SAMARQAND VILOYATIDAGI SUV HAVZALARIDAGI AYRIM BALIQ TURLARINING BIOLOGIYASI
SAMARQAND VILOYATIDAGI SUV HAVZALARIDAGI AYRIM BALIQ TURLARINING BIOLOGIYASI MUNDARIJA Kirish ……….…………………………………….……..……..…. 3 I. ADABIYOTLAR SHARHI 13 1.1. Baliqlarning bioekologik xususiyatlari…………………………… 13 1.2. Ixtiologik tadqiqotlarning qisqacha tarixi …….………………..… 22 1.3. O’rta Osiyoda va O’zbekistonda amalga oshirilgan ixtiologik tadqiqotlar tahlili………. …………………………………………… 28 II. TADQIQOT SHAROITI , OBYEKTLARI VA USLUBLARI 30 2.1. Tadqiqot ishlari olib borilgan hududning fizik - geografik tavsifi . 30 2.2. Tadqiqot obyekti ………………...….……..................................... 34 2.3. Tadqiqot uslublari ………………...….….………………….......... 34 III. TADQIQOT NATIJALARI 38 3.1. Zarafshon daryosi o’rta oqimi va Oqdaryo suv ombori baliqlarining tur lar tarkibi ……………………………………… 38 3.2. Oq amur - Ctenopharyngodon idella Valen. ning ba’zi biologik xususiyatlari ……............................................................................. 42 3.3. Oq do’ngpeshona - Hypophthalmichthys molitrix Valen. ning ba’zi biologik xususiyatlari……………………………………………… 49 3.4. Zog’ora baliq- Cyprinus carpio L. ning ba’zi biologik xususiyatlari 53 3.5. Kumushrang tovonbaliq - Carassius gibelio Bloch. ning ba’zi biologik xususiyatlari……………………………………………… 57 3.6. Samarqand viloyati yopiq suv havzalari baliqlarning tabiiy ozuqa manbalari………………………………………………………….. 61 Xulosa ……………....................…………….................…………. 66 Tavsiyalar ……………....................……………........................... 67 Foydalanilgan adabiyotlar ……………................. …………….... 68 1
2
KIRISH Mavzuning dolzarbligi . Bugungi kunda dunyo miqiyosida oziq ovqatga bo’lgan ehtiyojning ortib borishi, ichki suv havzalari biologik potensialidan, jumladan baliq resurslaridan oqilona foydalanishni taqozo etmoqda. Bu o’rinda suv havzalari tabiiy ozuqa bazasidan samarali foydalanish uchun baliqchilik texnologiyalarini rivojlantirishga alohida e’tibor berish talab etiladi. Sog liqni saqlash tashkiloti tomonidan baliq iste’molining minimalʻ me’yori ishlab chiqilgan bo lib, bunga ko ra baliq mahsulotlarining iste’moli ʻ ʻ kishi boshiga yiliga 12 kg dan kam bo lmasligi kerak. Yevropa ʻ mamlakatlarida bu ko rsatkich 35-40 kg, ayrim okean va dengiz o rab turgan ʻ ʻ davlatlarda 50-60 kg, mamlakatimizda bu ko rsatkich 3-4 kg ni tashkil etadi. ʻ Hozirda respublikamizda baliqchilik tarmog’ini rivojlantirish, baliq zahiralaridan samarali foydalanish, innovatsion akvakulturani rivojlantirish va suvdan kompleks foydalanishga alohida e’tibor qaratilmoqda. M amlakatimiz aholisini sifatli baliq mahsulotlari bilan ta’minlashda tabiiy suv havzalarda, suv omborlarida, ko llarda, kollektorlarda baliqchilikni rivojlantirish katta ʻ ahamiyatga ega va bu borada amalga oshirilgan chora tadbirlar natijasida muayyan natijalarga, jumladan, pastekislik zonasidagi ko’llar va suv omborlariga ozuqa zanjirining yuqori pog’onasidan o’rin olgan karpsimon baliqlar chavog’i bilan muntazam ravishda baliqlantirish dasturi ishlab chiqildi. Mahalliy iqlim sharoitlarini hisobga olgan holda baliq turlarini ko’paytirish va ularni qayta ishlash hajmini oshirish hamda baliq yetishtirishning intensiv usullari amaliyoti ishlab chiqilmoqda. O’zbekiston Respublikasining harakatlar strategiyasida “qishloq xo’jaligi ishlab chiqarishni uzluksiz rivojlantirish” va daryo oqimi boshqariladigan sharoitda “suvdan kompleks foydalanish” vazifalari belgilab berilgan [5]. Ushbu vazifalardan kelib chiqgan holda, irrigatsiya tizimidagi suv havzalarida yaylov akvakulturasi metodlarini rivojlantirish muhim amaliy ahamiyatga ega. 3
