logo

Oqsillar denaturatsiyasi va uning biologik ahamiyati

Загружено в:

10.08.2023

Скачано:

0

Размер:

3519 KB
O q s i l l a r denat urat siy asi 
v a uning biologik  ahamiy at i REJA:
•
1.   OQSILLAR  HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHA
•
2.    O QSILLAR  SINFLANISHI
•
3.   OQSILLARNING  TUZULISHI VA KIMYOVIY
•
       TARKIBI
•
4.  O Q S I L L A R DENATURATSIYASI 
•
     XULOSA 1.OQSILLAR HAQIDA UMUMIY 
TUSHUNCHA
•
Tirik organizm tarkibiga kiruvchi organik moddalardan 
biologik jihatdan   eng muhimi va struktura jihatidan eng 
murakkabi oqsillardir. Oqsillar tarkibida azot tutu v chi yuqori 
molekulyar biologik polimerlar  bo`lib, ular asosan 20 xil 
aminokislotalardan tashkil topgan.  Oqsillar proteinlar va 
proteidlarga bo`linadi.
Protein o ddiy oqsil
Proteid murakkab oqsil •
Ular barcha tirik organizmlar, bir hujayrali  s uv o`simliklari va 
b akteriyalar, ko`p hujayrali hayvonlar hamda odam organizmi, 
tirik organizmlar bilan jonsiz tabiat chegarasida turuvchi 
viruslar tarkibining ajralmas qismini tashkil qiladi. Hujayrada 
yuz beradigan har qanday kimyoviy o`zgarishlar oqsillar 
ishtirokisiz amalga oshmaydi, bu jarayonlarda oqsil yoki 
ferment bir vaqtda ishtirok etadi.Tuxum oqiga o`xshash, 
tarkibida azot tutubchi shu xildagi moddalarni golland olimi 
Mul’der  (1802–1880) muntazam ravishda tadqiq qilgan, o`sha 
zamonning mashxur kimyogari  Berseliusning  (1779–1848) 
taklifiga ko`ra, birinchi marta 1838 yili bu moddalarga nisbatan 
protein (yunoncha–protos birinchi darajali) nomi qo`llanilgan va 
bu atama ularning hayot uchun juda muhim ahamiyatga ega 
ekanligini ifodalaydi.   •
Oqsillar aminokislotalardan tuzilgan murakkab polimer moddalar bo ’ lib ,  ular 
tarkibida azot elementi saqlaydi va shu xususiyati bilan boshqa biomole -
kulalardan farq qiladi .  U organizmda kechadigan hayotiy jarayonlarning  
mo’tadil amalga oshishida muhim o’rin egallaydi. 
•
•
Aminokislotalar yog’ kislotalarining hosilasi bo’lib, ular tarkibida karboksil (- 
COOH) bilan bir qatorda aminogruppa (- NH 2 ) ham saqlaydi. NH 2  gruppa 
hamma vaqt  α –  uglerod atomidan o’rin oladi. Uning umumiy formulasi 
yuqorida keltirilgan. Radikal (R) o’rnida turli xil funktsional gruppalar o’rin olishi 
bilan aminokislotalar bir-biridan farqlanadi. 
•
Oqsillar katta molekulyar massaga ega. Masalan, inson qoni zardobi 
albuminining molekulyar massasi 61500, qon zardobidagi   -globulinining 
molekulyar massasi 153000, gemotsianiniki esa 6600000 ga teng.  •
Ko’pchilik oqsillar qattiq holda batiy vakilni (jun, ipak) saqlaydilar yoki 
kukun shaklida mavjud bo’ladilar. 
•
Ayrim oqsillarni kristall shaklda olish mumkin. 
•
Ko’pchildik oqsillar suvda, suyultirilgan kislota eritmalarida eriydilar. 
Deyarli barcha oqsillar ishqorlarda eriydilar. Hamma oqsillar organik 
erituvchilarda erimaydilar. Oqsil eritmalari kolloid xususiyatiga ega 
bo’lib, dializ usulida tozalanadi. Oqsillar eritmalarda suvda eruvchi 
organik erituvchilar (spirt, atseton va boshqalar), tuz eritmalari, 
kislotalar yordamida cho’ktiriladi. Cho’ktrishi vaqtida ko’pchilik oqsillar 
zanjirining konformatsiyasi o’zgaradi va erimaydigan holatga o’tadi. Bu 
jarayonga oqsilning denaturatsiyalanishi deyiladi. 
•
Ko’pchilik oqsillar qizdirilganda ham denaturatsiyaga uchraydilar. 
Oqsillar qizdirish vaqtida o’zgarib ketishlari, ularni aniq suyuqlanish 
nuqtasiga ega emasliklari va haydash mumkin bo’lmaganligi ularni 
ajratish va tuzilishini aniqlashda qiyinchilik tug’diradi.
•
Aminokislotalar kabi oqsillar ham amfoterlik  x ususiyatiga ega. 2.  O QSILLARNING SINFLANISHI
•
O q sillarning sinflanishi.  O q sillar ikki guruhga proteinlar (oddiy o q sillar) va 
proteidlar (murakkab o q sillar) ga bo’linadilar. Proteinlar gidrolizlanganda faqat 
aminokislotalar aralashmasi hosil bo’ladi. Proteidlar gidrolizlanganda esa 
aminokislotalar bilan birga fosfor kislota, glyukoza, geterotsiklik birikmalar va 
