkabi oqsillardir. Oqsillar tarkibida azot tutu v chi yuqori molekulyar biologik polimerlar bo`lib, ular asosan 20 xil aminokislotalardan tashkil topgan. Oqsillar proteinlar va proteidlarga bo`linadi. Protein o ddiy oqsil Proteid murakkab oqsil
• Ular barcha tirik organizmlar, bir hujayrali s uv o`simliklari va b akteriyalar, ko`p hujayrali hayvonlar hamda odam organizmi, tirik organizmlar bilan jonsiz tabiat chegarasida turuvchi viruslar tarkibining ajralmas qismini tashkil qiladi. Hujayrada yuz beradigan har qanday kimyoviy o`zgarishlar oqsillar ishtirokisiz amalga oshmaydi, bu jarayonlarda oqsil yoki ferment bir vaqtda ishtirok etadi.Tuxum oqiga o`xshash, tarkibida azot tutubchi shu xildagi moddalarni golland olimi Mul’der (1802–1880) muntazam ravishda tadqiq qilgan, o`sha zamonning mashxur kimyogari Berseliusning (1779–1848) taklifiga ko`ra, birinchi marta 1838 yili bu moddalarga nisbatan protein (yunoncha–protos birinchi darajali) nomi qo`llanilgan va bu atama ularning hayot uchun juda muhim ahamiyatga ega ekanligini ifodalaydi.