O zbekiston Respublikasi Vazirlarʻ Mahkamasining 2016 yil 25 oktyabrdagi 361 - son “Davlat veterinariya xizmati tizimini yanada takomillashtirish chora - tadbirlari to g risida” gi qarori, O zbekiston ʻ ʻ ʻ Respublikasi Prezidentining 2017 yil 7 fevraldagi PF-4947-son “O zbekiston ʻ Respublikasini yanada rivojlantirish bo yicha Harakatlar strategiyasi ʻ to g risida”gi farmoni va O zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017 yil 1 ʻ ʻ ʻ maydagi PQ-2939-son “Baliqchilik tarmog ini boshqarish tizimini ʻ takomillashtirish chora - tadbirlari to g risida”gi qarori hamda mazkur qarorlar ʻ ʻ va farmonlar faoliyatiga tegishli boshqa me’yoriy-huquqiy hujjatlarda belgilangan [2,4]. Lekin hozirgi kunda dunyoda atrof-muhitning global ravishda o zgarishi epizootologik va epidemologik nuqtai-nazaridan murakkab ʻ vaziyatlarni yuzaga keltirmoqda. Tabiiy havzalarda baliq sonini orttirish uchun baliqlarni urchitish kompleks chora bo lib, baliqlarning sifatini yaxshilab borishiga samarali ta’sir ʻ ko’rsatadi. Bu ishlar o z ichiga baliq urchitish, baliqchilik xo jaliklarini suv bilan ʻ ʻ ta’minlash, baliqlarni va ular uchun oziq organizmlarni akklimatizatsiya qilish, baliq ovlashni rejalashtirishni o z ichiga oladi. Hozirgi davrda O zbekistonda baliq ʻ ʻ sifatini daryolarda, ko llarda, suv saqlagichlarda ko paytirish uchun baliqlarni ʻ ʻ tabiiy ko paytirish ishlari borasida oldinga siljish kuzatilmoqda. ʻ Shunga muvofiq Yer yuzining deyarli barcha mintaqalarida uchraydigan va bugungi kunda tabiiy hamda sun’iy suv xavzalarida samarali ko paytirilayotgan oq amur ( ʻ Ctenopharyngodon idella ), zog ora, ( ʻ Cyprinus carpio ), oq do ngpeshona ( ʻ Hypophtalmichthys molitrix ), kumushrang tovonbaliq ( Carassius gibelio Bloch) baliqlari alohida ahamiyatga ega. Bu baliqlarning turli suv havzalari sharoitlariga tez moslasha olishi hamda tarqalish intensivligi, ulardan baliqchilik xo’jaliklarida keng foydalanish va shunga ko ra Zarafshon ʻ daryosi o’rta oqimi baliqlarini biologiyasini o rganish dolzarb masala ʻ hisoblanadi. Mamlakatimiz mustaqillikka erishgach qishloq xo jaligining barcha ʻ sohalarida, xususan baliqchilik sohasida ham keng ko lamdagi islohotlar amalga ʻ 4
oshirildi. Mazkur yo nalishda amalga oshirilgan dasturiy chora- tadbirlar asosidaʻ muayyan natijalarga, jumladan, Respublikamizda keng tarqalgan karpsimon (Cyprinidae) baliqlarni ko paytirish, yangi turlarini introduksiya qilish borasida ʻ muayyan yutuqlarga erishildi. Shular bilan bir qatorda, Zarafshon daryosi o’rta oqimi baliqlarini o’rganish bo yicha tadqiqot ishlariga yetarlicha e’tibor ʻ qaratilmagan. O zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirish bo yicha ʻ ʻ Harakatlar strategiyasida “Mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini yanada mustahkamlash va ekologik toza mahsulotni ishlab chiqarishni kengaytirish” vazifalari belgilab berilgan. Respublikada baliqchilik sohasini rivojlantirish uch yo nalishda ʻ amalga oshirilmoqda [1]. Shaxsiy yordamchi, dehqon va fermer xo jaliklarida baliqlar sonini ʻ ko paytirish maqsadida baliqlar sotib olish uchun mikrokreditlar ajratish, turli ʻ tashkilotlar qoshida baliqchilik yordamchi xo jaliklarini tashkil etish; ʻ Baliqchilikda naslchilik ishlarini yaxshilash maqsadida chetdan naslli baliqlar keltirish, zooveterinariya punktlari sonini ko paytirish orqali servis ʻ xizmatlarini yanada oshirish; Ozuqa bazasini yaxshilash uchun mavjud oziqa ekinlari maydonlaridan unumli foydalanish. Aholi va fermer xo jaliklariga oziqa mahsulotlarini ʻ maxsus shaxobchalar orqali yetkazib berish [1]. O zbekiston ʻ R espublikasi qishloq va suv xo jaligi vazirligi, Iqtisodiyot ʻ vazirligi, M oliya vazirligi va davlat soliq qo mitasi bilan birgalikda 2017-2021 ʻ yillar davrida baliqchilik tarmog ini yanada kompleks rivojlantirish chora- ʻ tadbirlari dasturi loyihasini ishlab chiq ish va tasdiqlash uchun ikki oy muddatda V azirlar M ahamasiga kirit ish [2]. Dastur loyihasini ishlab chiqishda quyidagi ustuvor vazifalarga alohida e’tibor qarat ish qayd etilgan : Baliqchilik tarmog ining normativ-huquqiy bazasini yanada ʻ takomillashtirish; 5