boshqalar hosil bo’ladi.
•
Proteinlar  eruvchanligi va izoelektrik nuqtaning holatiga qarab quyidagi 
guruhlarga bo’linadilar.
•
Albuminlar .  Suvda eriydilar, qizdirilganda iviydilar. Tuzlarning to’yingan 
eritmalari ta’sirida ch o’ kadilar. Nisbatan katta b o’ lmagan molekulyar massaga 
ega. Gidrolizlanganda katta miqdorda glikol hosil bo’ladi. Tuxum, kon, sut 
o q sillar tarkibida uchraydilar.    
•
Globulinlar.  Suvda erimaydilar. Tuzlarning suyultirilgan eritmalarida eriydilar. 
To ’yingan eritmalari ta’sirida cho’kadilar. Qizdirilganda iviydi. Tuxum, sut, non, 
o’simlik urug’lari tarkibida uchraydilar.
•
Protaninlar.  Kuchli asosli xususiyatga ega bo’lib, tarkibida oltingugurt 
bo’lmaydi. Oddiy aminokislotalardan tarkib topgan va kichik molekulyar 
massaga ega. Baliq ikrasi,jinsiy garmonlar tarkibida uchraydilar.    •
Gistonlar.  Kuchsiz asos xossasiga ega ega bo’lib, ko’pchilik murakkab oqsillar tarkibiga 
kiradilar. 
•
Skleroproteinlar .  Suvda, tuzlar, kislota va ishqorlar eritmalarida erimaydilar. Bu guruh 
o q sillar teri, jun, suyak, tirno q ,  soch, ipak fibroini taribida uchraydilar. Ularning tarkibida 
ko’p miqdorda oltingugurt mavjud bo’ladi.
•
Proteidlar .  Proteidlar oqsilsiz qismning tarkibiga ko’ra quyidagi guruhlarga bo’linadilar.
•
Nukleoproteidlar .  Gidrolizlanganda oddiy o q sillar, asosan gistonlar va protaninlar bilan 
nuklein kislotalar hosil bo’ladi. Nuklein kislotalar o’z navbatida uglevodlar, fosfor kislota va 
geterotsiklik birikmalarga gidrolizlanadilar. Nukleoproteidlar ishqorlarda eriydilar, 
kislotalarda erimaydilar. Ular protoplazmalar, to’qimalar va viruslar tarkibiga kiradilar.
•
Fosfoproteidlar .  Gidrolizlanganda oddiy oqsillar bilan fosfor kislota hosil bo’ladi, kuchli 
kislotalik xususiyatiga ega. Kislotalar ta’sirida iviydi. Ularga sut kazeiniga taalluqlidir.
•
Glyukoproteidlar .  Gidrolizlanganda oddiy oqsillar bilan uglevodlar hosil bo’ladi. Suvda 
erimaydi. Suyultirilgan ishqor eritmalarida eriydi. Neytral xususiyatga ega. Qizdirilganda 
ivimaydi.
•
Xromoproteidlar .  Gidrolizlanganda oddiy oqsillar bilan rangli moddalarni hosil qiladi. 
Ularga qon gemoglobini misol bo’ladi. Murakkab oqsillarning boshqa guruhlari ham 
ma’lum 3. OQSILLARNING TUZULISHI VA KIMYOVIY TARKIBI
•
Ximiyaviy tuzilishi:  Oqsillarning ximiyaviy tarkibini o’rganishni xar xil metodlar, 
jumladan, gidrolis metodi bilan bajariladi . U oqsillarni suv ishtirokida 
qizdirilganda tarkibiy qismlarga parchalanish protsessidan iborat bo’ladi . 
Gidroliz kislotali,  ishqorli va firmentativ bo’lishi mumkin . Kislotali va ishqoriy 
gidroliz  kontsentrlangan mineral kislota va ishqorlar ishtirokida 110 C 
temperaturada 24 – 96 soat davomida o’tadi . Fermentativ gidroliz – bu 
oqsilning proteolitik fermentlar bilan 35 – 40 C  temperaturada 
parchalanishidan iborat . Biroq bu metodlarning birontasi  ham kamchiliklardan 
xoli emas .  Agar kislotali va ishqoriy gidrolizda oqsilarning  ayrim  tarkibiy  
qismlari  parchalansa , gidlolizda  esa  gidrolizat  fermentlarning  parchalanish  
mahsulotlaridan ifloslanadi  , chunki  ular ham oqsil  tabiatiga ega . Shu 
munosabat bilan oqsilning tarkibi haqidagi aniq ma’lumotlarni olish uchun 
gidrolizning turlaridan  biri bilan chegaralanish mumkin emas . 
•
Xar xil metodlardan foydalanish natijalari shuni ko’rsatadiki, oqsillar  
aminakislotalardan tuzilgan , ulardan 20 tasi tabiy oqsillardan  topilgan.  
•
Oqsillar kislota yoki ishqorlarning suyultirilgan eritmalari bilan qizdirilganda 
gidrolizga uchraydilar. Buning natijasida   -aminokislotalar aralashmasi hosil 
bo’ladi. Ayrim aminokislotalar bunda o’zgarib ketadilar. •
Proteolitik fermentratemiri fermenti), (proteazalar), pesin (oshqozon fermenti), 
tripsin (oshqozon osti temiri fermenti),     peptidalar (ichak fermentlari) oqsillari 
uchun kuchli gidrolitik vositalar bo’lib xizmat qiladilar. Har qaysi ferment alohida 
aminokislotalardan hosil bo’lgan peptid bog’ni parchalaydi.
•
Hozirgi vaqtda ko’plab murakkab bo’lmagan oqsillar aminokislotalar tarkibini 
aniqlaydigan usullar mavjud. Bular orasida xromatografiya alohida ahamiyat 
kasb etadi.
•
Oqsillar tarkibiga 25 ga yaqin turli aminokislotalar kiradi. Bu aminokislotalardan 
8 tasi almashtirib bo’lmaydigan aminokislotalar deb atalib, ularni inson tayyor 
holda iste’mol qiladi. Agar, shu 8 ta aminokislotalardan birortasi inson iste’mol 
qilayotgan ovqat tarkibida yetarli darajada bo’lmasa, bu turli kasalliklarni kelib 
chiqishiga sabab bo’ladi. 
•
Oqsillar gidrolizlanganda tabiiy aminokislotalar (ularni soni 22 ta) ning barchasi 
hosil bo’ladi. Turli oqsillardagi aminokislotalarni miqdori turlicha bo’ladi.
•
Suvda eriydigan oqsillar monodispers tuzilishga egalar. C h unki ular aniq 
aminokislota tarkibiga ega va bu aminokislotalar ma’lum tartib bilan 
bog’lanishida hosil bo’lgandir. •
Oqsil molekulasida aminokislota qoldiqlari chiziqli peptid bog’ bilan 
bog’langan. Oqsillarni aminokislotalar  qoldig’idan peptid bog’ hosil qilib 
tuzilganligi haqida 1907 yilda Z. Fisher va Gofiyeystorlar fikr bildirganlar. Bir 
aminokislotadagi karbosiklik guruh qo’shni aminokislotaning aminoguruhi bilan 
ta’sirlanib, amid hosil qiladi. Alohida peptid qismlari bir-birlarida – 
       NH –  C O –  CH R – dagi yon zanjirdagi guruh (R) lar bilan farq qiladilar:
•
100 gacha aminokislota qoldig’i saqlagan birikmalar peptidlar 100 tadan ortiq 
aminokislota qoldig’i saqlagan birikmalar oqsillar deb ataladi..
•
Aminokislotalarning birikish tartibi ularning ikki tarafida molekulalarni ajratib 
olish bilan aniqlanadi. Buning uchun aminokislotalar gidrolizga barqaror 
bo’lgan birikmalarga aylantiriladilar. Shu usul bilan ko’pchilik oddiy oqsillar 
misulin, inoglobin, ribonukleazalar va boshqalarning tuzilishlari aniqlangan. 
Juda ko’p oqsillar uchun aminokislotalarning qaytarilish tartibi aniqlangan. N
H	
H	C
H
R	
C
O	
N
H	
C
R’
H	
C
O	
N
H	
C
H
R’’	
C
O	
N
H	
C
R’
H	
C 	–	OH	
O	
N
H	
H	C
H
R	
C
O	
N
H	
C
R’
H	
C
O	
N
H	
C
H
R’’	
C
O	
N
H	
C
R’
H	
C 	–	OH	
O  Odam tanasining kimyoviy tarkibi.
Moddalarning nomi Massasi, kg Miqdori umumiy massaga nisbatan 
% hisobida.
Oqsil 14 19,6
Nuklein kislota 0,7 1,0
Uglevodlar 0,7 1,0
Anorganik t u zlar 3,5 4,9
YOg`  10,5 14,7
Suv 42,0 58,8 •
Oqsillarning elementar tarkibi– oqsillar yuqori polimer moddalar bo`lib, o`ziga 
xos elementar tarkibi bilan xarakterlanadi. Ularning tarkiviy elementlari asosan 
uglerod, kislorod, azot, vodorod va oltingugurtdan iborat bo`lib, bu 5 ta 
kimyoviy elementlarning birortasi (masalan, organizmda azot) etishmasa; 
oqsillar mutlaqo sintezlanmaydi. SHuningdek juda ko`p oqsillar tarkibida 
oltingugurt uchraydi va ular oqsillar tarkibida ko`pi bilan 2,5 % ni tashkil etadi. 
Oq sillarning o`rtacha elementar tarkibi.
  № E lementlar   Miqdori   (%)
1 Uglevodlar 50–55
2 Kislorod 21–24
3 Azot 15–18
4 Vo dorod 6,5–7,3
5 Oltingugurt 0,3–2,5     XULOSA
•
1.Men oqsillar mavzusini o`rganish davomida 
ularhaqida ko`p tushunchalarga ega bo`ldim 
jumladan ularning sinflanishi, tuzulishi kimyoviy 
tarkibi haqidagi malumotlarga ega bo`ldim.
•
2.Ushbu mavzudagi oqsillarga xos reaksiyalarni 
qisman bajarib ko`rib ularni ajratib olish yo`llarini 
o`rgandim.
•
3.Ushbu taqdimot ishini bajarish davomida 
adabiyotlardan foydalanishni, kompyuterdan 
foydalanishni o`rgandim.  FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO`YXATI
•
1. A.Abdusamatov, R.Mirzayev, R.Ziyayev Organik kimyo 
Akademik litsey va kasb hunar kollejlari uchun “ O`qituvchi”  
To shkent -2011
•
2. S.Masharipov, I.Tirkashev    Kimyo  Akademik litsey va kasb 
hunar kollejlari uchun “ O`qituvchi”  To shkent -2008
•
3. M.V.Ermolayev.”Bioloik ximiya”
•
4. G.S.Aripova, F. G.Po’latova “Biokimyo va biokimyoviy 
tekshirish usullari”.
•
5. G. S. Aripova, N. S. Nazarova “ Klinik laboratoriya tekshirish 
usullari” 
•
6. Internet ma’lumotlari

O q s i l l a r denat urat siy asi v a uning biologik ahamiy at i

REJA: • 1. OQSILLAR HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHA • 2. O QSILLAR SINFLANISHI • 3. OQSILLARNING TUZULISHI VA KIMYOVIY • TARKIBI • 4. O Q S I L L A R DENATURATSIYASI • XULOSA

1.OQSILLAR HAQIDA UMUMIY TUSHUNCHA • Tirik organizm tarkibiga kiruvchi organik moddalardan biologik jihatdan eng muhimi va struktura jihatidan eng murakkabi oqsillardir. Oqsillar tarkibida azot tutu v chi yuqori molekulyar biologik polimerlar bo`lib, ular asosan 20 xil aminokislotalardan tashkil topgan. Oqsillar proteinlar va proteidlarga bo`linadi. Protein o ddiy oqsil Proteid murakkab oqsil

• Ular barcha tirik organizmlar, bir hujayrali s uv o`simliklari va b akteriyalar, ko`p hujayrali hayvonlar hamda odam organizmi, tirik organizmlar bilan jonsiz tabiat chegarasida turuvchi viruslar tarkibining ajralmas qismini tashkil qiladi. Hujayrada yuz beradigan har qanday kimyoviy o`zgarishlar oqsillar ishtirokisiz amalga oshmaydi, bu jarayonlarda oqsil yoki ferment bir vaqtda ishtirok etadi.Tuxum oqiga o`xshash, tarkibida azot tutubchi shu xildagi moddalarni golland olimi Mul’der (1802–1880) muntazam ravishda tadqiq qilgan, o`sha zamonning mashxur kimyogari Berseliusning (1779–1848) taklifiga ko`ra, birinchi marta 1838 yili bu moddalarga nisbatan protein (yunoncha–protos birinchi darajali) nomi qo`llanilgan va bu atama ularning hayot uchun juda muhim ahamiyatga ega ekanligini ifodalaydi.